Salkun suojaaminen ei ole ilmainen lounas
Jatkan edellisen blogini teemaa siihen oleellisesti liittyvästä salkun suojauksesta. Kuten sanoin odotukseni on – monen muun tapaan -, että Donald Trumpin voitto johtaisi aika rajuunkin markkinapaniikkiin suuren epävarmuuden levitessä Yhdysvaltojen talouspolitiikkaan ja maailmanpolitikkaan. On hyvin tulkinnanvaraista ja pohjimmilttaan arvailua, kuinka dramaattisia Trumpin vaikutukset tulisivat olemaan. Hänen linjauksensa ovat tarkempiin analyyseihin hyvin epämääräsiä.
Useimmat analyysit kuitenkin povaavat Trumpin tietävän talouteen huonoja aikoja jo odotettavien kauppasotien vuoksi. Pitkän aikavälin vaikutuksia on kuitenkin vaikea ennustaa kenenkään Trumpin arvoituksellisuuden vuoksi.
Salkun suojaaminen on tällaisen epävarmuuden edessä silti houkutteleva ja perusteltukin ajatus. Valitettavasti siinä on kuitenkin samat riskit kuin suojaamatta jättämisessä. Rahamarkkinoilla ei ole ilmaisia lounaita suuntaan tai toiseen.
Yksinkertaisin tapa on tietenkin myydä osakkeitaan. Käteiskassaan ei sisälly merkittäviä riskejä, etenkään jos ei aio vekslata edestakaisin valuuttoja. Se on riskipeliä, koska valuutatkin voivat heilua lyhyessä ajassa useita prosentteja kuten viime viikkoina.
Osakkeiden myymisessä on kuitenkin se riski, että markkinatilanteen väärä tulkinta johtaa tappioihin, kun osakkeet on hankittava takaisin myyntihintaa kalliimmalla. Se ei näy suoraan salkussa, mutta heikentää tuottoa.
Jos Clinton voittaa ja markkinareaktio on odottamani, kurssit posahtavat rajusti ylös tuloksen selvittyä yön aikana. Ja nousurysäys tapahtuu jo seuraavana aamuna eli pörssit aukeavat isolla gapilla verrattuna edellisen illan päätöskursseihin. Vahinko on sijoittajalle peruuttamaton. Lisäksi kustannuksia kasvattavat komissiot ja spredit.
Sama pätee käänteisiin rahastoihin ja bear-johdannaisiin. Vivutetut tuotteet ovat kustannustehokkaita, koska niillä suojauksen voi tehdä ilman suurta pääomaa. Osakkeita ei tarvitse myydä, kun ostaa johdannaisen tarpeeksi kovalla vivulla.
Ne kuitenkin vaativat jonkin verran instrumenttien hallintaa. Ja mikä oleellisinta, jos markkina reagoikin odotuksen vastaisesti eli kurssit pamahtavat ylös, suojaus tulee kalliiksi. Johdannaisilla voi tehdä kymmenien prosenttien tappion hetkessä. Vaikka siis pääomaa ei suojaukseen tarvitse paljoa, nousee tappio silti yhtä suureksi kuin vivuttamatonta suojausta käytettäessä.
Toki sama toimii toiseen suuntaan. Jos olet ollut oikeassa, katat suojauksella tehokkaasti salkkuun syntyneitä kurssipudotuksia. Osakkeita myymällä et saa kurssilaskusta voittoa, mutta pääset ostoksille myyntihintaa halvemmalla.
Mitään turvallista tapaa suojaukseen ei kuitenkaan ole. Se on samanlaista riskinottoa ja todennäköisyyksillä pelaamista kuin kaikki sijoittaminen. Virhearvioista rokotetaan, ja kaupankäynti maksaa joka tapauksessa.
Suojaaminen vakuutuksen kaltaisena toimenpiteenä saattaa helpottaa oloa, mutta jatkuva tarpeeton suojaaminen tulee kalliiksi – ja sitä kalliimmaksi, mitä isompia suojauksia käytät.
Toiseksi on puntaroitava tarkkaan, kuinka kestävistä markkinareaktioista on mielestäsi kyse. Markkinapaniikkeja tulee aina joitakin vuodessa. Joskus niihin on painavat syyt, mutta useimmiten kyse on psykologisesta ylireagoinnista, jolle pitkäjänteinen sijoittaja voi viitata rukkasella. Paniikkien jälkeen kurssit ennen pitkää toipuvat, ellei ole tapahtunut jotain oleellisesti yritysten tuloskuntoon vaikuttavaa.
Tässä tapauksessa on mietittävä sekin, missä määrin Trumpin voitto on jo hinnoiteltu kursseihin. Sehän ei enää olisi suuri yllätys, koska gallupeja on reivatttu varsinkin FBI:n manööverin jälkeen. Samalla kurssit ovat sukeltaneet eli Trumpin voitto on osittain jo hinnoiteltu pörsseissä. Teknisen analyysini mukaan pudotus silti siis kiihtyisi Trumpin voittaessa joksikin aikaa, luultavasti kovalla kertarysäyksellä, mutta jos lasku jatkuu yhä maanantaina ja tiistaina, sen vähemmän pudotusta jää vaaliyön jälkeiselle ajalle. Ja sen kovempi on korjausliike ylös Clintonin voittaessa – sikäli kun tämä analyysi on perusteiltaan oikea.
Politiikan muutoksilla voi olla pysyviäkin vaikutuksia ainakin joihinkin yhtiöihin, mutta luultavasti markkinapaniikki on useiden yhtiöiden kohdalla liioittelua jopa Trumpin vaalivoiton kohdalla. Vaikka pelkään sitä, en tällä haavaa usko ryhtyväni kummoisiin suojauksiin. Riskit ovat siinä leikissä kovat, ja odotan yhä Clintonin voittavan – ainakin vielä näin sunnuntaiehtoona.
Juuri tästä kirjoitin
Sattuikin sopivasti, että FBI – onneksi olin väärässä tässä asiassa – hoiti siltä osin hommansa oikein, että toimitti julkisuuteen ennen vaalia tiedon tutkinnan etenemisestä. Se ei johda uusiin syytteisin, koska oleellisesti uutta meilimateriaalia ei löytynyt – ja tässä taas olin oikeassa: “FBI:tä tuntevien amerikkalaislähteiden mukaan kyseessä eivät luultavasti ole oleellisesti kummemmat sähköpostit kuin ennenkään… Luultavasti kyseessä on aiheeton hälytys.”
Joka tapauksessa Clintonia uhannut skandaali väistyi ja markkinat riehaantuivat – avaten isolla gapilla tänä aamuna. Jenkkifutuuritkin ovat puolitoista prosenttia plussalla. Ja tähän loikkaan riitti FBI:n tiedote.
Tämä kuitenkin kuvaa osuvasti, miksi salkun suojaaminen on samanlaista riskipeliä kuin kaikki sijoittaminen. Virhearviot tulevat kalliiksi, ja isot markkinaliikkeet tapahtuvat usein yön yli. Opin tämän kaiken kantapään kautta päiväkauppiaana.
Toki hyvässäkin mielessä – jos haluaa spekuloida, on varauduttava kaikkeen tähän ennen uutisia. Ja päiväkauppiaana oppii, että usein isot kriisien polkaisemat poliittiset päätökset -kuten tämä FBI:n – tehdään viikonloppuisin markkinoiden ollessa kiinni, joten ne vaikuttavat juuri tällä tavalla – isoina markkinagappeina.
Ja ei liene enää epäselvää, kuka tosiaan on markkinoiden suosikki presidentiksi. Toisaalta tämä asettaa uudestaan järkevällä tavalla suojauksen ongelman. Jos ja luultavasti kun kurssit nyt sohottavat pari päivää ylös ilman uusia uutispommeja, salkun suojaaminen on markkinatilanteen kannalta taas mielekästä – jos vakavasti uskoo Trumpin voittoon tai ainakin sen suureen mahdollisuuteen. Itse en usko, mutta pois sitä ei tietenkään voi sulkea.
Ps Juttujen ajoituksesta
Niin, ja tämän takia yritän olla juttujen ajoituksen suhteen tarkka eli toimitan ne mahdollisuuksien mukaan riittävän aikaisin verkkoon – ettei minua syytettäisi jälkiviisaudesta. Jos olisin tuonkin blogin laittanut Piksuun tänään, olisi se maistunut juuri siltä: “hyvähän se on tässä kohtaa sanoa”.
Trump porskuttaa, futuurit sukeltavat
Tulos on vielä auki, mutta en malta olla kommentoimatta tilannetta kun Trump on ajamassa kohti voittoa avainosavaltioissa, etenkin Floridassa ja Ohiossa. Hän näyttää tekevän sen mitä pahiten pelkäsin eli saman kuin Brexit eli on kiskonut vaaliuurnille valkoista köyhälistöä ja maaseudun passiivista väkeä, joka ei yleensä äänestä. Ja jota ennusteet eivät osanneet povata.
Ja tämän valjetessa futuurit ja dollari sukeltavat tavalla, jota harvoin näkee.
No, eipä tämä minun valvomisestani muuksi muutu, menen sänkyyn.
Trumpin valinta ei vaikuttanut markkinoihin oikein mitenkään
Trump:n valinta aiheutti yllättävän reaktion.
Olit oikeassa. Suojautuminen olisi ollut väärää varovaisuutta.
Trump:n valinta ei tainnut vaikuttaa markkinoihin. Parina päivänä vähän tärisi ja siinä kaikki.
Erikoisia swingejä tosiaan
Kiitän!
Merkillistä oli todellakin. Ensin rytisi kunnolla, mutta harvoin olen nähnyt myrskyn nousevan ja laskevan tuollaisella vauhdilla. Finanssikriisin aikaan saattoi olla 10% gappeja yön yli, mutta eivät ne sentään muutamassa tunnissa loikkineet eestaa. Oliko sitten kyse Trumpin sovittelevasta puheesta vai mistä.
Mutta salkun suojaaminen on tosiaan riskipeliä siinä kuin yleensä sijoittaminen. Ja johdannaiseilla tehdyt tappiot on realisoitava. Tein näitä tyhmyyksiä aikanani kokemattomuuttani, joten sen suhteen tiedän mistä puhun. Tyhmä ei ole se joka tekee virheitä vaan se joka ei niistä opi…
Otin itse vähän toisen suunnan riskiä alkuviikosta ennen vaalia ostamalla muutamia osakkeita vaikka vipua oli salkussa jo muutenkin kiitettävästi. Hyvin kävi ainakin toistaiseksi, vaikka toki jos olisi ollut ihan heti keskiviikona pörssin auetessa ostoksilla olisi saanut vielä halvemmalla. No, tätähän tämä on, turha murehtia pikkujutuista jos päälinja pysyy raiteilla.