Salkun joulusiivous

Nyt on se aika vuodesta jolloin kannattaa suorittaa salkun joulusiivous. Onko salkussa tappiollisia positioita joita myymällä voit kuitata muita voittoja ja vähentää verotusta? 

Jos vuoden aikana on kertynyt luovutusvoittoja ja salkussa on tappiollisia positioita kannatta toimia ennen vuodenvaihdetta. Olkoon osake miten hieno sijoitus tahansa ja vuorenvarma kurssiraketti – jos positio on selvästi tappiollinen kannattaa osakkeet nyt myydä. Jos olet myynnin jälkeen edelleen sitä mieltä että kyseinen paperi on mailman paras sijoitus, niin osta ihmeessä takaisin. Jätä kuitenkin pari päivää tapahtumien väliin, ettei verottaja pidä tapahtumia veronkiertona.

Aivan pieniä tappioita ei välttämättä kannata realisoida. Kun myyt tappiolliset paperit ostat todenäköisesti jotakin tilalle – samaa tai muuta arvopaperia. Jotta kahden toimeksiannon kulut tulisi katettua on syntyvän tappion oltava noin kolminkertainen kuluihin verrattuna. Tämä kattaa vasta kulut. Jotta syntyisi hyötyä on tappion oltava selvästi tätä suurempi. Itse otan rajaksi 300€ tappion jolloin kulujen jälkeen jää n. 60€ vaivanpalkaksi.

Voit joskus myös kuitata tappioita osittasella myynnillä. Jos olet ostanut samaa osaketta useampaan otteeseen ja aikaisemmat ostot ovat nyt tappiollisia myös näistä voi hyötyä. Verottaja toimii first in first out periaatteella, eli jos myyt osan osakkeista lasketaan voitto tai tappio sen mukaan mitä maksoit ensimmäisistä osakkeista.

Jos esim ostit 1000 osaketta aikoinaan hintaan 2€ ja toiset 1000 kappaletta myöhemmin 1€ hintaan kurssin ollessa nyt 1.5€ voit kuitata 500€ tappion myymällä 1000 osaketta (1000*(1,5-2)). Näin siis vaikka positio kokonaisuudessan ei ole tappiollinen. Syynää siis tarkasti kaikki osakesalkun pölyiset nurkat!

Jos toisaalta luovutusvoittoja ei ole kertynyt tälle vuodelle ei ole mitään syytä kiirehtiä. Tappiot voi kyllä vähentää viitenä seuraavana verovuotena, mutta miksei odottaa seuraavan vuoden puolelle? Lisävuosi ei ole koskaan haitaksi. Ainoa riski tässä lähestymistavassa on tietenkin että turskat jää siivoamatta salkusta…

4 thoughts on “Salkun joulusiivous

 1. Kannattaa myös muistaa, että

  Kannattaa myös muistaa, että jos ei ole myyntejä lainkaan kuluvana vuonna, niin alle tonnin myynnit saa ilman myyntivoittoveroa. Eli jos on vaikka Metsoa ostanut 2008 hintaan 8 euroa, ja on omistuksesta kohta luopumassa niin ehkäpä kannattaa myydä se reilu 30 kpl jo tämän vuoden puolella. Tuosta menisi normaalisti parisataa euroa veroa.

   

   Toimiva lienee myös sellainen tappioiden realisoimistapa että ostaa ensin ja myy sen jälkeen saman määrän. Ostetut tulee ns kasan päälle ja myydyt on niitä alimmaisia. Tämä on optimistin valinta, sillä eihän koskaan tiedä milloin se posari tulee…negari on tietysti silloin kivuliaampi…

   

   

  1. verottaja laskee kokonaisuuden

   Pitää katsoa salkun saldoa kokonaisuutena. Verottaja laskee mukaan niin voitot kuin tappiot yhteen laskettuna, ja osingot mukana. Jos olet tehnyt mukavasti voittoa osingoilla tai myyntivoitoilla eikä ole vähennettäviä tappioita viime vuosilta, niin sitten kannattaa realisoida kurssitappiot jos sellaisia on jonossa. Toisaalta kuten Lars sanoi, seuraavanakin vuonna voi tarvita vähennyksiä, pitää siis katsoa tilanne. Itse olen pitänyt joitakin konkurssiosakkeita (ns riskipapereita) salkussa sen takia, että ne voi vähentää koska haluaa, koska kurssitappio ei enää suuremmaksi kasva, se kun on jo maksimissaan, joten sen suhteen ei ole kiire.

   Heikki

   1. Noinhan se on, kokonaisuutena

    Noinhan se on, kokonaisuutena on katsottava. Tuo yllä kuvattu tilanne on kuitenkin mahdollinen meille mikrosijoittajille/säästäjille. Tilanne voi kertakaikkiaan olla sellainen että luovutuksia ei ole koko vuonna ollut.  

     

     

   2. Tappiollisilla myynneillä ei osinkoihin vaikutusta

    Ainoastaan myyntivoittoja voi kuitata tappiollisilla myynneillä. Osingoista maksettavaa veroa voi kyllä pienentää esim. sijoituslainan korkokuluilla…ja nythän raha on suorastaa halpaa.

Comments are closed.

Related Posts