Raha muuttuu

 

Raha on keskuspankin antama velkapaperi. Sillä on arvoa, koska luotamme keskuspankin kykyyn pitävän sillä jotain arvoa. Kukaan ei kuitenkaan rajoita velkapapereiden laskemisen määrää muuten kuin välillisesti. Keskuspankki ei uskalla rajattomasti laskea rahaa liikkeelle, koska raha menettää luottamuksen. Normaali raha, keskuspankkiraha on kuin menneestä maailmasta. On myös paljon uutsia, että rahan säilyttäminen menisi verolle. Jos raha menettää luottamuksen niin uusia keksitään ja niitä on jo keksitty.

Bitcoin on internet-aikakauden raha. Raha minkä hallinnointi on täysin hajautettu aivan kuten Internet, mikä kehitettiin kestämään massiivisen ydiniskun. Julkiset viranomaiset eivät pysty rajoittamaan Internet-aikakauden kryptovaluuttojen siirtoja ja ne ovat myös salaisia. Bitcoinia, koska ne ovat valvomattomia, voidaan käyttää ja on käytetty myös huume- ja asekaupassa. Mutta niin on käytetty myös perinteisiä valuuttojakin. Kryptovaluutoissa rahansiirrot ovat edullisia ja nopeita. Uusia etuja kryptovaluutoille mahdolliseen transaktioveroon siirtyessämme.

Luulen, että kanssakäymisessä tälläiset Bitcoin valuutat tulevat lisääntymään ja lopuksi ne syrjäyttävät perinteiset valuutat. Ei kiinakaan uskalla omistaa taaloja ja euroja. Heidän varallisuutensa arvo on kilpailevien maiden keskuspankkien käsissä. Vielä bitcoinia on vähän, noin 700 miljoonaa euroa, ja siksi niiden arvoa heilutella tarpeeksi varakas taho. Mutta aika ja varsinkin internet-aika kulkee nopeasti ja se muuttaa myös rahatalouden.

3 thoughts on “Raha muuttuu

  1. ”Raha on keskuspankin antama velkapaperi”

    Juu. Tuo on varmaan totta ja löytyy jostain rahoitusteorioiden papereista. Kuitenkin tämä tokaisu on lähtenyt muuntumaan erilaisiksi hokemiksi joissa ei ole enää järjenhäivää jäljellä. Olen useammasta (täälläkin linkitetystä) paikasta lukenut hokemia tyyliin: "kaikki finanssi transaktiot tehdään velalla" jne. Jos äveriäs henkilö kaivaa kuvetta ja ostaa tikkarin niin onhan se ihan harhaanjohtavaa sanoa, että se osti sen velaksi vaikka tällekin voisi löytää jonkin monimutkaisen kytköksen siihen että "raha on keskuspankin antama velkapaperi".

     

    1. Hieman skeptinen

      Kaikki raha on velkaa, euro, jolla tikkari ostetaan on jonkun velkaa, mutta ei välttämättä kyseisen kaverin, joka sillä ostaa. Mikäli joku tosiaan kertoo tuollaista hölynpölyä, niin hänelle tulee tätä asiaa hieman valaista. Kyseessä voi toki olla kommentoijan väärinymmärrys myös.

       

      A paper dollar, printed by the sovereign U.S. government, is nothing more—and nothing OTHER than—a tax I.O.U. which states, in effect: “The sovereign U.S. government owes the bearer one dollar of tax credit on the day taxes are due.”

      http://neweconomicperspectives.org/2013/03/the-i-o-u-in-the-u-s-dollar.html

      Bitcoinin varaan en paljon laskisi, mutta saahan ihmiset sijoittaa mihin haluavat, kunhan se ei vahingoita ketään muuta kuin itseä taloudellisessa mielessä, jos ei bitcoineja ajoissa ehdi valuutaksi muuttamaan.

      Eikä se niin hirveän hajautettukaan ole.

      "They say Bitcoin operate with no central authority, I would say: yes, yes, central authority are developers and MtGox, they possess 80% of BTC market and they make fictive transactions to decide the value of bitcoin, other exchangers just follow MtGox, so, many of them have fictive buying and selling BTC just to change value of BTC. And if government wants to abolish Bitcoins, they would need just to arrest MtGox, they don’t need to confiscate any “central server”."

      http://www.macrobusiness.com.au/2013/03/bitcoin-bubble-or-new-virtual-currency/#comment-227400

      1. Kryptoraha

        Minun täytyy paneutua noihin kryptovaluuttoihin, niille on selkeä tarve. Ei Kiina tai ne maat halua omistaa velallisten eli Euroopan ja Yhdysvaltojen valuuttoja määräänsä enempää. Eurooppa ja USA voivat inflatoida Kiinan omaisuuden keskuspankkien avulla. Rahajärjestelmän täytyy kansainvälisessä kaupassa jotenkin muuttua. Itse en ole paneutunut noihin vielä riittävällä tavalla, mutta rakenteena ja systeeminä ne ovat kauniita, hajautettuja systeemejä. 

Comments are closed.

Related Posts