Säästä asuntolainassa – käytä lyhyttä korkoa

Tutkitusti lainan kiinnittäminen lyhyeen viitekorkoon on kaikkein edullisin vaihtoehto lainanottajalle. Tämä on hyvä muistaa nyt kun korkojen ennustetaan nousevan ja monet harkitsevat kiinteää korkoa tai pidempää viitekorkoa.

Koron kiinnittäminen pidemmäksi aikaa tuo tietenkin turvallisuuden tunnetta. Riski korkoyllätyksistä on poistettu, tai oikeastaan siirretty toiselle taholle. Ongelma on että tämä toinen taho haluaa korvauksen riskin ottamisesta.

Pitkillä viitekoroilla on taipumus lähteä nousuun ennen lyhyitä ja jäävät roikkumaan korkeammalla tasolle kun lyhyet laskevat nopasti. Alla on esimerkki miltä viimeiset 5 vuotta näyttäisivät kahdelle eri lainanottajalle, joista toinen käytti 1kk viitekorkoa ja toinen vuoden viitekorkoa.

keskimäärin 1kk:n viitekoron valinnut on nauttinut 0.5% matalampaa korkoa kuin 12 kkn viitekoron valinnut. Myös nousuvaihessa vuoden keskiarvot ovat melko lähellä toisiaan koska 12kk:n viitekorkoa ennakoi nousua.

Jos haluat säästä, ja samlla pienentää korkopiikkiriskiä ehdotan seuraavaa. Otat lainan 1kk:n viitekorolla. Lainan ottohetkellä katsot kuinka paljon edullisempi 1kk:n viitekorko on verrattuna esim 12 kk:n korkoon (tai miksei pankin tarjoamaan pitempään kiinteään korkoon). Tällä hetkellä ero on 0.42%. Siirrät koroissa säsätämäsi rahat sivuun säästötilille. Toistat tarkastelun joka kuukausi. Kun lyhyt korko ylittää piktän viitekoron alat nostaa vastavan summan säästötililtäsi. Maksat siis tavallaan riskin ottamisesta itsellesi eikä lainantarjoajalle.

Mikään ei tietenkään takaa että säästötilin rahat riittävät aina, mutta näkyvyys ainakin paranee – näet jo muutaman kuukauden ennakkoon miten on käymässä ja voit varautua. Jos säästötilille alkaa kerääntyä yli vuoden korkoja vastaava määrä (todennäköistä lainan loppuvaiheessa) voit vähentää turvarahastoa ja sijoittaa esim. osakkeisiin tai miksei perheen etelänmatkaan.

Vastaväite järjestelmälle on titenkin että viitekorka voi vaihtaa kun korot lähtevät laskemaan. Onnea matkaan! Ajoitus on kaikessa sijoittamisessa kaikkein vaikein laji. Todennäköisesti vaihdat liian myöhääm ja menetät ainakin puoli vuotta.

Entä riskitaso – kuinka todennäköisisä todella rankat korkopiikit ovat? Oma arvaukseni on että eivät kovin todennäköisiä. Korot toki nousevat vähitellen, mutta todella jyrkkä piikki edelluttäisi talouden ylikuumenemista ja voimakasta inflaatiota. Näitä en näe horisontissa.

Maksa siis mieluummin itsellesi riskin ottamisesta – älä pankille pidemmän viitekoron tai (ajatuksin puistattaa) kalliin korkokaton muodossa.

3 thoughts on “Säästä asuntolainassa – käytä lyhyttä korkoa

  1. Tuo mainitsemasi järjestely

    Tuo mainitsemasi järjestely kyllä varmaan voittaa kiinteän koron ottamisen pitkällä aikavälillä. Tosin esim. nyt on se tilanne, että kannatta mahdollisesti ottaa pisin mahdollinen korko (esim. 10v kiinteä), jos haluaa spekuloida sillä, että korot lähtevät nousuun

    1. Tavallinen nousu ei riitä.

      Kuten jutussa esitellyssä kuvaajassa hyvin havainnollistettiin, nousevienkaan korkojen tilanteessa pitkät korot eivät ole juuri lyhyitä halvempia. Jotta pitkät korot kannattaisivat, korkojen nousun pitäisi olla todella rajua. Muuten lyhyen koron valitseminen aiheuttaa pahimmillaankin vain sen, ettei saa säästöä suhteessa pitkän koron valitsemiseen.

      Korkokattojen hinnoittelu on tosiaan aivan järkyttävää tasoa. Kumman paljon asiasta sai pankissakin asiasta, ettei sellaista skenaariota ole juuri olemassakaan, missä muutaman vuoden kestävä, mutta silti järkyttävähintainen katto tulisi kannattavaksi.

      1. 10 vuoden kiinnitetty korko

        10 vuoden kiinnitetty korko on hieman eri asia kuin 1v.  Korot ovat olleet juuri historiallisen alhaalla.

        Tämän lisäksi kyseenalastaisin vielä hieman lyhyiden korkojen "halvemmuutta". Käsittääkseni kilpaillulla pankkisektorilla korkomarginaalin pitkillä (kiinteillä) koroilla ja lyhyillä koroilla pitäisi olla n yhtä suuri. Näin ollen asiakas maksaa ainoastaan markkinapreemiota siitä, että saa kiinnitettyä korkomenot pitkäksi aikaa. Tämä on ihan rationaalista, koska riski on tällöin pienempi. Kilpailuilla markkinoilla artikkelissa mainituista "talletusjärjestelyistä" ei pitäsi olla hyötyä, sillä kaikki löysä on arbitroitu pois isojen interbank-markkinoilla pelaavien toimijoiden puolesesta ? Eri asia on sitten saako pankki henkilöasiakkailtaan vielä lisäpreemiota yli markkinapreemion kiinnitetyn/pitkän koron tapauksessa (mikäli kilpailu on vähäistä, tämä on mahdollista)….

Comments are closed.

Related Posts