Pääoma pakenee pitkän koron rahastoista lyhempiin korkoihin

Alkava inflaatio ja mahdollisten koronnostojen pelko ajaa pääomaa pois pitkän koron sijoituksista. Pääoma on alkanut siirtyä lyhyen koron rahastoihin ja jossain määrin myös osakerahastoihin.

Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastojen yhteenlaskettu pääoma laski 411 miljoonan euron nettomerkinnöistä  huolimatta lokakuussa noin sadalla miljoonalla. Syynä laskuun oli epäsuotuisa markkinakehitys.

Yritysten tuloskunto oli kolmannella kvartaalilla Suomessa vaatimaton, Euroopassa odotettu ja Yhdysvalloissa luvut olivat positiivisia. Tämä ei kuitenkaan näkynyt lokakuun nettomerkinnöissä pohjoisamerikkalaisiin osakerahastoihin.  Euroopan, Tyynenmeren alueen ja Pohjoismaiden edullisempi hintataso imivät osakesijoituksia.

Lokakuuta varjostivat Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja epävarmuus USA:n tulevasta politiikasta. Pohjoisamerikkalaisista osakerahastoista on viimeisen kahden kuukauden aikana vedetty enemmän sijoituksia, kuin sinne on laitettu.

Pohjoisamerikkalaisten osakerahastojen nettomerkintöihin voi vaikuttaa myös odotus Yhdysvaltain keskuspankin FEDin koronnostosta. Markkinoilla on odotettu jo kuukausia, että FED aloittaa ohjauskoron noston joulukuussa. Yhdysvaltojen talouden tila on asteittain elpynyt, kun talouskasvu on parantunut, työttömyys on erittäin alhainen ja yksityinen kulutus on kasvanut. Tämän vuoksi FEDin odotetaan lopettavan pitkään jatkuneen elvyttävän politiikkansa. Koronnosto vahvistaisi dollaria euroon nähden mutta kasvattaisi myös heiluntaa osakemarkkinoilla. Lyhyellä aikavälillä koronnosto todennäköisesti laskee osakekursseja. Se antaa myös tärkeän signaalin siitä, että Yhdysvaltojen talous on vauhdittumassa.

Lisää tietoa: Finanssiala

 

Related Posts