PYN arvioi sodan syttyvän Ukrainassa
Oma arvioni sodan päämääristä poikkeaa PYNin esittämästä, mutta palataan siihen vasta sitten, jahka sota ensin alkaa.
PYN – enkä minä – olla minkään valtakunnan ko. aiheen tuntijoita, mutta pari huomiota. Etäisyys Euroopasta antaa PYNille tiettyä perspektiiviä samoin kuin riippumattomuus, joka minullakin on.
Hämmästyin viime perjantaina aika tavalla, kun sotataidon laitoksen johtaja lausui ”Kaikki merkit viittaavat siihen, että Venäjällä on mahdollisuus toteuttaa (sotilaallinen) operaatio. Pidän sitä kuitenkin epätodennäköisenä.” Lähde.
Onhan se tavallaan kaunista, että Suomella on kapiainen, joka ei pidä sotaa järkevänä. Varmaan hiukan karskimpi äijä, Paavo Talvela puolestaan kirjoitti 1920-luvulla painettuun julkaisuun ”Kukapa järki-ihminen sotaa haluaisi”.
Maailma vain ei ole järkevä. Viime torstaina – eli siis päivää ennen Ylen julkaisua luin epärationaalisuudesta sodassa. Ja esimerkki oli tuore.
Bush Jr:n puol.ministerinä oli kommodorin arvoinen Rumsfeld, laivaston lentäjä, joka uskoi, ettei sodassa tarvita juurikaan sotilaita. Rumsfeld pakotti kenraalinsa tahtoonsa ja lopputuloksenhan esim. Afganistanissa me kaikki tiedämme. Lähteeni oli paksu kirja, mutta jotain on jo tuossa.
Maailma vain ei ole rationaalinen paikka ja se ei toivomalla sellaiseksi muutu. Suom. everstin lausuma oli varmaan juuri sellaisen rauhoittava, jota hänen kaikkein korkeimmat esimiehensä kaipasivat.
Sodan uhka on yhdistänyt Ukrainan kansaa, Natoa, EU:ta ja myös Venäjää. Kaikkialla, myös Venäjällä, kansa on asettunut nykyisen johdon tai johtajan taakse ja tueksi.
Poteroita on kaivettu puolin ja toisin ja maat ja ihmiset ovat ottaneet puolta. Eurooppaa on jälleen kerran jaettu jakolinjoihin. Sotaan on valmistauduttu kaikilla tasoilla. Haukat ovat saaneet ja saavat valtaa.
Voipi olla että Venäjä julistaa miehittämänsä itä-Ukrainan Donbas alueen itselleen kuuluvaksi. Mutta minun on kuitenkin vaikea uskoa että sotaan asti mentäisiin. Laajemman sodan lopputulos ja seuraukset ovat arvaamattomia, myös Venäjän kannalta. Kenties Putin on jo saavuttanut sen mitä hän on tavoitellut. Venäjän kansa on ryhmittynyt tukemaan johtajaansa, Putinia.
Mutta niin kuin sanot, sotaan ei aina päädytä järkisyistä. Tästä on monta esimerkkiä: ensimmäinen maailmansota syttyi vahingossa, Japani päätyi v1937 vahingossa Kiinan kanssa sotaan kun armejan kontrolli petti eikä Irakin sodissa tai Afganistanin sodassa niissäkään ollut, niin kuin sanot, riittävää järjellistä harkintaa takana. Yleensä harkinta on jossain pettänyt kun on päädytty nyrkkitappeluun tai repimään toisiaan tukasta.
Jokos niissä hyökkäysvaunuissa on biopolttoainetta. Vai huolestuinko suotta.
Yksi arvaus lisää:
Arvelen, että itämaa tarvii nyt lisää fyrkkaa? Ei tarvi pitää tankkeja kovinkaan kauaa rajan tuntumassa, saadakseen ekstra hintaa kaasulle ja öljylle niin kauan kuin jännitystä riittää?
Armeija maksaa joka tapauksessa oli se missä tahansa ja pommitkin on jo maksettu. Kannattaa ehkä puolikin vuotta pitää pientä pelkoa yllä, ja nauttia tilanteesta?
Jos nyt hyökkää kesken jännän pelin, niin saattaa mennä maine tai suosio? Riski saattaa olla aika iso jos peli luisuu käsistä ja mopo alkaa keulia?
Siitä olen linkin ev. Kajanmaan kanssa samaa mieltä, että ajan kuluminen on Venäjää eli Putinia vastaan. Mikä tapahtuu, tapahtuu helmikuussa. Maaliskuussa EU:n riippuvuus Venäjän energiasta vähenee kevään tullessa ja koko ajan luodaan vastakeinoja sot. ja tal. mielessä.
Kajanmaa on myös siinä oikeassa, ettei pol. eli strat. tavoitteita ole Venäjän helppoa tai ylipäänsä mahdollista saavuttaa pitkässä juoksussa. Mutta jopa Kajanmaa kysyy, onko Putinin toiminta järkevää.
Piksussa oli Nordean arvio Venäjän taloudesta. Tal. sodan kannalta talous on vahva, siis omavarainen. Sitä se EI ole elintason tai elinajanodotteen mukaan. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy
Kun katsoo, miten Slovenia, Kuwait ja joukko E-Amerikan maita on sijoilla n. 30. ja Venäjä n. 100., ei ollenkaan kehuttavaa
Tässä on täsmennystä sille, mitä 4 vkoa sitten kirjoitin, eli Venäjä ei voi siirtää hyökkäystä kovin pitkään. 140.000 ukolle ei voi sanoa, että feikataan, kyllä varusmiehet miettivät selviytymistään – kuten kaikkien omaiset – ja kapiaiset miettivät uraansa. IS nojaa Guardiaan https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008636742.html