Rupla lähes palautunut Ukrainan sotaa edeltävälle tasolle

Talous

Ukrainan sotasanktioiden alkaessa ilakoitiin ruplan romahtamisella. No – en tiedä mitä tämä kertoo sanktioiden tehokkuudesta, mutta ruplan kurssi euroa vastaan on palautunut lähes viime vuoden tasolle. Moni platformi on tosin lopettanut ruplakaupan, joten en tiedä miten relevantti tämä vaihtokurssi on.

Bloombergin mukaan Venäjän energiatulot ovat n. $321 miljardia tänä vuonna korkeiden hintojen siivittämänä. Samalla vaihtotase on ennätysvahva, koska tuontia on rajoitettu voimakkaasti.

Minusta näyttää siltä, että niin kauan kuin öljy- ja kaasu-tuonti jatkuu ennallaan sanktioilla ei ole toivottua  vaikutusta. Tuontitavaroista voi toki tulla puutetta, mutta talous ei rahanpuutteeseen romahda. Nyt tarvitaan toimia joilla valitettavasti on ikäviä vaikutuksia myös euroopassa.

kaasu öljy ukraina Venäjä

3 thoughts on “Rupla lähes palautunut Ukrainan sotaa edeltävälle tasolle

  1. Kaasun tuonnin vähentäminen vaikuttaisi jonkin verran. Venäjän euroopanpuoleisen osan kaasuputket kulkevat eurooppaan eikä venäjä voi viedä sitä kaasua muualle.

  2. ”No – en tiedä mitä tämä kertoo sanktioiden tehokkuudesta, mutta ruplan kurssi euroa vastaan on palautunut lähes viime vuoden tasolle. Moni platformi on tosin lopettanut ruplakaupan, joten en tiedä miten relevantti tämä vaihtokurssi on.”

    Palataan vanhaan aikaan, jolloin oli dollari-rupla-kurssi erikseen rahalaitoksissa ja kadulla, ja kurssit poikkesivat roimasti toisistaan. Nailonsukilla sai ison tukun ruplia.

  3. Putin on muun muassa 31.3 pitämässään puheessa vaatinut että länsimaiden on maksettava kaasustaan ruplissa.
    Jos näin on, niin ruplille on kysyntää. Ruplia on ostettava euroilla. Kysyntää ruplille siis riittää.
    En tiedä voisiko tämä olla selitys ruplien kysynnälle.

Comments are closed.

Related Posts