Parempaan päin!

Suomalaiset toimivat vastuullisemmin nyt kuin aikoihin, ainakin mitä tulee elämäntapoihin. Tapaturmakuolleisuus on romahtunut. Vuonna 1970 miehistä kuoli noin 105/100 000 henkiö tapaturmaisesti ja nyt 60/100 000 henkilö kohti. Naisilla trendi samanlainen, vuonna 1970 suhde oli 40/100 000 ja nyt 20/100 000. Trendi on ollut laskeva myös viimeisen vuosikymmenen aikana

 

Alkoholihaitat ovat myös alkaneet vähentymään, mikä johtuu kulutuksen vähenemisestä. Miesten kuolleisuus alkoholiperusteisiin tauteihin on laskenut jo viisi vuotta. Miehillä kuolleisuus oli 2008 noin 65/ 100 000 ja nyt 55/100 000 (-15%). Naisilla kuolleisuus on pysynyt varsin samana, mutta alhaisempana kuin miehillä

 

Tupakointi on laskenut myös. Miesten osalta lasku on ollut lujaa. Vuonna 2000 15-64 vuotiaista mihistä päivittäin tupakoi 26% nyt noin 22%. Naisilla lasku on ollut 19%–>15%.

 käyttäytyvät nyt huomattavasti terveellisimmin kuin vaikka 10 vuotta sitten. He käyttäyvät myös vaarallisimpia päihteitä 8alkoholia ja tupakkaa) myös vähemmän kuin ennen. Lapsiperheiden arkikin on mennnyt parempaan päin. Perhebarometrin vuodelta 2011 mukaan "Tärkein tuloksemme on, että lapsiperheiden ajankäytössä on tapahtunut myönteistä kehitystä. Kiireen tunne on vähentynyt. Perheelle halutaan antaa enemmän aikaa ja siinä myös onnistutaan. Miehet ottavat enemmän vastuuta elämästä kotona, etenkin lasten hoidosta". Kiireen tuntukun on vähentynyt.  Työssäkäyntipäivän kiireiseksi kokeneisen osuus miesten ja naisten osalta on seuraava.

 

Ihmiset elävät terveellisemmin, turvallisemmin, lapsia paremmin vaalien kuin ennen. Tästä on hyvä jatkaa uudelle vuodelle 2013!

2 thoughts on “Parempaan päin!

  1. Kivan positiiivinen viesti

    Ja uskon että näin on: useimmat asiat kehittyvät hyvään suuntaan. Moni muu media uutisoi kuitenkin erittäin paljon asioiden menemisestä huonompaan suuntaan tyyliin: köyhyys lisääntyy, leipäjonot pitenevät, pahoinvointi lisääntyy, eriarvoisuus kasvaa, …

    Usein tämä uutisointi on ilman mitään faktapohjaa tai suorastaan vastoin esim. tilastokeskuksen tulonjako- ja varallisuustilastojen esittämiä faktoja. Tämän seurauksena myös monet kansalaiset tuntuvat ajattelevan, että asiat ovat huonosti ja menossa yhä huonompaan suuntaan. Ketähän tälläinen pessimismi hyödyttää?

     

     

     

    1. Pessimististä hyötyjiä

      Monet tekevät rahaa ja työtä huonosti menevien parissa. Heidän tärkeyttään ja ansioita korostetaan huonostimenevällä uutisoinnilla. 

Comments are closed.

Related Posts