Vaalitulos ei keikuta Svea-mammaa

Sijoittaminen

Politiikka muodostaa yhden aspektin sijoittamiseen, totalitaristisissa maissa ja niiden naapurustossa joskus surullisen merkittävän, kuten viime vuodet todistavat. Mutta yleensä politiikan roolia liioitellaan kypsien demokratioiden kohdalla.

Niissä taloutta mullistavat yhteiskunnalliset käänteet ovat harvinaisia mihinkään suuntaan. Se pätee tyypillisesti Ruotsiin, vaikka maan poliittiset asetelmat ovat yleensä kiikkerät kuten tuoreessakin eduskuntavaalissa.

Ruotsiin odotettiin tuimaa taistoa vasemmistohallituskoalition ja oikeisto-opposition välillä, kuten kävikin. Tällä tiedolla hallitus vaihtuu, joskin tilanne saattaa muuttua ulkomailta tulleiden äänten mukana, mutta tuskin.

Ruotsia riivaavasta jengiväkivallasta poliittisesti hyötynyt, äärioikeistolaiseksi luokiteltu ruotsidemokraatit lienee ainakin selvä voittaja nousten toiseksi suurimmaksi puolueeksi ohi sikäläisen kokoomuksen. Demarit jatkaa selvästi suurimpana puolueena.

Åkesson jatkanee oppositiossa

Jimmy Åkessonin johtama ruotsidemokraatit ei ole kelvannut muille puolueille hallituskumppaniksi, ja linja luultavasti jatkuu, joskaan ei satavarmasti. Kokoomus on takavuosina tunnustellut yhteistyön mahdollisuutta.

Åkesson kuitenkin korostaa itsekin, etteivät hän ja puolueensa kuulu porvaririntamaan. Hän janoaa hallitusvaltaa suurimman puolueen asemassa pääministerinä.

Minä – en – ole – porvari!

Ruotsissahan on blokkivaalisysteemi, jossa vasemmisto ja porvarit kampanjoivat ja rakentavat hallitukset omassa ennalta päätetyssä porukassa, eikä samanlaisia sekahallituksia nähdä kuten Suomessa. Jos kumpikaan koalitio ei saa selvää enemmistöä paremmin pärjännyt kasaa vähemmistöhallituksen.

Siitä on Ruotsissa pitkät perinteet. Tämä vaalitulos sitä tuskin muuttaa, vaikka ruotsidemokraatit saattaa hinguta hallituspaikkaa. Kynnys kuitenkin pysyy korkeana.

Senkään toteutuminen tuskin suurta rytinää merkitsisi ainakaan talouspolitiikassa. Vielä vähemmän, jos porvaristo kasaa vähemmistöhallituksen – saati tietysti jos hallituskoalitio sittenkin jatkaa.

Peruslinjat pysyvät

Yritystalouden ja sijoittajien kannalta Ruotsin vallanvaihdoksiin harvoin dramatiikkaa kytkeytyy. Peruslinjat eivät muutu.

Vasemmistoa ja oikeistoa tyypillisesti jakavat nyanssit verotuksessa eivät suuria merkitse yhtiöille, vaikka mekkala niistä kova saattaa olla. Etenkin vientiyhtiöille kotimaan politiikka on kohtalaisen marginaalinen tekijä niiden pärjäämisessä.

Toki tilanne muuttuisi vaikkapa yritysveron radikaalista rukkaamisesta ja varsinkin ylöspäin. Mutta siitä ei ole merkkiä.

Ja varsinkaan porvaririntama sellaisesta tuskin haaveilee, muovautuupa ruotsidemokraattien asema miksi tahansa. Mieluummin toisinpäin.

Ruotsin valtiontalouskin puhkuu niin vahvaa kuntoa, ettei siltäkään suunnalta uhkia tarvitse odottaa. Yksittäisiä yhtiöitä poliittiset käänteet voivat joskus kolhia, mutta tässä tilanteessa sekään ei vaikuta ilmeiseltä.

Ruotsi hieno reviiri

Ongelmatonhan ei Ruotsikaan ole, mutta talouden osalta kaikki on sujunut kohtalaisen hyvin vuosikymmenet ajoittaiset kriisit pois lukien. Tällä hetkellä Ruotsi on aika hyvässä asemassa Euroopan mitassa, koska valtio ei ryve veloissa ja Venäjän riesa jää suhteellisen vähäiseksi.

Omiin näkemyksiin ruotsalaisista yhtiöistä vaalitulos ei vaikuta suuntaan tai toiseen, millaisen hallituksen kasaavatkaan. Sikäläisissä osakkeissa ei pahaa yhteiskunnallista riskiä ainakaan laajassa mitassa lymyä.

Ruotsi on ollut vuosia aika kuninkaallinen markkina. Sieltä löytyy nippu hienoja yhtiöitä ja kirkkaasti osakkeiden keskituoton ylittäjiä, kuten vihreän teknologian pikkujättiläinen Nibe, joka kaiken kukkuraksi kuuluu energiakriisin harvoihin vahvoihin voittajiin.

Rauhallisesti ottavat vaalit sijoittajatkin, aivan syystä – Tukholman pörssi ei hermoile. Se aaltoilee markkinoiden globaalissa tahdissa.

Hermoilu tarpeetonta Yhdysvalloissakin

Politiikan roolista kiihkoilevat sijoittajat yleensä lähinnä heijastavat väitteisiinsä omat poliittiset intohimonsa sivuuttaen autuaasti faktat. Esimerkiksi monet innokkaat konservatiivit julistivat aatteensa voimalla Yhdysvaltojen talouden kaatuvan Joe Bidenin noustua presidentiksi.

Se oli perusteetonta propagandaa, mihin uppoamisesta jo ennen vaalia varoitin. Yhdysvaltojen talous ja osakemarkkina on pärjännyt kaikissa valta-asetelmissa, myös Bidenin vallassa.

Voimakas elvytys toki kiihdytti inflaatiota, mutta tilanne on sama kaikkialla – ja elvytys esti koronalaman syventymisen. Sijoittajalle Yhdysvallat on tarjonnut hienon sijoitusmarkkinan aivan kuten ennenkin.

Joe Biden ei kaahannut Yhdysvaltojen taloutta lepikkoon

Samasta syystä sijoittajan on turha murehtia Yhdysvaltojen kongressivaalejakaan parin kuukauden päästä. Ne eivät vaikuta siihen sijoituskohteena kuin mahdollisesti yksittäisten yhtiöiden kohdalla.

Yleensäkin tulee varoa tunteiden valtaa sijoituspäätöksissään, olkoot ne luonteeltaan poliittisia tai muita. Jos tunteet saavat niskalenkin faktoista niin surkeasti käy.

Dedicaren asema saattaa vahvistua

Ruotsin hallituksen vaihtumisella saattaisi olla vaikutusta joihinkin omiin yhtiöihin kuten Dedicareen, koska vasemmistossa terveydenhuollon yksityisiin toimijoihin suhtaudutaan ynseästi. Jonkinlainen poliittinen riski on saattanut vaikuttaa osakkeen todella matalaan hinnoitteluun.

Porvarihallitus näkee terveydenhuollon asetelmat jossain määrin toisin, mikä ei ainakaan huonontaisi Dedicaren asemaa. Perjantaina osta-suosituksen saanut osake onkin reippaassa nousussa – mutta se oli tilauksessa muutenkin kuukauden niiauksen jälkeen teknisesti ihanteellisessa raossa.

Dedicare on todella halpa kasvuyhtiöksi. Ehkä tilanne nyt muuttuu ja osake kirii lähemmäs oikeaa arvoaan.

Dedicare taittoi odotetusti ylös, mutta tuskin vaalin takia

Porvaririntamalle läheinen työn verotuksen madaltaminen voisi periaatteessa hyödyttää Keskon verrokkia ruokakauppakonserni Axfoodia, jos kansalaisten käteen jää enemmän ostovoimaa. Mutta tällaisen opportunismin perässä en liihota ilman erityistä syytä.

Axfood on hieno yhtiö poliittisista oloista riippumatta. Valitettavasti vain nyt turhan kuuma ostettavaksi, mutta jahka niiaa sopivaan rakoon niin heti.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

2 thoughts on “Vaalitulos ei keikuta Svea-mammaa

  1. Sanot “Peruslinjat (Ruotsissa) eivät muutu”

    Olettaisin että muutama yksityiskohta muuttuu:
    – ydinvoimalle tulee jatkoaikaa
    – maahanmuuttopolitiikka kiristyy ja ongelmalähiöiden asioihin aletaan kiinnittää huomiota
    – yksilökeskeinen yhteiskuntamalli saa tuulta purjeisiin ja pitkään jatkunut vahvaan tulontasaukseen pyrkivä tasa-arvomalli väistyy

    1. Näin varmaan, mutta ei se talouden ja sijoittamisen isossa kuvassa paljoa merkitse. Ruotsi on tästä vinkkelistä aika stabiili maa kuten yleensä vakaat demokratiat.

Comments are closed.

Related Posts