Paperiset osakekirjat voi vielä kirjata arvo-osuustilille

Piironginlaatikkoon unohtuneet paperiset pörssiosakkeet voi edelleen kirjata arvo-osuus tilille ja omiin nimiinsä. Pörssiosakkeet ovat olleet sähköisessä muodossa arvo-osuustileille kirjattuna jo pitkään, mutta nuo hyllyn pohjalle mahdollisesti unohtuneet osakkeet voi silti vielä kirjata omiin nimiinsä. Asian voi hoitaa omassa pankissa. Mahdollisuus kirjaamiseen poistuu sitä mukaa kun yritykset tekevät siitä päätöksen.

Asunto-osakkeet ja pörssin ulkopuolisten yritysten osakkeet ovat edelleen pääasiassa paperisessa muodossa eikä niitä kirjata arvo-osuustilille.

Arvo-osuusjärjestelmässä on selvät edut suhteessa paperisiin osakekirjoihin:

  • osingot maksetaan automaattisesti osakkeenomistajan tilille
  • toiminta on ammattimaisempaa kun yhtiön osakasluettelosta huolehtii arvo-osuus järjestelmä eikä yrityksen hallitus
  • omistusta ei tarvitse erikseen todistaa kauppakirjan avulla
  • osakekirjan mahdollinen katoaminen ei ole enää ongelma

Pörssiyhtiöt eivät aina osaa tiedottaa oikeille omistajille siitä, että heidän paperiset osakekirjansa vanhenevat. Yhtiöllä ei ehkä ole tiedossa oikeita osoitetietoja ja siksi kannattaa toimia oma-aloitteisesti.  Omistuksensa voi, ellei oikea omistaja ole yhtiön tiedossa, todistaa esimerkiksi kauppakirjalla taikka perinnönjakokirjalla.

Related Posts

Lajittelematon

Neste ei kelpaa vielä

Neste kuuluu suomalaisten suosikkiosakkeisiin, mutta voimakkaasti syklisenä se ei ole helppo tapaus. Tuloskunto heittelee kuten yleensä energiasektorilla.

Biopolttoaineet ovat muuttaneet Nestettä, mutta eivät poistaneet sen suhdanneherkkyyttä.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com