Sähkemuotoiset eurokuviot

Loppuviikon aikana ei juuri suuria mullistuksia nähty eurokriisirintamalla. Suomi on aivan kuten arvattiinkin tukemassa kaksin käsin venäläisökyjen rahat. Kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä. Tietty pölhöpopulistijoukko nyt tietysti on eri mieltä, mutta voiko Aalto-yliopiston Sixten Korkmania pitää sellaisena?

Espanja piti torstaina miljardin euron yllätyshuutokaupan velkakirjoilleen. Pitkän pään paperit (erääntymiset vuosina 2029, 2040 ja 2041) eivät oikein kelvanneet ja velkaa myytiin 803 miljoonan euron edestä. Osaltaan tähän saattoi vaikuttaa se, että kyseessä oli varsin pieni emissio tavalliseen nähden, ja että kauppaa ei oltu aikataulutettu sen koommin. Espanjan lainakorot ovatkin olleet torstaista asti hieman koholla. Credit Agricolen korkomarkkinastragegisti David Keeble totesikin, ettei tämä nyt aivan nappiin mennyt.

Italian paperit ovat puolestaan olleet nousussa, mutta analyytikot pysyvät skeptisinä. Heitä huolettaa poliittisen umpikujan mahdollisuus. Monen mielestä velkapapereissa on ennemminkin laskupainetta.

Lounaalla silmäilin paikallisen aviisin sivua 14, jossa Herman Van Rompuy lohdutteli mielenosoittajia Brysselissä kokouksen alla. "Meidän täytyy muistaa, että talous reagoi viiveellä. Kun vakaus on palannut, kestää aikansa ennen kuin se näkyy luottamuksena, kasvuna ja työpaikkoina." (TS 15.3.2013) Minä jäin vain ihmettelemään, jotta miksei tätä Van Rompuynkin tietämää viivettä (nettinuoriso puhuu "lagista") voitu sisällyttää siihen Kreikan 1. troikkaraporttiin vuodelta 2010? Tuon mukaanhan Kreikan talous kasvoi viime vuonna jo 1,1% vuosivauhtia ja tänä vuonna kasvu kiihtyy 2,1%:in. Olisivat laittaneet sen viiveen, että talouskasvu alkaa ensimmäisen kerran sitten 2057 tai minä vuonna se sitten oikeasti alkaakaan.
 

3 thoughts on “Sähkemuotoiset eurokuviot

  1. Oikeesti hei! Korkman puhuu

    Oikeesti hei! Korkman puhuu hallituksen suulla ja saattaa puhua samana päivänä täysin erillaisen mielipiteen, riippuu kuka kysyy ja mitä haluaa vastaukseksi. Ei tässä enää voi muuta kuin odottaa Italian sanovan ensin heippa €urolle ja hyvästi EU:lle. Suomen päättäjät eivät enää hallitse mitään itse, kaikki tulee brysselistä suoraan korviin käskynä. Euroopan unionissa ollaan ja syvällä kertakaikkiaan. Ei ole enää meidän asia miten tämä asia hoituu. Toivon suorastaan kauheaa lamaa ja valtaisia mellakoita jne, Jotakin 3 vuotta tätä seuranneena en usko minkään muuttuvan vaikka tuo Italiakin tulisi syliin.Me rahoitamme heidänkin pimeät rahat.

    1. Ei pelkästään Korkman…

      Väititte, että Korkmanin ulostulot riippuvat kysyjästä ja siitä millaisen vastauksen haluaa. Tämähän ei ole mitään uutta. Suomalaisista valtaosa haluaa pitää euron, mutta ei maksaa tukipaketteja tai värkätä tulonsiirtoliittovaltiota. Vastaus Suomen euroerolle riippuu siis siitä, miten kysymyksen asettelee. Jos haluaa eroa puoltavan vastauksen kysytään, jotta pistetäänkö kunnon tulonsiirrot ja reippaat tukipaketit pitkin euromaita. Jos taas haluaa EMU:ssa roikkumiseen puoltavan vastauksen tuodaan diasarjat Lehmanista, kerrotaan miten kaikki työpaikat häviävät Suomesta ja miten koko Eurooppaan ei jää kiveäkään kiven päälle jos EMU puretaan.

      1. Valuutta

        Tuo raha nostattaa paljon tunteita. Yksityiselle ihmiselle yhteisestä valuutasta ei ole kauheasti hyötyä sen jälkeen kun jokaisen lompakossa on pilkistellyt Visa. Kaikkialla maailmassa voi maksaa lähes joka paikassa omalla kortilla, omalla rahalla. Finanssimarkkinoiden kehityttyä tähän asteeseen valuuttojen arvot on varsin helppo suojata ja harvan yritysten välisen kaupan kustannukset syntyvät yli vuotta aiemmin kuin siitä saatavat tulot. Eli yrityksetkin voivat suojata saamisensa ja yhteisestä valuutasta ei tule sitäkautta mitään etua. Väittääkö joku, että Norja, Ruotsi tai edes Tanska olisi saanut jotain etua liittyessään euroon suhteessa nykyiseen tilanteeseen?

        Suurin etu tulee juuri näistä tulonsiirroista ja tiiviimmästä kanssakäymisestä. Etu on jotenkin kulttuurellista. Eli juuri noista asioista mistä juuri nyt purnataan. Kun Suomi ajautuu ongelmiin, niin toivottavasti joku auttaa silloin meitä. Ilman suuria tulonsiirtoja yhteinen valuutta-alue ei toimi. Eihän se toimi Suomenkaan sisällä, Kainuu saa enemmän tukia kuin pääkaupunkiseutu.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

1930-luku 2.0?

Donald Trump voitti vaalin lopulta kirkkain luvuin. Yleisen käsityksen mukaan maahanmuuttoon ja talouteen keskittyminen puri äänestäjiin Harrisin hiukan osoitteettomaksi jäänyttä kampanjaa paremmin.

Talouden näkökulmasta Trumpin linjausten