Rikos ja rangaistus; syy, seuraus ja vastuu

Porvoon tuomiokirkko on isänmaamme historian tärkeimpiä rakennuksia

 

18-vuotias askolalainen Kalle Johan Ernesti Holm sytytti Porvoon tuomiokirkon katon tuleen 29. toukokuuta 2006. Järkevää syytä teolle ei tietenkään ollut. Taustalla oli ilmeisesti lähinnä humala ja jokin epämääräinen uskonnonvastaisuus.

Julkisuudessa on runsaasti voivoteltu Holmin asemaa. Nuorelle miehelle lyötiin 6 vuotta vankeutta ja 4 miljoonaa euroa vahingonkorvauksia. On tietysti totta, että Suomea ei järkevästi rakennetta sillekään, että 18-vuotiaalta viedään ulosottovelkojen takia motivaatiota käydä töissä. Toisaalta on mahdotonta ymmärtää, ettei yksilöllä olisi vastuuta teoistaan. Pitäisikö kaikilla 18-vuotiailla olla oikeus tuottaa miljoonavahinkoja?

Lisäksi kiinnittäisin huomiota siihen, että suomalaisilla on käsittämättömän suuri musta aukko kaikkeen humalatilaan liittyvään. Tekijät itsekin ovat valmiita leuhkimaan kaikilla mahdollisilla humalassa töppäilyillä pois lukien enintään sukurutsaus. Muut ihmiset sympatisoivat perässä. Viina on viisasten juoma ja kaikenlaisten Holmien olisi parasta pysyä pulloruokinnasta kaukana.

Tuhopoltoilla lienee anarkismin lisäksi muitakin poliittisia ulottuvuuksia. Lauantaina tapahtuneet kaksi seurakuntiin kohdistuvaa tuhopolttoa on liitetty arkkipiispan maahanmuuttokantoihin. Turussa puolestaan yritettiin 2008 Yliopistonkadulla polttaa turkisliikettä. Vaikka teko jäi yritykseksi, riskit olivat hirmuiset. Liikkeen yläpuolisissa asunnoissa asui satakunta ihmistä ja välipohjat olivat puisia. Viime uutena vuotena Turussa tapahtuneen tuhopolton tekijä vastaa teoistaan vapaalta jalalta. Talo on asumiskelvoton ainakin suurimman osan tätä vuotta.

Tekijöitten olisi vastattava teoistaan. En tiedä, olisiko parempi vaihtoehto jalkapuu vai pakkotyö. Lisäksi olisi hyvä ymmärtää, miksi kansankiihotus on kriminalisoitu. Tarpeeksi kun kiihotetaan, joku myös kiihtyy.

Tuhopoltot rasittavat kansantaloutta. Niitä tehdään Suomessa keskimäärin viisi joka ainoa päivä.

2 thoughts on “Rikos ja rangaistus; syy, seuraus ja vastuu

  1. Rassismia, rassismia

    Minusta on kyllä aika löyhä yhteys rasismilla ja kirkon polttamisella varsinkin silloin, kun teon motiivista ei ole vielä mitään selvyyttä.  MTV:n toimittaja taisi sen uutisissa keksiä, jotta sai jotain pakolaiskerrointa juttuunsa. Missä perinteinen itkuvirsi työttömyyden ja heikompiosaisuuden riivaamasta nuoresta, jolta oikeistohallitus on vienyt pois kaiken? Tuntuu myös oudolta, ettei kukaan osoittanut sormella esimerkiksi niitä maahantulijoita, jotka olivat käyneet nauramassa suomalaisten haudoilla ja kuvanneet sen someen kavereiden hauskuuttamiseksi. Mielestäni heillä olisi enemmän kiihtousvaikutinta, kuin ristiä kantavilla ja mieltään ilmaisevilla kantasuomalaisilla.

    Ihan noin yleisenä huomautuksena toivoisin, että ”orjalaivojen terva” -perisynnin voisi unohtaa ja natsikortit heittää vihdoin roskakoriin ja mietittäisiin taloudellisesti kestäviä ratkaisuja laittomaan maahanmuuttoon ja ihmissalakuljetukseen. Muuten olen samaa mieltä kaikkien kirkonpolttajahörhöjen tuomitsemisessa. Toivoisin myös, että ihmisiin kohdistuvat väkivallanteot saisivat vähintään yhtä kjovia tuomioita ja korvausvastuita.

  2. >>Lisäksi kiinnittäisin

    >>Lisäksi kiinnittäisin huomiota siihen, että suomalaisilla on käsittämättömän suuri musta aukko kaikkeen humalatilaan liittyvään.

    Tämä on niin totta.

Comments are closed.

Related Posts