Pyöreän pöydän pojat – miten ovat vuodelle 2014 tehdyt sijoitusvalintani tuottaneet?

Mellä on ollut vuosia tapana pienen porukan kanssa kokoontua joulun kulmilla viinipullon ympärille ja valita kukin oma sijoitusteemamme vuodelle. Rajauksena on ollut, että sijoitukselle pitää pystyä löytämään päivän arvo, eli asunnot, kiinteistöt yms. taulut ja sen sellaiset on käsirysyn välttämiseksi jätetty pois pelistä. Sijoitusta on pidettävä koko vuosi seuraavaan pyöreänpöydän iltaan saakka eli muutoksia ei voi tehdä. 

 

Viime joulukuun 26. päivä minä valitsin itselleni kaivosyhtiövedon vuodelle 2014 . Salkku koostui seuraavista papereista:

 

 

 

Vuosi lähtikin liikkeelle erittäin näpsäkästi ja pitkään näyttikin siltä, että minulla ovat voittajakortit käsissäni. Kesä meni vielä toiveikkaana, mutta syksyn tullen piti kaivaa kaapista pitkää vaatetta ja villapaitaa. Salkku paineli kohti pakkaslukemia ja perusturvallinen SPY (S&P 500) sijoittaja paukutteli mennen tullen suohon painuneen salkkuni ohitse. Ei auttanut kuin sääntöjen mukaan pitää kiinni siitä, mitä oli valinnut. 

 

Viime perjantain arvoilla salkkuni oli 10,52 prosenttia pakkasella siinä missä SPY oli reilun 9 prosenttia plussalla. Näiden kahden salkun välinen ero on suorastaan murskaava. Päiviä vedossa on vielä jäljellä, mutta taidan kuitenkin lähteä tästä jo valitsemaan viiniä, jonka suurella todennäköisyydellä olen vedosta velkaa, sillä vain voittaja palkitaan ja muut kantavat kestitsimiä pöydän väärälleen. 

 

Tämä leikkimielinen sijoituskilpailumme on tietenkin saanut alkunsa poikien kukkoilusta ja pikku uhittelusta, mutta tarjoaa mielenkiintoisia opinkappaleita sijoittamisesta. Tästäkin vuodesta on melko helppoa vetää muutamia ihan harkitsemisen arvoisia ajatuksia yhteen:

 

1) Indeksin voittaminen on vaikeaa

2) Maailman muuttuessa sijoitusteemaakin saattaa kannattaa vaihtaa

3) Olenko aktiivinen vai passiivinen osta- ja pidä-sijoittaja?

4) Vuosi on pitkä aika nähdä eteenpäin. Esimerkiksi strukturoiduissa tuotteissa, joissa päätöspäivän arvo ratkaisee, voi hyvä taival päättyä pettymykseen. 

5) Mieltä kirpaisee kun antaa reilujen voittojen muuttua tappioiksi. 

 

Onneksi tänäkään vuonna elanto ei ollut kiinni pyöreänpöydän vedosta, sillä niin olisi käynyt vain pöydän antimet laihoiksi. Tänäkin vuonna olen omissa sijoituksissani edelleen painottanut USA:n asuntomarkkinoita ja nimenomaisesti niistä saatavan vuokratuoton takia. Samaa linjaa jatkanen ensi vuonnakin, mutta jotain uutta ideaa on tänne pyöreään pöytään vielä keksittävä. Mielessäni onkin eräs hieman mieltä häiritsevä teema, mutta käsittelen sitä tässä lähipäivinä erillisessä kirjoituksessa. 

 

Matias

 

Related Posts