Omat Rahat Katsaus: Trump, Brexit ja Zuma

Salkkusivu jossa lisätietoja

Arvonmuutokset: Vuoden alusta -5.4% alusta (27-05-2010) +84.8%

Yleistä

Lokakuun iskusanat olivat: Trump, Brexit ja Zuma.

Trump: Osakeindeksit laskivat loppukuusta ja marraskuun alussa samaan tahtiin kuin Hillary Clintonin etumatka hupeni vaaligallupeissa. USA:n talous näyttää itse asiassa terveemmältä kuin pitkään aikaan. Työllisiä tuli lokakuussa 161000 lisää tiputtaen työttömyysasteen 4.9% tasolle . Keskimääräiset tuntiansiot nousivat 2.8% vuosivauhtia, nopeinta vauhtia vuosikausiin. Tämä ei estä ”The Donaldia” julistamasta talouden katastrofitilaa. Jos Trump voittaa on odotettavissa voimakas ja nopea pörssilasku, ehkä 5-10% lisää päätellen korrelaatiosta Trumpin voitto – todennäköisyyden ja SP500-indeksin välillä. Taala heikkenee, mutta valtionvelkakirjat halpenevat. Kulta kallistuu ja VIX-indeksi ampuu taivaisiin.. Talousmyllerryksen takia FED peruu nyt lähes varmana pidetyn koronnoston. Viikon – parin jälkeen suuri osa nopeista muutoksista ovat palautuneet. USA:n perustuslaki on edelleen voimassa eikä presidenttikään ole kaikenvoipa. Paljon riippuu myös siitä mitä tapahtuu kongressivaaleissa. Eli jäitä hattuun ja tavallista enemmän käteistä ostotilaisuuksien varalta.

Brexit: Pääministeri May koki takaiskun kun oikeus totesi että hallitus ei voi ohittaa parlamenttia artikkeli 50:n aktivoimisessa. Minkä parlamentti on hyväksynyt se myös purkaa. Punta vahvistui oitis puolitoista prosenttia. Hallitus toki valittaa ylimpään oikeusasteeseen, mutta ennusmerkkejä ei pidetä hyvinä. Brexit todennäköisesti edelleen tulee, mutta ehkä pehmeämpi ja taloudelle parempi sellainen. Kansan tahtoa on kuunneltava, mutta kansalta ei kysytty millaista eroa se haluaa..

Zuma: Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma on pinteessä. Uusi raportti paljastaa laajan korruptiovyyhden. Talousministeri Pravin Gordhan pyssy sitkeästi virassaan vaikka Zuma yrittää parhaansa hänen erottamiseksi. Nyt jopa vanhat tukijoukot tuntuvat hylkäävän skandaalipresidentin. Randi sen sijaan vahvistuu kohisten. Talouden odotetaan kohentuvan jos ja kun pahimmat korruptiovyyhdet saadaan purettua.

Merkittävä ja yllättävä on lisäksi ruotsin kruunun heikkeneminen, nyt n. 6% vuodentakaiseen arvoon verrattuna. Talous on hyvässä kunnossa, ehkä jopa ylikuumentunut. Tästä pitäisi seurata koronnosto ja vahvistuva kruunu. Ostotilaisuus ulkomaisille sijoittajille!

Muuten kuukausi oli salkun kannalta melko surkea. Soisi jo USA:n vaalien olevan ohi, ja tuloksen tarpeeksi selkeä, ettei sitä tarvitse oikeudessa puida.

Taloutta tuntuu ohjaavan nyt pääasiassa erilaiset poliittiset kriisit, ei niinkään talousluvut.

Stragegia: 

Salkku on pääosin hyvässä tasapainossa, ja heikko punta sopivassa ylipainossa.Ruotsin kruunun painoa voisi vielä lisätä. Minusta Euroopan aika saattaa olla kohta käsillä. Euro-indeksit ovat ollet jo melko kauan ylihintaisia jenkkiosakkeita jäljessä. Kirin paikka!

 

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden Nousijat: H&T group (+20.5%),  BNP Paribas (+10.6%), Heiwa (+8.2%)

Kuukauden Laskijat: Berkeley Group (-11.6%),  Kongsberg (-10.4%), Hogg Robinson  (-10.4%)

Osingot: China Overseas Land, H&T Group, Great Eagle Holdings, Pendragon

Salkkutapahtumat: 

Uusina Salkkuun:

  • Bilia: Pohjoismainen autoketju joilla useita merkkiedustuksia. Melko kohtuullinnen arvostus. Volvon mallin uudistuminen sataa laariin.
  • Skistar: Laskettelua ruotsissa, norjassa ja itävallassa. Tasaista maltillista kasvua usean vuoden ajan kohtuullisella hinnalla.

 

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

 

Pelkoindeksit: VIX (USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank 

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija