Pankkien koroista saamat tulot (=korkomarginaalit) paranevat

Sijoittaminen Talous

Pankkien korkomarginaalit ovat syksyn aikana lähteneet ripeästi parantumaan ja pankeilta voidaan odottaa lähiaikoina hyviä tuloksia.

Suomen Pankin tilastoista selviää, että pankkien lainoista perimä korko on lähtenyt nousuun, samalla kun talletuskannalle maksettu korko on noussut vain vähän.  Näiden erotus, pankin saama korkomarginaali, on noussut prosentin tuntumasta jo puoleentoista prosenttiin. Tämä voi parhaimmillaan tarkoittaa 30…40% lisäystä pankkien koroista saamaan tulovirtaan.

Pankit eivät nosta korkomarginaalia turhaan. Ne varautuvat tulevan taantuman mahdollisesti aiheuttamiin luottotappioihin. Pankkien saama suurempi marginaali tulee nostamaan pankkien niinsanottua liikevaihtoa (=korkokatetta ja palvelumaksuja), mutta ei välttämättä voittoja, ainakaan välittömästi. Kasvavat tulot rahastoidaan pahan päivän varalle korottamalla luottotappiovarauksia.

Korkomarginaalien paranemista on osattu odottaa. Pankit ovat menetelleet ennenkin samalla tavalla nostamalla omia katteitaan. Tällä tavalla pankit varmistavat vakavaraisuuttaan ja riskinkantokykyään.

Lisää tietoa:  Suomen Pankki

 

 

Related Posts

Talous

Työn kustannukset kuosissa

Hyvin jäähtyy Yhdysvalloissa keskuspankeille jopa tärkein inflaatiomittari Personal Consumption Expenditure Price Index. Se putosi vuositasolla jo liki kahta prosenttia eli tavoitehaarukkaansa.

Suurin ero henkilökohtaisen kulutuksen (PCE)