Taantuman merkit ovat ilmassa

Asunnot ja metsä Talous

Taantumaa kohti ollaan menossa. Kotitalouksien luotontkysyntä on romahtanut ja yritysten investoinnit vähenevät. Kuluttajat ja yritykset varautuvat pahan päivän varalle ja koittavat säästää.  Pankkitalletusten suosio on nousussa samalla kun osake- ja asuntosijoitusten houkuttelevuus vähenee.

Finanssiala ry:n (FA) Pankkibarometrin mukaan kotitalouksien luotonkysyntä on ollut kesän aikana selvästi vähäisempää kuin vuosi sitten. Myös loppuvuodelta pankinjohtajien odotukset ovat hyvin karut.

”Vain finanssikriisin synkimpinä hetkinä odotukset ovat olleet nykyistäkin pessimistisemmät. Erityisesti sijoitustoimintaa, kulutustavaroiden hankintaa sekä asunnon ostoa varten otettavien luottojen kysynnän odotetaan olevan vaisua loppuvuoden aikana”, sanoo FA:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

Barometritulosten perusteella myös yritysten usko tulevaan on koetuksella. Kesän aikana yritykset ovat kysyneet luottoja jonkin verran vähemmän kuin vuotta aiemmin. Myös loppuvuoden luotonkysyntää koskevat odotukset ovat alavireiset. Sekä investointeihin että yrityskauppoihin ja -järjestelyihin käytettävien luottojen kysynnän odotetaan heikkenevän. Sen sijaan kiinnostuksen käyttöpääomaan ja rahoituksen uudelleenjärjestelyihin tarvittaviin luottoihin arvioidaan lisääntyvän.

Kotitalouksien sijoituskohteiden suosiokäyrissä tapahtui keväällä käänne, kun etenkin osake- ja asuntosijoitusten suosio väheni merkittävästi. Samalla talletusten suosio lisääntyi. Kehitys on jatkunut barometrin mukaan samanlaisena viime kuukausina: tulevaan varaudutaan nyt erityisesti talletuksilla, ja muiden sijoitusten suosio on laskusuunnassa.

”Barometritulokset kuvastavat hyvin taloustilanteen ja -näkymien muutosta kevään ja kesän aikana. Energian, elintarvikkeiden ja monien muiden tuotteiden hintojen voimakas nousu kurittaa nyt niin kotitalouksia kuin yrityksiäkin. Monta vuotta poikkeuksellisen matalista koroista nauttineilla lainanottajilla on samaan aikaan totuttelemista aiempaa korkeampiin korkoihin. Ensi talvesta on tulossa monella tapaa koettelemus”, Mattila toteaa.

 

Lisää tietoa:  Finanssialan pankkibarometri

One thought on “Taantuman merkit ovat ilmassa

  1. Handelsbanken kuvaa 12.9. ilmestyneessä katsauksessaan Ruotsin vastaa tilannetta positiivisemmin ”Ruotsin asuntolainamarkkina kasvoi 6,2 prosenttia heinäkuussa verrattuna vuoden takaiseen. Tämä jäi hieman kesäkuun ja toukokuun kasvulukemista sekä vuoden alun keskiarvosta (6,8 %). ”
    https://mb.cision.com/Public/3555/3629347/8be5f4abb6cfa9dc.pdf

Comments are closed.

Related Posts