Raaka-aine etf rahastoihin voi monasti luottaa
Raaka-aineisiin on periaatteessa helppoa sijoittaa esimerkiksi ETF tuotteiden avulla. Rahastojen kulut eivät ole kummoisia ja usein rahaston arvo seuraa lupaamansa raaka-aineen hintakehitystä. Suurimpiin rahastohin on sijoitettuna miljardeja tai satoja miljoonia dollareita ja ostamalla jotakin suurimmista saa luultavasti luotettavaa tuotetta. Raaka-aine rahastoja löytää esimerkiksi täältä: etfdb.com.
Piksu teki Bloombergin työkalua käyttäen vertailun siitä miten raaka-aine rahastot ovat täyttäneet lupauksensa. Rahaston arvo seuraa raaka-aineen arvoa melkoisen tarkasti. Viidessä vuodessa syntyvä rahaston arvon ero suhteessa raaka-aineen hintaan on usein vain prosentin luokkaa.
Joidenkin rahastojen, kuten esimerkiksi öljyyn liittyvien arvokehitys poikkesi merkittävästi kyseisten raaka-aineiden hintakehityksestä. Selitykseksi löytyi se, että kyseiset rahastot perustuivat futuureihin, jotka toivat merkittäviä piilokuluja. Selitykset ovat kuitenkin piensijoittajan kannalta turhia. Piensijoittaja harhautuu helposti luulemaan että kaikki raaka-aineen hintaan sidotut etf rahastot oikeasti seuraisivat raaka-aineen hintaa. Pettymys on suuri kun tappioita tulee merkittäviä määriä.
Voiko raaka-aineisiin sitten turvallisesti sijoittaa etf tuotteiden avulla. Kyllä voi, mutta kotiläksyt pitää tehdä kunnolla. Rahaston pitkän aikavälin kehitystä pitää verrata kyseisen raaka-aineen hintaan. Jos rahasto on menneisyydessä toiminut hyvin, toimii se luultavasti myös tulevaisuudessa.
Aina tämäkään testi ei päde. Öljyn hintaan sidotut etf rahastot seurasivat öljyn hintaa aaina vuoteen 2015 saakka, jonka jälkeen rahastosijoittajille alkoi kertyä tappiota prosenttitolkulla vuodessa. Pitää reagoida nopeasti jos rahaston kehitys on kehnoa.
Alla on muutama esimerkki onnistuneista rahastoista, jotka seuraavat melko tarkkaan jonkin raaka-aineen hintaa. Onneksi useimmat raaka-aine etf rahastot ovat luotettavia. Mutta tarkkana kannattaa olla.
Lisää tietoa: Piksun raaka-aine sivu
Kommentit