Pörssitiedottamisesta

Sijoittaminen

Linkissä on pörssitiedotteita. Voi kysyä, miten tärkeää isolle firmalle on kertoa pienestä kaupasta, mutta ilmainen mainostila hyödynnetään ja samalla noudatetaan osin irrationaalisia sääntöjä. Sitten ovat ”johdon liiketoimet”, jotka suurelta osin kertovat jo ennalta ilmoitettujen palkitsemisjärjestelmien toteutumisesta.

Oikeat uutiset ovat taasen sellaisia, että niitä ei kerrota ollenkaan.

Mielestäni Ukrainan sota oli todennäköinen jo viime vuoden puolella, varmana Pyn piti sitä tammikuussa. Eli varautuakin olisi voinut, olisi ehkä ollut jopa järkevääkin, vai?

Nyt sotaa on käyty jo kuukauden ja minä ainakaan en ole onnistunut näkemään oikein mitään kunnon selvitystä sodan tal. vaikutuksille.

Yrityksillä on nyt ollut kiire tuomita sota, senkin olisi voinut tehdä jo 2014, jolloin Venäjä oikeastaan sotatoimet aloitti Ukrainaa vastaan, sitä ennen oli Tšetšenia ja Georgia.

Joitain hajakommentteja olen huomannut. Esim. Stora kehui, että nyt on Suomessa hyvät saumat harvennushakkuille. Ikävä vain, että saman viestin olen nähnyt suunnilleen joka vuosi viimeiset 50 vuotta.

Neste Oil kuulemma korvaa itäöljyn läntisellä, mutta onkohan hinta sama? Eli mikä on ven. raaka-aineen loppumisen vaikutus esim. metsä- ja kemianteollisuuteen? Vaikutuksia on mitä kummallisimmissa paikoissa, esim. Verkkokauppa.com:ssa.

Sitten on kerrottu, että Nokian ”Tyrällä” on taseessa omaa pääomaa. Ihan kiva, mutta missä ajassa, millä kustannuksilla ja millä tuottavuudella ven. halpatuotanto korvataan jollain muulla ja missä se tehdään?

Uniperilla puolestaan on taseessaan johdannaisia, joitten vaikutusta ulkopuolisen on vaikea arvioida. Varmaan totta, mutta eikö firman sisälläkään kukaan pysty niitä kuukaudessa räknäämään. Helmitaulullako laskentatoimea pyöritetään?

Suom. talouselämän järjestöjohtajat pitävät kansallistamista Venäjällä epätodennäköisenä, se kuulemma vahingoittaisi suhteita länteen. Siis suurkaupunkien siviilikohteiden pommittaminen soraläjiksi kuukauden aikana ei vaikuta suhteisiin?

Kuten olen ennenkin sanonut, ikävät asiat harvoin häviävät sillä, että niitä kieltäytyy ajattelemasta. Sotaa oli tuskin käyty päivääkään, kun lännessä alettiin spekuloida Putinin syrjäyttämisellä.

P-Koreassa yksi diktaattorisuku on pysynyt vallassa yli 70 vuotta, niin kauan NL:kin sinnitteli.

Putin on valittu vaaleilla, joitten osalta vaalivilpistä puhuminen on myöhäistä. KGB-upseerina hän varmaankin on ihan pikkaisen pyrkinyt huolehtimaan omasta turvallisuudestaan.

Kaikilla meillä on kansallistunnetta. Lännen pakotteet kohdistuvat tavallisiin ihmisiin, joille propaganda selittää asiat niin kuin ne tavallaan ovatkin: lännen tekoja. Pakotteet eivät siis välttämättä heikennä Putinin asemaa, vaan jopa tukevat propagandaa lännen vihamielisyydestä ja epäluotettavuudesta.

Entä sitten jos Putin todella syrjäytetään, tuskin hän sentään ikuisesti elää. Millainenhan pullantuoksuinen liberaali raivaa tiensä huipulle kertomaan, että ”juu, Venäjän syytä kaikki, vetäydytään, korjataan jälkemme ja maksetaan sotakorvaukset”.

Kuka haluaa lyödä vetoa tästä skenaariosta?

Kuvassa keskellä on IR-henkilö, laidoilla tj ja pj. Kuvan lähde.

sota

13 thoughts on “Pörssitiedottamisesta

 1. Suomen Pankin Venäjän talouden tutkimus piti eilen Venäjän taloutta koskevan katsauksen, jonka youtube versio on täällä: https://www.youtube.com/watch?v=nVevvQr791g
  Siinä oli varmaan parasta mahdollista tietoutta mitä Venäjän taloudesta tällä hetkellä on saatavilla. Katsoin videon. Ihan hyvää analyysiä kivasti esitettynä.

  Se mitä pyysit, selvitys sodan taloudellisista vaikutuksista Euroalueelle ja Suomelle, antaa odottaa itseään. Jokainen tutkimuslaitos on toistellut vähän niin kuin hihasta vedettynä, ilman kunnon analyysiä, että Suomen talous kasvaisi tänä vuonna 0,5%…2%.

  Olen odotellut että Nordean pääekonomisti, Tuuli Koivu, lausuisi asiasta jotain. Hän tuntee sekä Venäjän, Kiinan että länsimaiden taloutta ja ehkä osaisi sanoa jotain. Jos ei Tuuli osaa sanoa, niin sitten varmaan kukaan.

  Joudumme kenties odottamaan sitä että asiat alkavat kehittyä ja näemme sitten omin silmin mitä seurannaisvaikutuksia tästä mahtaakaan olla. Ensimmäinen indikaattori taisi jo tulla – kuluttajien luottamus on romahtanut. Selviäähän tämä kehitys vähitellen näinkin. Odotetaan ja katsotaan mihin suuntaan mennään ja kuinka paljon.

 2. – Bofit tietoiskun mukaan Venäjä pystyy jatkamaan öljyn vientiään. Jos ei länsimaat osta niin aina joku huolii. Pääasaillinen tulovirta säilyy.
  – Tuuli Koivu on jossain vaiheessa maininnut että öljyrahoilla Venäjä pystyy kustantamaan eläkkeet, lääkkeet, ruuan ja lääkkeet kansalaisilleen eikä maa romahda.
  – Kansalaiset ovat suurelta osin Putinen takana ja protestit Venäjällä tukahdutetaan Pohjois-Korean malliin tehokkaasti.

  Näissä oloissa vóisi veikata että Juhan ennuste toteutuu: Putinin hallinto jatkaa Syyrian Assad:n, Egyptin Mustafa:n, Saudien Mohammad:n ja Korean KimJonUn mallin mukaisesti eikä edes horju.

  1. Siis kansalaisista tehdään orjia. Mistähän tuo nimitys slaavi on peräisin 😉

 3. Täällä on Venäläistä näkemystä, jossa perustellaan miksi slaavi ei tulisikaan sanasta slave:
  https://www.rbth.com/arts/history/2017/07/17/myths-of-russian-history-does-the-word-slavs-derive-from-the-word-slave_804967

  Tuli sana slaav orjasta taikka ei niin Venäjä oli 1600 luvulta aina 1860 luvulle asti maaorjayhteiskunta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Maaorjuus_Ven%C3%A4j%C3%A4ll%C3%A4
  Tuo assosiaatio orjuuteen oli noiden vuosisatojen aikana hyvin osuva.
  Neuvostoliiton aikana kansalaisilla ei ollut täyttä oikeutta muuttaa, asua ja tehdä sitä työtehtävää mitä he halusivat. Oli paljon komentotaloutta jossa ihmisiä ”ohjattiin” oikeisiin paikkoihin. Voisi kenties puhua kevennetystä orjuudesta tai komentoyhteiskunnasta.
  Sanoisin että tuo assosiaatio slaavin ja orjan välillä on ollut melko lailla osuva.

 4. Soneran taseessa oli UMTS-oikeuksia pennilleen hankintahinnastaan miljardeja markkoja vuosia senkin jälkeen kun prof. Kari oli kyseenalaistanut niiden arvon. Yhtenä päivänä ne sitten nollattiin. Vastaavasti Suomen talvisodan aikaan Pariisin pörssissä tsaarinaikaisten firmojen kurssit nousivat, kun arveltiin Ranskan hyökkäävän Suomen kautta NL:oon. Eli siltä pohjalta Fortumin ja Nokian Tyrän johto voi rauhassa nostella omia osakekannustimiaan hyvin hoidetusta työstään.

  1. Aion kyllä jossain vaiheessa käsitellä, mitä Suomen valtiovalta on aiemmin kertonut idänsuhteistaan, erinomaiset ja ongelmattomathan ne kerrotun perusteella olivat vielä kaksi kuukautta sitten.

 5. Alfa-tv:ssä oli Alpo Rusin mielenkiintoisia haastatteluja, koskien lähinnä kirjaa Kremlin kortti – KGB:n poliittinen sota Suomessa 1982-1991 (Docendo 2022). Olipa herkullista kuunneltavaa.

  1. Kremlin kortti on kirjan nimi! Ei ”portit”.
   Kirjassa mm. Inkeriläisten Suomeen otto oli KGB:n ja Koiviston masinoima operaatio.

   1. No mä tosiaan korjasin sen ylemmäs, siis voin muuttaa toisten tekemien kommenttien sisältöä, en ole sitä ennen tehnytkään 😀

 6. Huolestuttavaa että toisen kommenttia voi joku muu muuttaa (vaikkakin tässä tapauksessa meni oikein).

  1. Piksun hallituksen jäsenillä ja joillakin pitkään kirjoittaneilla, joihin Piksun hallitus luottaa kuten Juhalla on muokkausoikeus toisten kommentteihin mm. huonon käytöksen tai ”spammin” vuoksi. Tämä ei tarkoita, että kaikki siihen pystyisivät. Kommentteihin vuosien varrella on puututtu jopa niin vähän, että se on ollut yksi syy monien kirjoittajien lopettamiseen. Nykyään tähän ei ole ollut juuri tarvetta kuin spammin tuhoamisen vuoksi. Huono käytös on ollut lähes olematonta Piksun kommentoinnissa viimeiset vuodet ja hyvä niin.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan