Pari sanaa trendistä ja eurosta
Vähän tapahtumia markkinoilla kuluneella viikolla, mutta alaspäin kulkeva kp-trendi Euroopassa hiukan vahvistui. Saapa nähdä onko huhtikuu kuukausista julmin T.S.Elliotia siteeraten pörsseissäkin. Jos laskumarkkina on jatkuakseen reippaalla voimalla, niin kohta pudotuksen pitäisi kiihtyä ja entiset pohjat puhkaista. Pitkien indikaattorien perusteella en edelleenkään usko hurjaan rysäykseen, mutta edellisten pohjien testaaminen ainakin tuntuisi loogiselta kokemuksen nojalla. Jenkkipörsseissähän kp-taite on vasta käsissä, joten eiköhän tässä taas paniikkitunnelmiin päästä notkahduksen sielläkin syventyessä.
Toisaalta on muistettava, että nämä myräkät kohtelevat osakkeita hyvin eri tavoin. Omassa salkussani on aika tarkkaan puolet sellaisia osakkeita, jotka ovat tehneet viime kuukausina uusia huippuja tai ovat ainakin ihan niiden tuntumassa – siis alle 10 prosentin sisällä. Pitkäaikaisen sijoittajan on seurattava Warren Buffetin ohjetta: keskity yhtiöihin ja jätä makron vahtiminen vähemmälle. Parhaat yhtiöt eivät kysele vaikkapa keskuspankkien tekemisiä.
Kurssit heiluvat toki jokaisella osakkeella, mutta spekulatiivinen kauppa eli myyntien ja ostojen ajoittaminen on vaikeaa siihen harjaantuneellekin. Ja vekslatessa tulee kustannuksia, jotka nousevat piensijoittajan salkussa äkkiä tuskallisen suuriksi. Ja ne kustannukset on maksettava myös virheellisistä kaupoista.
Euro jumittui tasolle 1,13-1,14. Odotan yhä sen nykäisevän vähän alemmas ja sitten korkkaavan 1,15. Sen verran pitkään kp-trendi on valuutoissakin kestänyt, että jossain kohtaa pitäisi tulla taite toiseen suuntaan. Olen silti yhä sitä mieltä, että euron pitkä trendi on nouseva, joten en odota syviä kuoppia aikoihin. Syitä siihen perkasin viikko sitten, ja törmäsin juttuun, joka käy läpi täsmälleen samat perusteet.
En yleensä anna painoa tällaisille arvioille, koska niitä löytyy aina kasapäin joka suuntaan, joten joka tapauksessa niistä on jokaisen valkattava itselleen mieleisensä. Se on puhdasta lottoa. Eivät muutkaan keinot kuten tekninen analyysi mitään taikasauvoja ole, mutta itse ainakin koen olevani vahvemmalla pohjalla sen ja oman tiedonkäsittelyni kanssa.
http://www.marketwatch.com/story/wall-street-is-wagering-that-the-great-dollar-correction-is-just-beginning-2016-04-05
Kyseisen valuuttaekspertin arvion ydin on sama kuin itse painotan markkina-arvioissa: omistuskohteiden hintoihin eivät vaikuta vain reaaliset tekijät, vaan myös ja etenkin markkinoiden odotukset niistä. Valuuttojen hinnoittelussa kursseihin on leivottu jo valtaosa niistä tiedoista, joiden monet odottavat ratkaisevan kurssien suunnan.
”In the beginning, the dollar rally was fueled by the expectation that rising interest rates would drag U.S. real yields higher as other large central banks experimented with negative interest rates—broadening the differential from both ends, Gkionakis said. But these expectations quickly got out of hand, Gkionakis said. In the first half of 2015, the euro-dollar EURUSD, -0.1053% pair bottomed out below $1.05—much lower than expectations for policy divergence could possibly justify.
Now, investors are re-evaluating their outlook for the greenback. Gkionakis expects the dollar to drift lower over the next few years, even as U.S. interest rates rise, because the buck has already priced in normalization in monetary policy, more so than what Treasury yields have reflected. “Even when divergence manifests itself, it does not mean that it will be beneficial for the currency, because the currency has already priced all that in,” Gkionakis said.”
Juuri näin: ei valuuttasijoittaminen ihan niin helppoa ole, että Fed kiristää kyllä pikku hiljaa, dollari siis vahvistuu väistämättä. Dollariin ladattiin viime vuonna jo niin paljon koronnoston odotuksia, että rahapolitiikan pitäisi kiristyä aika reippaasti odotusten täyttämiseksi. Ja siltähän ei nyt vaikuta ollenkaan. Vaikka Fed siis lievästi kiristääneekin vuoden mittaan, euro voi silti vahvistua. Mitä enemmän Fed passailee, sitä ilmeisemmin dollari heikentyy.
Markkinat diskonttaavat odotuksia paljon ennen kuin niistä tulee virallista tietoa, ja reaktiot voivat herkästi vetää yli. Kun korjausliikkeet sitten tulevat, ne herättävät usein ihmetystä: eihän tässä ole järkeä. Ei aina olekaan, mutta sijoittajan tulee ymmärtää, että markkinat liikkuvat aina suhteessa aiemmin tehtyihin odotuksiin ja toisaalta taas uusiin odotuksiin.
Jos aiot huiskia markkinoilla, on sinun tulkittava riittävän hyvin näitä odotuksia, ei vain reaalitalouden – kuten keskuspankkien toimien etc. – nykyistä tilaa ja näkymiä. Valtaosa siitä tiedosta, jonka kuvittelet ennustavan kursseja, on luultavasti jo leivottu niihin sisään. Pärjätäkseen on kuljettava muiden edellä. Se on keskeinen syy siihen, että konsensusennusteet niin usein pettävät: ne kulkevat markkinoiden jäljessä, eivät niiden edellä – vaikka toista ne tietysti kuvittelevat.
Kommentit