Reuters Ukrainan sodasta
Ukraina valtasi syyskuussa takaisin Balaklijan (engl. Balakliian) kaupungin ja löysi kidutuskammioitten lisäksi prikaatin tasoisen joukon komentopaikan tuhansine asiakirjoineen. Reutersin neljä työntekijää on tutustunut yli tuhanteen dokumenttiin ja julkaissut aiheesta kirjoituksen 26.10. Viive johtuu uskoakseni siitä, että Ukraina ei aluksi halunnut paljastaa, mitä tietoa heidän käsissään on. Komentopaikka on taatusti käsketty hävittää, mutta käskyn saaja ehkä ”unohti” kertoa esimiehilleen – jos on elossakaan.
En ala toistamaan englanninkielistä tekstiä, vaan esitän yleisempiä huomioita:
-Venäjän asevoimille NL ei koskaan ole lakannut olemasta. Liput ovat olleet usein punaisia, Leningradin nimeä on käytetty samoin kuin herroittelun asemesta sanaa ”toveri” ja poliittiset upseerit eli politrukit kuuluvat organisaatioon.
-Organisaatio on sekava. Yl. tasolla se on tarkoittanut sitä, että rinnakkain on ollut käytössä divisioona – rykmentti ja AK – Pr -hierarkia. Balaklijan osalta sekavuus liittyy siihen, että kyseessä on Itämereltä lähtöisin olevasta merijv:stä, joka on sijoitettu syvälle sisämaahan, vaikka Ukrainalla toki rannikkoalueitakin on runsaasti.
-Kiduttajien komentajan nimi ei ilmeisesti ole edes everstin arvoisen esimiehen tiedossa.
Tällaisilla eväillä on syntynyt todella omintakeinen ”erityisoperaatio”, jolle vertaista täytynee hakea Italian hyökkäyksestä Kreikkaan 1940.
Olen seurannut sodan kulkua youtbe:n ”war map” videoilta, joita julkaistaan joka päivä. Ne ovat yllättävän tarkkoja. Tiedot rintamalta välittyvät virallisten kanavien ohella erittäin tarkkaan myös sotilailta itseltään.
Täällä on eräs päivittäinen ”war map” lähetys: https://youtu.be/QYpUC7PfKnY
Olen ihmetellyt sitä että rintama on nyt jo kuukauden ajan ollut käytännössä paikallaan. Pieniä kahakoita on käyty kaiken aikaa, mutta rintama ei ole siirtynyt.
On se kyllä sairas valtio, onneksi häviää sodan, tosin ehtii tehdä paljon tuhoa vielä ennen sitä.
Tämä taisi olla Reutersin omaa / läntistä tuotantoa.
Samaan aikaan Reuters edelleen julkaisee TASS-yhteistyösopimuksen mukaisesti TASS:n tekemiä juttuja ilman mitään lisähuomautusta siitä, että jutun sisältö on Venäjän propagandaa.
Ja sitten Suomen media lainaa ”luotettavia tietoja” Reutersilta…
On 23 March 2022, Reuters removed TASS from its ”content marketplace”. Matthew Keen, interim CEO of Reuters said ”we believe making TASS content available on Reuters Connect is not aligned with the Thomson Reuters Trust Principles”
https://en.wikipedia.org/wiki/Reuters#Partnership_with_TASS