Palkat jäävät jälkeen inflaatiolle, ostovoima heikkenee ja taantuma uhkaa

Sijoittaminen Talous

Palkat saattavat USA:ssa jäädä jälkeen inflaatiolle ja reaalinen ostovoima pienentyä. Ostetaan halvempia tavaroita ja vähemmän ja sen seurauksena yritysten liikevaihto reaalisesti pienenee. Samaan aikaan korot nousevat ja yritykset joutuvat maksamaan yhä suuremman osan tulovirrastaan velkojille.

Yritysten halu maksaa suurempia palkkoja pienenevistä tuloista on vähäistä. Tuotteiden hintoja, ja myyntikatteita on sen sijaan houkuttelevaa nostaa.  Paremmilla katteilla makseteaan kohonneita korkokuluja. Ja tästähän seuraaa lisää inflaatiota ja lisää negatiivista kierrettä, stagflaatiota.

Nordean Hertta Alava kertoo oheisella videolla tarkemmin tämän hetken tilanteesta.

 

Kuva Pexels Pixabaystä

2 thoughts on “Palkat jäävät jälkeen inflaatiolle, ostovoima heikkenee ja taantuma uhkaa

  1. Yritysten maksamat korot nousee inflaation ohella myös sen vuoksi että yritysten voitot pienenee ja korkosijoittaja vaatii suuremman riskin takia vähän enemmän korkoa. Ja voitot pienenee kun yritysten maksamat korot nousee. Ja kun voitot pienenee niin sen seurauksena korkosijoittajat vaativat suurempaa riskipreemiota lainaamilleen rahoille.

    Ihan kuin olisi täydellinen myrsky tulossa. 🙂

    1. En tiedä täydellisestä myrskystä, mutta eihän sitä kukaan todella toivo. Seurauksenahan voivat olla Great Financial Crisis 2 ja/tai kolmas maailmansota tällä vuosikymmenellä. Ensimmäinen toteutuessaan lisää itseasiassa toisen todennäköisyyttä, koska se antaa Kiinalle enemmän mahdollisuuksia haastaa Yhdysvaltojen valta-aseman. Yritysten voittojen merkittävä väheneminen ei nyt ole niin suuri asia, mutta jonkin G7-maan maksukyvyttömyys voi sitä olla. Mikä on edellämainittujen todennäköisyys onkin sitten se suuri kysymys mihin itselläni ei ole tarkkaa vastausta. Todennäköisesti puhutaan kymmenistä prosenteista, prosenttien sijaan.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä