Psst valtioneuvosto, IMF:llä on asiaa

IMF:n melko tuore katsaus eurooppalaiseen pankkiunioniin on ilmeisesti jäänyt valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselta (sd.) huomaamatta? Urpilainen on kyllä kehunut vuolaasti IMF:ä ammattitaidosta, joten kyseessä lienee vain tahaton virhe, eikä katsausta olla vain huomattu. Kannan korteni kekoon informoinnin osalta. IMF hoputtaa euromaita yhteisen talletussuojan ja yhteisen pankkikriisirahaston luomisessa. IMF kertoo, että valtioneuvostomme suitsuttama yhteinen pankkivalvonta on parhaimmillaan liki hyödytön ja pahimmillaan jopa haitallinen verrattuna kansallisen tason valvontaan ilman näitä kahta muuta yhteistä elementtiä. Ehkä se olenkin minä, jolta on jäänyt jotain huomaamatta? Arvoisat lukijat, linkatkaa ihmeessä niihin valtioneuvoston esityksiin eduskunnalle, joissa kiireen vilkkaa kehotetaan järjestämään pankkiunionimme kuntoon.

IMF kertoo; että yhteisvastuuta, jota näin ollen valtioneuvostommekin tulisi EMU-huumassaan ylistää, tarvitaan siksi, ettei nykyisissä kriisimaissa riitä rahkeet. Tarvitaan siis meidän rahoja. Sympatiani Suomessa toimiville pankeille, nyt pitäisi kriisikassaa tehdä, koska olette olleet niin vastuuntuntoisia, ettette ole menneet kriisimaiden velkahysteriaan mukaan. Ei se sellainen peli euroalueella vetele! Euroalueella pärjää parhaiten niin, että mitä holtittomampaa touhua, sen enempi tulee kassan tilkettä.

IMF näkee myös, että kriisitilanteissa yhteinen valvontaelin tarvitaan, ettei kansallisella tasolla pankkeja "painosteta" luopumaan rajoja ylittävistä toimista. Ne ovat totta kai pahentamassa ns. luottolamaa ja tukkurahan marginaalit alkavat nousta. Mutta vaikka valvonta olisi yhteistä niin samanoloisilta painostuksilta ei voida välttyä, jos pelipöydällä ei ole suomalaisten verovelvollisten pinoamaa paalua taskuihin tungettavaksi. Ajatelkaapa, siinä voi käydä jopa niin, ettei veronkiertäjät ja huumekauppiaat saa rahojaan pestyä. Vastuunkantoa nyt, please.

5 thoughts on “Psst valtioneuvosto, IMF:llä on asiaa

  1. Having a Central Bank

   After over a decade having a monetary union already IMF perhaps thinks the eurozone might need a central bank as well?

   1. Perussopimusmuutos?

    Puheessaan Eurooppaministeri kertoo Saksalle, ettei EU:n perussopimusta muutettaisi. Nämä IMF:n ideat eivät kyllä ihan ilman perussopimuksen uudelleentehtailua (tai muutosta) onnistu – ei ainakaan IMF:n tulkinnan mukaan.

 1. IMF:n niskalenkki EU:sta vai sopupeli?

  Onko IMF ottamassa – yhtenä troikan vaikutusvaltaisena jäsenenä – niskalenkin EU:n seuraavista siirroista kohti tiiviimpää unionia?

  Kuulostaa helposti siltä, että EU mielelläänkin "ulkoistaisi" IMF:lle euroalueen sisällä olevien erimielisyyksien ja ongelmien ratkaisun, viittaamalla IMF:n laajaan kriisikokemukseen eri puolilta maailmaa. Pankkivalvonta, talletussuoja ja pankkikriisirahasto yhdessä muodostavat jo melkoisen syömähampaan.

  Siitä on vain kukon askel analogiaan: yhteinen budjettivalvonta, EU:n oma valtiovarainministeriö ja kansallisen budjettiohjaus. Sitten voidaankin helposti viitata ulkopuolisten asiantuntijoiden antamiin suosituksiin, joihin oli syytä taipua yhteisen suuremman edun vuoksi. Yhteisvastuu olkoon ylistetty!

  Mutta eihän IMF – tietenkään – voi puuttua EU:n ja sen jäsenmaiden sisäisiin asioihin. Eihän…

Comments are closed.

Related Posts