Pääomasijoittajien rahoittamia kasvuyrityksiä on lähivuosina tulossa pörssiin
”Suomi näyttäytyy Euroopassa uniikkina startup-markkinana, jossa rahoitusta kerättiin viime vuonna jo lähes huippuvuosien tahtiin. Suomalaisten startupien kova työ sekä kotimaisten pääomasijoittajien rahoitus ja tuki yli vaikeiden aikojen näkyvät nyt onnistuneina isoina jatkorahoituskierroksina kansainvälisen kasvurahoitusmarkkinan jälleen virottua”, kertoo Pääomasijoittajat ry:n varatoimitusjohtaja Jonne Kuittinen.
Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset. Ilman ulkomaista pääomaa luvut olisivat huomattavasti vaisumpia, sillä kotimaiset sijoittajat eivät pysy suurissa rahoituskierroksissa mukana.
Monet pääomasijoittajien kasvattamat yritykset päätyvät jossakin muodossa pörssiin
Pääomasijoittajat ry:n tuoreen kyselyn mukaan seuraavan viiden vuoden aikana jopa 57 pääomasijoitustaustaisella yrityksellä on potentiaalia listautua pörssiin. Erityistä tänä vuonna on se, että listalle nousi 21 täysin uutta potentiaalista listautujaa. Samaan aikaan Suomen pörssilistautumisten määrä on ollut selvässä laskussa viime vuosiin verrattuna. Listautumismarkkina on edelleen haastava, mutta kiinnostus listautumisiin on kuitenkin kasvamassa.
”Listautumisaktiivisuus on riippuvainen taloussuhdanteista, mikä on johtanut siihen, että listautumiset ovat olleet sekä Suomessa että muualla maailmassa vähäisempiä vuoden 2021 jälkeen. Viimeisin listautumisanti järjestettiin Suomessa joulukuussa 2022, minkä jälkeen Suomessa on nähty teknisiä listautumisia, osittaisjakautumisia ja listasiirtoja kasvumarkkinalta päämarkkinalle. Myös muissa Pohjoismaissa listautumiset ovat olleet vähäisiä. Markkinanäkymien vahvistuessa useat yritykset harkitsevat kuitenkin listautumista ja ensimmäisiä listautumisanteja on jo Pohjoismaissa toteutettu. Suomessakin muutamat yhtiöt ovat ilmoittaneet listautumisaikeistaan”, kertoo Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman.
Suomen yhteiskuntarakenne hillitsee listautumisintoa
Suomen yhteiskuntarakenne on optimoitu julkishallinnolliseksi. Eläkevakuutusyhtiöt ja muut ”yleishyödylliset” tahot on vapautettu portfoliosijoitusten pääomatuloihin kohdistuvilta veroilta kun taas yksityisiltä kansalaisilta peritään 30-34% verot. Näin pyritään estämään yksityisihmisten kohtuutonta rikastumista ja varmistamaan, että suurten pörssiyritysten omistajaohjaus pysyy keskitetyssä, työmarkkinajärjestöjen (=eläkevakuutusyhtiöt) ja valtion harjoittamassa virkamiesohjauksessa.
Pienten, listaamattomien yritysten yksityisomistusta siedetään ja listaamattomien yritysten osingoista yksityisomistajat selviävät pienemmillä veroilla. Eri sijoittajaryhmien erilainen kohtelu ei ole listaamattomien yhtiöiden kohdalla yhtä räikeää kuin listattujen yritysten kohdalla.
Erilainen verokohtelu on johtanut siihen, että listautumista vältetään. Me sijoittajat kuitenkin toivomme, että yhteiskuntarakenteestamme huolimatta mahdollisimman moni yritys listautuisi ja osakkeet tulisivat dynaamisen sijoittamistoiminnan ja rahoituksen piiriin. (piksu toimituksen huomio)
Siedetäänkö yksityistä rahaa listaamattomissakaan kovin hyvin? Pääomasijoittajien mukaan VC-rahastojen varainkeruussa 2024 toiseksi suurin lähde oli eläkeyhtiöt (18%) ja suurin rahan lähde oli muu julkinen sektori (30%). Julkinen sektori yhteensä siis noin puolet. Tämä lienee kuitenkin OK, koska julkisella sektorilla on taitavimmat sijoittajat, jotka pystyvät tunnistamaan ja jopa luomaan kasvualoja?
Yksityisen omistuksen kanssa kilpailemaan on viime vuonna perustettu Suomen Teollisuussijoitus Oy (https://tesi.fi/tietoa-tesista/hallinnointi/). Se on Suomen valtion eräs uusi organisaatio, jonka tehtävä on kilpailla yksityisten ihmisten kanssa siitä kuka pääsee rahoittamaan, omistamaan ja ohjaamaan pieniä kasvuyrityksiä.
Teollisuussijoitus Oy ei kenties ole markkinoita dominoiva toimija, mutta sen avulla saadaan pieni osa pienistä kasvuyrityksistä siirretyksi kansalliseen sosialistiseen ohjaukseen.