Pörssit ylireagoivat Brexitiin; ensi viikolla paniikki hellittää

Markkinat ennustivat perjantain paniikissa, että Suomen osakemarkkinat laskevat Brexitin seurauksena maanantaina yli 9%, kun laskentavaluuttana käytetään dollaria. Nyt on aika pitää pää kylmänä. Moinen markkinareaktio, vaikka toteutuisi, on ylireagointia, joka korjaantuu. Ei kannata panikoida.

Osakemarkkinoiden 5 päivän kehitys dollareissa arvostettuna (Lähdä: Yahoo finance)

Kun valuuttakurssimuutokset neutralisioidaan (kuten yllä olevassa kuvassa) niin pörssikurssit laskivat maailmalla yleisesti noin 4% ja Euroopassa noin 10%. Luottamus Eurooppaan horjui ja euron ja punnan kurssien heikkeneminen pahensivat vaikutusta. Paniikki oli käsinkosketeltava ja myös Suomen pörssi-indeksiä sai maailmalla yli 9% alennuksella kuten yllä olevasta kuvasta näkee (Suomen pörssi oli kiinni).

Mitkä ovat Brexitin seuraukset? OECD on ennen äänestystä arvioinut, että Euroalueen talous kärsii yhteensä noin 1% / BKT vaikutuksen, joka vaikutus realisoituu parin seuraavan vuoden aikana ja britit noin 3% / BKT vaikutuksen.

OECD:n luvut pitävät varmasti paikkansa jos mittarina on nimellinen dollareissa laskettu bruttokansantuote. Tuo pudotus seuraa jo perjantain valuuttakurssimuutoksista. Jos mittarina on ostovoimapariteetilla mitattu bruttokansantuote niin vaikutukset voivat jäädä Englantia lukuun ottamatta pieniksi, jopa olemattomiksi. Tämä koskee sekä taloutta että myös keskipitkän aikavälin pörssikursseja.

Tässä syitä siihen miksi vaikutukset Euroopan ja maailmantalouteen jäävät pieniksi:

 • Euroopan talouteen vaikuttavat enemmän muut alueen rakenteelliset tekijät kuin Englannin EU jäsenyys. Taloudellinen aktiviteetti seuraa siitä, miten hyvin yksityiset ihmiset saavat itselleen konkreettista lisäarvoa työstä ja yrittämisestä. Englannin EU- jäsenyydellä on sen asian kanssa vain hyvin kaukaista tekemistä jos mitään. 
 • Englannin mahdollinen ero tapahtuu vasta aikaisintaan parin vuoden päästä. Siihen asti kaikki sujuu niin kuin ennen lukuun ottamatta sitä, että Englanti jää käytännössä ulos yhteisestä päätöksenteosta.
 • Englannista mahdollisesti pakeneva tuotanto ei häviä. Se siirtyy muualle Eurooppaan, missä pääsy sisämarkkinoille on varmaa. 

Englannin eu- erosta ei aiheudu kenellekään välittömiä taloudellisia seurauksia kuten esimerkiksi suuren investointipankin konkurssista. Kukaan ei menetä saamisiaan eikä kukaan joudu taloudelliseen kiipeliin. Kaikki jatkuu niin kuin ennenkin. Yritykset eivät enää investoi Englantiin vaan suuntaavat projektinsa muualla Eurooppaan. Projekteja on kuitenkin kaikenkaikkiaan suurin piirtein yhtä paljon kuin ennenkin, ne vain suuntautuvat pois englannista.  

Maanantaina ei siis kannata panikoida ja lähteä myymään osakkeita. Nyt pää kylmänä. 

One thought on “Pörssit ylireagoivat Brexitiin; ensi viikolla paniikki hellittää

 1. Propsit Kaille tarkasta

  Propsit Kaille tarkasta ennustuksesta.

  Ne sijoittajat, jotka lukivat tämän ja toimivat sen ennusteen pohjalta pärjäävät hienosti. Panikoijat maanantaina eivät.

   

   

Comments are closed.

Related Posts