Pikainen markkinakatsaus

Arvioin kuukausi sitten markkinatilannetta näin (http://www.piksu.net/artikkeli/keskipitk%C3%A4-notkahdus-taisi-alkaa): ”Lyhyellä tähtäimellä odotan kursien sukeltavan lähiaikoina reippaamman korjauksen. Keskipitkä trendi on tulkintani mukaan jo kääntynyt, vaikka hyvän nousun päälle taite voi viedä aikansa. Mutta kun kurssit eivät pääse ylemmäs, putoava trendi kiihtyy äkkiä alas – ja media ja analyysit turpoavat taas huolista ja pirunmaalaajista. Järjen ääntä sieltä on aika turha hakea… Jos kp-trendi on taittunut, sen pohja kopsahtanee jonnekin syys-lokakuun vaihteeseen. Kp-notkahdus on yleensä 5-10 prosentin luokkaa. Esimerkiksi SP500 pudonnee siinä tapauksessa 2100 pisteen tietämiin, luultavasti allekin. Kyttäämäni osakkeet ovat nyt ainakin sen verran raikkaasti hinnoiteltuja, etten jo fundapohjalta niihin nyt koskisi, mutta eiköhän sieltä kohta tavara halpene ostokelpoiseksi.”

MOT. Hiukan eri tahtiin ovat indeksit liikkuneet, mutta päälinja on ollut notkahdus, joka huipuista laskettuna on yltänyt melkein viiteen prosenttiin. SP500 kävi 2120 pisteessä ja Dax kyykkäsi saman verran:

http://www.marketwatch.com/investing/index/spx/charts?symb=SPX&countrycode=US&time=6&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=9%2F17%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=1&lf2=4&lf3=0&type=2&size=2&style=1013

http://www.marketwatch.com/investing/index/dax/charts?symb=DX%3ADAX&countrycode=DX&time=6&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=9%2F17%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=131072&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013

Onko lasku jo ohi? Tulkintani mukaan se ainakin Euroopassa vielä on hiukan kesken, joten saattaa olla USA:ssakin, koska pörssien liikkeet tavallisesti konvergoivat voimakkaasti nimenomaan suunnan ja ajoituksen suhteen. Liikkeiden mitta voi heitellä toki rajusti, kuten USA:n ja Euroopan pörssien välillä on tapahtunut jo vuosia jälkimmäisen tappioksi.

En usko notkahduksen joka tapauksessa kestävän enää kauan, tai uppoavan järin syvälle ilman katastrofiuutisia. Tässä pudotuksessahan niitä ei ollut lainkaan – media keksi selitellä yliostetun markkinan korjausta spekulaatioilla Fedin sittenkin-sittenkin-kiristämisellä ja jopa Hillary Clintonin köhällä. Valtavirran markkinakommentit ovat tahattoman huumorin muuttumaton genre. No, jotainhan median on kirjoitettava lukijoiden iloksi, tiedänpä tuosta jotain itsekin.

Muuan markkinastrategi nousi jumalaiseen asemaan ennustamalla isoimman notkahduksen juuri ennen sen tapahtumista. Se noteerattiin ympäri maailmaa, tämä ote on Ruotsista:

http://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/tung-analytiker-varnar-for-fortsatta-borsfall-6783104

Taitava analyysi, ei siinä mitään. Minä tosin ennakoin pudotuksen jo viikkoja aikaisemmin lähempänä nousun huippua, mutta enpä ponkaissut mediatähdeksi. Tasan eivät käy onnen lahjat kovassa maailmassa.

Omat ostoni olen useimmat jo tehnyt, mutta pientä pelivaraa jätin notkahduksen syvenemisen varalle. Loppupäässä trendejä piikkimäiset rysäykset ovat tavallisia, toisaalta korjaukset ylöspäinkin ovat sen perään usein kiivaita, joten pitkiä aikaikkunoita alennusten hyödyntämiseen ei usein ole. Palaan markkinatilanteeseen ja siihen liittyviin asioihin tuonnempana.

4 thoughts on “Pikainen markkinakatsaus

 1. Hyvä katsaus sekä

  Hyvä katsaus sekä sisällöltään että ajoitukseltaan – niinkuin aina. Kommentti Clintonin köhästä pisti naurattamaansmiley

 2. Kiitän!

  Hyvin napsahti arvio, saa nähdä sukeltavatko indeksit vielä.

  Hyvä vitsi pelastaa puoli päivää…

 3. Nousee!

  Minä veikkaan, että markkinat nousevat ainakin presidentinvaaleihin asti. Eliitti haluaa Clintonin pressaksi ja rysäys auttaisi Trumppia. Joten arvioin, että ennen vaalipäivää keskuspankki antaa jotakin mikä tukee markkinoita. 

 4. Voi olla

  Korostan jälleen kerran, että arvioni perustuvat vuosien erittäin aktiiviseen markkinakokemukseen ja teknisen analyysin opiskeluun, toki reaalitalouden ymmärrykseenkin. Jälkimmäinen ei kuitenkaan kokemukseni mukaan voi olla kuin apuväline etenkään lyhyiden markkinaliikkeiden arvioissa ja ennustamisessa – toisin kuin perinteinen/sovinnainen sijoittajaviisaus olettaa. Mutta kuten olemme nähneet, se on aika kömpelö tunnistamaan markkinoiden tärkeitä käänteitä.

  Keväällä instikat höpisivät talouden kauhukuvia innokkaimmin juuri silloin, kun laskumarkkina päättyi – ennusteeni mukaisesti. Toisaalta nyt mm pankit ovat ilmoittaneet viime viikkoina palanneensa osakkeissa normaalipainoon, eli juuri kp-notkahduksen kynnyksellä. Minun kokemukseni mukaan ao toimijoiden markkinoiden lukutaito on kehno, elleivät ne sitten tee tiskin alla muuta kuin puhuvat.

  Kuten sanoin, olen omat ostoni jo pääosin tehnyt, joten en odota ainakaan kaksista pudotusta enää. Joitakin päiviä mentäneen joka tapauksessa nyt ylös, koska lyhyet indikaattorit olivat ylimyydyn alueella. Jos pudotus vielä jatkuu, niin se tapahtunee pääosin seuraavalla viikolla, koska markkinoilla on omat aika standarit syklinsä. Se viimeinen droppi osuisi siinä tapauksessa kuun osapuilleen vaihteeseen – kuten jo elokuussa ounastelin.

  Joka tapauksessa ei kannata tässäkään asiassa liikaa ahnehtia. Jos ja kun on siinä käsityksessä, että keskipitkä droppi on pääosin takana, kannattaa lyödä ainakin oleellien osa panoksistaan sisään. Dropin loputtua kurssit voivat nousta nopeastikin, etenkin hyvässä nousumarkkinassa, ja seuraavaa alennusmyyntiä saa taas odottaa kuukausia – eikä tavara silloinkaan ole yhtä halpaa kuin nyt, jos kyse todella on nousumarkkinasta ja nousevista osakkeista.

Comments are closed.

Related Posts