Raaka-aine ja alkutuotanto- osakkeiden menestys on ollut vahvaa

Materiaali- ja raaka-aine- osakkeet ovat pärjänneet parhaiten viimeisen viiden vuoden aikana, nousua kertyy peräti 50%.  Pankit ja rahoitus sektori on sen sijaan pärjännyt huonoiten.  Arvostustasot ovat edelleen noin puolet siitä mitä ne olivat parhaimmillaan.

Muiden globaalien osakesektorien menestys onkin ollut yllättävän samankaltaista. Eroa syntyi syklin eri vaiheissa, mutta nyt on palattu suurin piirtein samoihin arvostutasoihin.

Globaalit sektori-indeksit (Lähde: Google finance)

Miten sitten jatkossa? Yleensä edellinen viisi vuotta ennustaa huonosti seuraavaa vaihetta. Esimerkiksi materiaalien ja raaka-aineiden osuus teollisesta arvosta on laskenut pitkällä aikavälillä. Viimeisin viisi vuotta on enemmänkin poikkeus trendistä eikä raaka-aineiden osuuden kasvuun voi luottaa.

Pankki ja rahoitussektorin käyttäytymisen ennakoiminen on vielä paljon vaikeampaa ja pankkiosakkeiden  rajua korjausliikettä odottava saattaa joutua pettymään. Pankki- ja rahoitussektori tuotti vuonna 2006 suhteettoman suuren osan pörssin voitoista ja voi olla että rahoitussektorin osakkeiden alhainen arvostustaso on luonteeltaan pitkäaikaista ja perusteltua.

Mutta missä sitten ovat tulevaisuuden voittajasektorit? Uudet teknologiset läpimurrot ja yhteiskunnallinen muutos ovat monasti viitoittaneet suuntia tuleville menestystarinoille. Saattaa olla, että suuria voittoja ei tehdä sijoittamalla näihin yllä mainittuihin varsin etabloituneisiin sektoreihin vaan parhaita onnistumisia joutuu etsimään hienosyisemmällä kammalla ja yrityskohtaisemmilla valintamenetelmillä. 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan