Piksussa julkaistaan maaindeksien vertailutaulukkoa
Piksu:n ylävalikon kohdasta "Analyysit -> Maaindeksit" löytyy maaindeksien vertailutaulukko, jota on tarkoitus ylläpitää kuukausittain.
Vertailu perustuu indeksin sisällölle lasketuille tunnusluvuille (P/E, P/B, P/S, P/Cfl), sekä valituille muille maakohtaisille parametreille.
Vertailu on tarkoitettu ennen kaikkea salkunhoitajalle, joka rakentaa asiakkaalle tai rahastolle tasapainoista ja suorituskykyistä hajautusta.
Vertailutaulukko näkyy parhaten kun menee kohtaan "Analyysit -> Maaindeksit", mutta tässä on ote taulukosta:
Ruotsin sijoitus viimeisenä on arveluttava
Ihan intuitiivisesti sellainen tulos on väärä, missä Ruotsi on surkein sijoituskohde "Järjestys painokertoimilla (paras sijoitus on ensimmäisenä)" -listalla.
Käsittääkseni painokertoimet on asetettu "mutu" -menetelmällä eikä niitä ole johdettu esim. johonkin numeeriseen materiaaliin sopiviksi.
Olin tänään 5.3.2013 Pörssisäätiön tapahtumassa (taas kerran) kuuntelemassa kun Leena Mörttinen (taas kerran, nyt EK:n hattu päässä) oli kertomassa rahoitustilanteesta.
Hän esitti yhden hyvin mielenkiintoisen XY-kaavion useammalta eri vuodelta, siinä oli muistaakseni
1) X-akselina velkaisuus eli maan kumuloituneen BKT-alijäämän suuruus (%) ja
2) Y-akselina lisävelka ko. vuonna eli BKT-alijäämän muutos tarkasteluvuonna (%)
Tällaisessa tarkastelussa Ruotsi ja Tanska sijoittuivat koko "vahvaan" kulmaan (alijäämää ei ollut kumuloitunut eikä sitä syntynyt ko. vuonnakaan).
Suomikin sinnitteli samassa kulmauksessa useana vuonna mutta vain juuri ja juuri. Sen sijaan esim. Kreikka oli pysyvästi juuttunut vastakkaiseen kulmaukseen – ja yllättävän lähelle USAa.
Uskoisin että kansantalouden velkaisuus vaikuttaa osakkeiden arvojen kehittymiseen siinä kuin korruption vähäisyyskin.
Ainakin velkaisuudella on vahva käänteinen korrelaatio P/E-arvojen suhteen.
PS. Pörssisäätiön aamutapahtuman esitykset tulevat ehkä jakeluun, ks http://www.porssisaatio.fi