Pitkän koron rahastoihin kannattaa siirtyä vasta sitten kun keskuspankkien koronnostot ovat ohi

Sijoittaminen Talous

Osakkeissa on yleensä kannattanut pitää ylipainoa aina siihen asti että keskuspankit lopettavat koronnostot ja alkavat julkisesti pohtia korkoelevytystä (=korkojen laskua). Nyt olisi tämän mukaan viisasta pitää melko lailla tukevaa osakesalkkua ja siirtyä korkosijoituksiin sitten kun inflaatio talttuu ja keskuspankkien koronnostot (kuvan sininen käyrä) ovat selvästi ohitse.

Osakkeet ovat jo laskeneet hyvän aikaa ja Suomessa ollaan tultu 15% alas huipuista. Meneekö kehitys tällä kertaa eri tavalla?  Ei välttämättä. Tuollainen 15% pudotus on aivan normaali inflaation käynnistymisen ja Ukrainan sodan aiheuttama säikähdysreaktio.  On aivan mahdollista että osakkesijoitukset ovat vielä syksylläkin vahvoja ainakin siihen asti että päästään kunnon taantumaan.

Suhdannekierto on menossa kohti taantumaa. Sijoittajan kannalta tämä on mahdollisuus.  Menossa oleva korkojen nousuvaihe on ehkä hieman hankala. Tuottoa saa edelleenkin vain osakkeista, eikä niistäkään ilman turbulenssia ja riskiä.  Tilanne muuttuu kun päästään vihdoinkin selvään taantumaan. Silloin osakkeiden arvot romahtavat (kuvan vihreä käyrä) ja korkosijoittajasta tulee kuningas.  Korkosijoitukset, varsinkin pitkän koron rahastot, tuottavat taantuman aikana, korkojen laskiessa, erinomaisesti. Neljän prosentin koronlasku nostaa kymmenen vuoden korkopaperin arvoa neljäkymmentä prosenttia.  Sijoittaja odottaakin nyt tuota oikeaa hetkeä, jolloin taantuma kunnolla alkaa ja kansalaisten hätä on suurta. Silloin sijoittajan taivas selkenee ja on taas helppo tehdä oikeita ratkaisuja – pitkän koron rahastoihin on helppo sijoittaa.

Onko sijoittaja moraaliton tehdessään rahaa toisten hädällä? Toisten hädällä kaikki muutkin tekevät rahaa. Putkimies tulee hätiin kun putki vuotaa ja autokorjaaja auttaa kun autoon tulee vika. Kaikki talous on rahan tekemistä toisten hädällä ja tarpeella. Sijoittaja ei poikkea muista liiketoiminnan harjoittajista tässä suhteessa mitenkään. Mitä suurempi on taloudellinen hätä, sitä arvokkaampaa ja tuottavampaa työtä sijoittaja tekee.

Milloin sitten on yleensä kannattanut palata osakkeisiin? Yleensä tuo oikea hetki on ollut silloin kun ollaan jo syvällä taantumassa ja keskuspankit ovat laskeneet korkotason elvyttäväksi, lähelle nollaa. Tämä tilanne on vielä kaukana monen käänteen ja arvaamattoman kehityskulun takana. Niin kaukana ettei sitä vielä kannata pohtia.

Kuvan tiedot:    FRED, GOOGLE

 

 

 

Related Posts