Historian opetus: Omaisuusarvot ja osakekurssit eivät vielä toivu nousuun

Sijoittaminen Talous

Onko historiasta opiksi? Jos historiassa on viisautta, niin osakekurssien ja omaisuusarvojen alamäki jatkuu vielä pitkään. Osakekurssien syvin kuoppa on lähes aina ajoittunut laman keskelle, siihen vaiheeseen kun keskuspankit alkavat laman pakottamina laskea korkotasoa. Kiinteistöjen ja asuntojen syvin alho ajoittuu vielä tätäkin myöhempään, laman loppuvaiheeseen.

Oheisessa kuvassa on USA:n keskuspankin, FED:n ohjauskorko (FED funds rate) sekä inflaatiokorjattu pörssi-indeksi (S&P 500 inflaatiokorjattuna). Kuvasta nähdään että koronnostot ovat pääsääntöisesti johtaneet taantumaan.  Osakkeet ja omaisuusarvot ovat pudonneet kuoppaan vasta kun ollaan lamassa ja yritysten tulokset heikkoja. Vielä ei olla lähelläkään tuota hetkeä:

  • keskuspankkikorot nousevat edelleen eikä nousuvauhti ole edes vielä hidastunut
  • yritysten voitot ja liikevaihdot kasvoivat vielä edellisellä kvartaalilla
  • taantumaa vasta odotellaan

Inflaatio ryöstäytyi 1970 luvulla moneen otteeseen keskuspankkien otteesta. Korkoja nostettiin ja laskettiin moneen kertaan toivoen että inflaatio olisi vihdoinkin taltutettu. Mutta inflaatio oli sitkeä peto, jota ei helpolla lannistettu. Keskuspankkikorko jouduttiin nostamaan loppujen lopuksi yli 20% tason ennen kuin saatiin aikaan pysyvä muutos. Korjaus oli raskas:

  • osakkeiden ja kiinteistöjen reaaliarvot laskivat yhtäjaksoisesti viidentoista vuoden ajan
  • velalliset joutuivat 20% tuntumassa olevan korkotason painamina konkursseihin
  • taantuma seurasi toistaan aina kun keskuspankki nosti korkoja ja loppujen lopuksi kansantalous ajautui kunnon lamaan

Näitä kauhuskenaarioita historia meille opettaa. Onneksi historia ei aina toista itseään samanlaisena. Toivotaan että tämä kerta on erilainen.

 

Tietojen lähteet:

St.Louis FED

Multpl

 

 

 

Related Posts