Pörssin rakennusliikkeet ja asuntosijoitusyhtiöt hyötyvät menossa olevasta asuntobuumista

Asunnot ja metsä

Asuntolainoja nostettiin ennätysmäärä ja asuntojen hinnat raketoivat suurissa kaupungeissa. Uudiskohteita valmistui saman verran kuin ennen ja siksi asuntomarkkinoille tulviva raha nostaa asuntojen hintoja ja rakennusliikkeiden voittoja. Hyötyjiä ovat pörssiyhtiöistä muun muassa KojamoHonkarakenne, Lehto, Ovaro, YIT, SRV, Kreate,  Toivo ja Consti. 

Asuntolainoja nostetaan ennätysmäärin

Suomalaiset kotitaloudet nostivat toukokuussa 2021 uusia asuntolainoja poikkeuksellisen paljon, 2,1 mrd. euron edestä. Yhden kuukauden aikana asuntolainoja on nostettu enemmän viimeksi 13 vuotta sitten, kesäkuussa 2008. Uusia asuntolainanostoja on tehty selvästi aikaisempia vuosia enemmän koko alkuvuoden 2021, erityisesti kevätkuukausina. Tammi-toukokuussa 2021 uusia asuntolainoja nostettiin 21 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Lainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet

Takaisinmaksuajaltaan pidempien (yli 29 vuotta) osuus kaikista uusista asuntolainoista on edelleen kasvanut: toukokuussa 2021 niiden osuus oli 12,9 %, kun vuosi sitten vastaavana aikana niiden osuus oli 9,1 %.

Hintojen nousu on vahvaa

Hintojen nousu oli vahvaa pääsääntöisesti eri puolilla Suomea sekä kerros- että rivitaloasunnoissa. Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen hinnat nousivat 5,3 prosenttia ja rivitaloasuntojen 6,5 prosenttia vuodessa.

Rekennusliikkeet reagoivat kysyntään ja rakennuslupien määrä kasvaa

Rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuun aikana kaikkiaan 12 929 asunnolle. Määrä oli 26,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Korkeisiin, vähintään 10-kerroksisiin taloihin myönnettiin rakennuslupa 21 hankkeelle ja 1 814 asunnolle. Korkeisiin rakennuksiin myönnettyjen asuntolupien määrä oli helmi-huhtikuussa 14 prosenttia kaikista myönnetyistä asuntoluvista.

 

Tiedot selviävät:

Tilastokeskuksen myönnetyistä rakennusluvista ja aloituksista

Tilastokeskuksen asuntojen hintatiedoista

Suomen Pankin tilastoimista uusista asuntolainoista

 

Related Posts