Milloin kuluttajalaina on hyvä valinta?

Talous Yhteiskunta

Mielikuva kuluttajalainasta epäsuotuisana rahoitusvaihtoehtona istuu syvässä. On totta, että kompensoidakseen vakuudettomaan lainaan liittyvää suurempaa riskiä, kuluttajalainoja myöntävät rahoittajat asettavat lainoihin korkeamman koron kuin perinteisiin asuntolainoihin tai muihin vakuudellisiin lainamuotoihin. Kuluttajalainalla on kuitenkin paikkansa markkinoilla ja kuluttajalainan valinta on monissa tapauksissa täysin perusteltua.

Kuluttajalainojen markkinoilla toimii kymmeniä rahoittajia, jotka kilpailevat voimakkaasti uusista asiakkaista. Tämä on ajanut kuluttajalainojen korkoja alaspäin. Tarjonnan laajuuden ja kilpailun kiristämien korkomarkkinoiden aikana voi lainakilpailutuksen avulla löytää hyviä kohtuullisen koron omaavia kuluttajalainoja. Lainan kilpailutuskin on helppoa käyttäen esimerkiksi Omalaina.fi lainavertailupalvelua. Sähköinen vertailupalvelu tekee kilpailutuksen puolestasi eikä sen käyttö vielä sido ottamaan tarjottua lainaa.

Nopeasti rahaa tärkeisiin elämäntilanteisiin

Tilanteita, joissa nopeasti nostettavissa oleva kuluttajalaina on hyvä ratkaisu, ovat esimerkiksi auton osto toiselta yksityishenkilöltä tai hajonneen kodinkoneen korvaaminen välittömästi uudella laitteella. Yrityskauppiaat toki tarjoavat erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, mutta yksityisillä myyjillä ei tällaisia ole tarjota. Tällöin tarvitset koko kauppasumman verran rahaa nopeasti käyttöösi napataksesi hyvän tarjouksen ennen kuin joku muu ostaa havittelemasi tuotteen yksityiseltä myyjältä.

Kannattaa myös huomata, että kauppiaiden tarjoamat rahoitusluotot ja monimutkaiset osamaksusopimukset voivat sisältää korkean koron ja runsaasti oheiskuluja. Kilpailutettu kulutusluotto saattaa monissa tapauksissa olla kokonaistaloudellisesti edullisempi ja joustavampi vaihtoehto kuin kauppiaan tarjoama rahoitusmuoto.

Monissa isommissa hankinnoissa saa huomattavan tinkimisedun, jos pystyy tarjoamaan välittömästi koko kauppasumman käteismaksuna. Esimerkiksi havittelemasi 40 000 € veneen hinnasta voi pudota 5 000 € pois välittömästi maksettavan käteiskaupan myötä, jotta myyjä pääsee nopeasti eroon veneestä ja voi käyttää saamansa rahat muihin tarpeisiinsa. Tällöin voit tehdä nopean laskutoimituksen ja lähes varmuudella todeta, että on huomattavasti halvempaa ottaa kuluttajalaina kattamaan koko kauppasumma kertamaksulla kuin ostaa samanmallinen vene jostain muualta alkuperäishinnalla käyttäen hintavaa osamaksua tai muuta kauppiaan tarjoamaa rahoitusta.

Tiivistetysti kuluttajalaina sopii esimerkiksi seuraaviin tilanteisiin:

  • suuremmat ostot yksityishenkilöiltä
  • tinkiminen tarjoamalla välitöntä täysmaksua käteisenä
  • halvemmat kuukausilyhennykset kuin osamaksukaupoissa
  • välttämättömien kodinkoneiden nopea hankinta

Kaikissa tilanteissa on aina peilattava lainanottoa omaan maksukykyyn. Otettua lainaa on kyettävä lyhentämään sopimuksen mukaisissa kuukausierissä.

Kuluttajalainoja on monenlaisia

Kuluttajalainoja nostetaan moniin erilaisiin tarpeisiin. Vakuudetonta lainaa voivat hakea niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin. Suosittua on myös käyttää kuluttajalainaa yhdistäessään useita kertyneitä yksittäisiä pienlainoja yhdeksi helposti hallittavaksi lainaksi. Tähän tilanteeseen, jossa yhdellä lainalla maksetaan useita vanhoja korkean koron lainoja pois, kilpailutettu kuluttajalaina sopii erinomaisesti.

Aktiivinen sijoittaja saattaa käyttää kuluttajalainaa ostaakseen pörssistä alihinnoiteltuja osakkeita ja pyrkiä tekemään niiden avulla nopean hyvän tilin käyttäen rahoituksessa joustavaa ja nopeasti nostettavaa lainaa. Lainarahalla sijoittamiseen liittyy tosin huomattavia riskejä, joten suosittelemme sitä vain pörssimarkkinoihin syvällisesti perehtyneille.

Nostamalla remonttiin tarkoitetun kuluttajalainan voi myös tehdä hyvän tilin kunnostamalla vaikka huonokuntoisen vanhan mökin myyntikuntoon. Niin sanottuja remonttimiehen mökkiunelmia löytyy markkinoilta hyvinkin edullisesti.

Kilpailuttamalla kuluttajalainan voi saada juuri itselleen sopivan lainan, joka sopii parhaiten senhetkiseen elämäntilanteeseen. On vain varmistettava, että omista tulosta jää joka kuukausi riittävästi rahaa lainalyhennysten maksamiseen.

Yhteenveto

Kuluttajalaina on moniin elämäntilanteisiin sopiva rahoitusmuoto. Kuluttajalaina kannattaa aina ottaa mukaan vertailuun miettiessään erilaisten isompien hankintojen rahoittamista. Kilpailutetun kuluttajalainan avulla voi parhaimmillaan säästää selvästi esimerkiksi kauppiaiden tarjoamiin rahoitusvaihtoehtoihin nähden.

Kenties tärkein kuluttajalainan etu on sen nopea saatavuus. Vaikka kuluttajalaina on nostettavissa nopeasti, usein jo saman arkipäivän aikana, tulee lainanoton aina olla harkittua. Lainavertailupalvelun käyttöön kannattaa tutustua jo ennen kuin varsinainen akuutti rahan tarve iskee. Kuten mainittua, vertailupalvelun kokeilu ei sido mihinkään ja vertailupalvelun käyttö on täysin maksutonta.

Kuva Credit Commerce Pixabaystä

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä