Professori Risto Heiskala: EU:n kannattaisi integroitua liittovaltioksi

  Eurooppa voi muuttua periferiaksi, ellei Euroopan unioni muutu kohti liittovaltiota. Näin arvioi professori Risto Heiskala, joka tutkii Suomen Akatemian rahoituksella EU:n taloutta. Sen sijaan maailmantalouden suurimmat pelurit tulevat olemaan Kiina, Intia ja USA – tässä järjestyksessä. 

OECD:n ennuste näyttää, että Japanin lisäksi myös Eurooppa on 50 vuoden päästä suhteellisesti katsoen noin puolta nykyistä pienempi tekijä maailmantaloudessa samalla kun maailmantalouden keskus siirtyy Aasiaan ja Tyynelle merelle.

Edellytykset parempaankin eli semiperiferiseen asemaan ovat Heiskalan mukaan olemassa. Tätä tietä on kuljettu aiemminkin: hyviä esimerkkejä ovat Hollanti ja Iso-Britannia, jotka aikanaan olivat maailmanvaltoja mutta alusmaiden itsenäistyttyä menettivät huomattavasti globaalia valtaansa.

”Jotta tähän päästäisiin, on panostettava omiin vahvuuksiin, rakennettava olemassa oleville verkostoille ja liittouduttava maailmantalouden uusien keskusten kanssa. Tämä edellyttäisi vähintäänkin liittovaltiokehitystä EU:lta. EKP:stä pitäisi tulla todellinen keskuspankki, ja jäsenvaltioiden välille pitäisi luoda automaattinen kompensaatiomekanismi talousongelmissa sekä keskusjohtoinen talous- ja rakennepolitiikka.”

Kääntöpuolena Heiskala näkee rakenteen demokratisoinnin:  komissiosta tulisi parlamentin tuesta riippuvainen hallitus ja HVK:lle eli hallitusten väliselle konferenssille jäisi nykyistä vähemmän valtaa. Lisäksi tarvittaisiin viisasta talouspoliittista diplomatiaa, josta hyvänä esimerkkinä ovat jo vireillä olevat vapaakauppasopimusneuvottelut USA:n kanssa.

”Tällaisen skenaarion toteutumistodennäköisyys on pieni, koska EU-vastainen populismi nostaa päätään kaikissa EU-maissa. Se on harmi, koska seurauksena Eurooppa marginalisoituu maailmanjärjestelmässä ja ihmiskunnan kannalta tärkeät eurooppalaiset tavoitteet eivät etene. Takapakkia on luvassa ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle, ihmisoikeuksille ja sosiaalisen tasa-arvon tavoitteille”, arvioi Heiskala.

2 thoughts on “Professori Risto Heiskala: EU:n kannattaisi integroitua liittovaltioksi

  1. Samaa mieltä

    Hyvin kiteytetty. Euroopan vastainen populismi ja hajaannuksen lietsominen tekee meille Eurooppalaisille biljoonien eurojen vahingon.  Eurooppa olisi vahvoilla jos me jotenkin pystyisimme yhdistämään demokratiaan kyvyn integroitua ja tehdä järkeviä muutoksia. Olen aika pessimistinen: ei taida onnistua. Käy kuten yllä kirjoitetaan: eurooppa marginalisoituu maailmanjärjestelmässä. Samalla tämä integroitumisen puute maksaa Eurooppalaisten elintasolle biljoonia euroja. Pankkikriisit, Espanjat, Kreikat sun muut detaljit ovat toisarvoisia tässä kuviossa.

     

    1. Itsestään selvää,

      että jos olemme toisitamme riippuvaisia, niin politiikan pitää olla yhtenäistä tai epätasapainoja ja vääryyksiä tapahtuu ilman yhteistä toimintaa. Mutta miksi meidän poliitikot eivät sano julki aivan selvää asiaa, että kansallisvaltiot ovat olleet vain ja ainoastaan lyhyt 150 vuoden historiallinen kokeilu jolla olemme saaneet paljon pahaa ja kurjuutta aikaiseksi? Mitätön yksityiskohta, jossa STX:n eräs tytäryhtiö kilpailutti omien tytäryhtiöittensä kansallisvaltioita toisiaan vastaan. Nämä kansallisvaltiot ovat vielä kaiken haitallisuutensa lisäksi kusipäitten johtamia. Ehkä nämä valtiot ovat saaneet juuri sellaiset johtajat kuin ovat ansainneet. 

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan