Shanghain pörssi rysähti jo

Toin kesäkuun alussa esiin – samoin kuin Lars – Kiinan osakekuplan, josta oli todella rajut merkit. Rysähdys alkoi melkein saman tien, aika tarkkaan viikko juttujemme jälkeen Shaghain pörssi piikkasi ja aloitti nopean sukelluksen. Minulle niin nopea rysähdys tuli hiukan yllätyksenä indikaattorien heikentymisestä huolimatta, koska usein kurssit vielä jatkavat jonkin matkaa, tosin ounastelin tämänkin olevan mahdollista. Odotin silti indeksin kokeilevan 5500 pisteen rajaa, mutta alamäki kutsui jo 5200 pisteen jälkeen. Nyt pudotusta on kertynyt yli 20 prosenttia, tänään käytiin jo 4000 pisteen alapuolella.

Teknisen määritelmän mukaan kyseessä on jo nallemarkkina, jonka rajana pidetään juuri 20 prosenttia. Ei se silti aina tarkoita, että laskumarkkina jatkuu alemmille tasoille, vaan poikkeuksiakin säännöstä on. Sen vuoksi en vanno, että pudotus väistämättä jatkuu, koska ylikuumentunut markkina saattaa tehdä noinkin rajuja korjauksia ja jatkaa silti ylemmäs ainakin jonkin aikaa.

En sitä järin todennäköisenä pidä, koska buumin takana oli paljon piensijoittajia ja lainarahaa, ja nyt velkavivun kanssa leikkineet tulokkaat nielevät kauhuissaan tappioitaan. Monen tase on varmasti jo pakkasella ja paniikki ankara. Surkeita tarinoita, mutta ahneus ja kokemattomuus on dynamiittinen yhdistelmä. Kun miljoonat sijoittajat pakenevat sormet savuten kehästä, kuplan jatkumiseen on vaikea löytää uusia höyrypäitä.

Jossain kohtaa kiinalaisista osakkeista tullee taas säällisesti hinnoiteltuja, mutta sitä ne eivät edelleenkään ole, koska lähtötaso oli tolkuton. Isojakin yksittäisiä eroja osakkeiden välillä varmaan on, mutta kokonaisuutena tuollaisen buumin jälkeen arvostustasojen normalisoituminen vaatii helposti jopa 50 prosentin korjauksen.

Rahamaailman kansainvälistymisessä on monia puolia, mutta yksi etu vaivattoman tiedonvälityksen kanssa siinä on se, että sijoittajat voivat opiskella alaa missä ja minkä tahansa maailman markkinan kautta sivustakatsojana. Kiinan pörssikuplaa seuraamalla on voinut saada rautaisannoksen tietoa joukkohysterian kehittymisestä ja laukeamisesta pikakurssina, sillä siihen hurahti vain vuoden verran. Tällaiset tapaukset kannattaa perata tarkkaan ja pistää visusti mieleensä. Markkinoiden ylilyönnit suuntaan ja toiseen ovat kaikkien talouksien arkea tarpeeksi pitkällä aikavälillä.

Ja pitää mielessä sekin, että Piksun kaltaisista hyvistä puolueettomista talouslehdistä saa arvokasta tietoa näistä asioista.

5 thoughts on “Shanghain pörssi rysähti jo

  1. ASHR ETF rahasto seuraa sanghain indeksiä

    Tuota romahtanutta Sanghain pörssiä seuraa Deutche bankin indeksi ETF  rahasto ASHR.

    Lisää tietoa on muun muassa täällä: http://finance.yahoo.com/echarts?s=ASHR+Interactive#{%22allowChartStacking%22:true}

    Aika moni muu Kiina ETF rahasto sisältää paljon HongKong:n ja Taiwanin yrityksiä. Nämä muut eivät ole romahtaneet aivan samalla tavalla vaikka tuska tuntuu kyllä varmaan laajemmalla kuin vain Sanghaissa.

    1. Sanghai nousi tänään 5% ja laski pari päivää sitten 7%

      Sanghai nousi tänään 5% ja laski muutama päivä sitten 7%. Aikamoista menoa maailman kolmanneksi suurimmassa pörssissä.

      1. Vola on rajua pudotuksissa

        Vola paukkuu hurjasti kun rajujen pudotusten jälkeen monet katsovat saavansa osakkeet alennuksella. En itse kyllä hyppäisi kelkkaan jo fundasyistä vaikka spekulaattori saattaa tehdä pikavoittoja, mutta rankat ovat riskitkin. Nimim. Kokemuksen ääni…

        Heikki 

    2. Katsotaanpa lukuja

      CSI 300 Indeksi klousasi alimmillaan lokakuun alussa 2008 1664 pisteessä ja sen jälkeisessä huipussaan toukokuun 2015 alussa 4841 pisteessä. Nousua Shanghaissa laakson pohjalta huipulle siis runsas 190%. S&P 500 Indeksi oli alimmillaan talouskriisissa 6 maaliskuuta 2009 lukemassa 666,79 ja oli sen jälkeisessä korkeimmassa huipussaan 21. toukokuuta 2015 2131 pisteessä. Nousua jenkkilässä siis samaiset 219%. Shanghain pörssi ilmoittaa tänäänCSI 300 Indeksin trailing-twelve-month P/E:ksi 17,37. Kun USA:n, Euroopan ja Japanin keskuspankit vievät matalaa korkotasoa (=diskonttokorkoa) koko maailmaan ja muuallakin on uudet arvostusluvut käytössä, ei Shangain pörssin P/E vaikuta tänä päivänä hirveän ylihintaiselta verrattuna S&P 500:aan, jonka current P/E (11:18 am EDT, Tue Jun 30) on 20,20.

      Kiinalaisille pörssi lienee enemmän kasino ja pelipaikka kuin yritysten osuuksien kauppapaikka. Koska vallalla on pelimentaliteetti, kasvaa volatiliteettikin herkästi hurjaksi, kun markkinat ottavat suuntaa. Ymmärrys sijoittamisesta on vielä hakusessa kansan syvissä riveissä.

      http://www.csindex.com.cn/sseportal_en/csiportal/zs/jbxx/daily_index_info.jsp

      Shenzenin pörssi on selkeästi ylihintaisempi kuin Shaghain pörssi.

       

      1. Economistin mukaan arvostustasot ovat korkeammat

        Nuo kuukausi sitten olleessa jutussani esitetyt arvostuskertoimet ovat peräisin etupäässä Economist-lehdestä, ja vastaavia näin muuallakin. Pankkiosakkeiden lukemat olivat lehden mukaan suht matalat ja ne ovat pörssin suurimmat yhtiöt, joten se tasoittaa keskiarvoa.

        Lars on seurannut asiaa omakohtaisesti ja hänellä on varmasti tarkkaa tuntumaa, kalliina hänkin piti osakkeita – määritelmä oli, että ne ovat menettäneet maakosketuksen.

        Heikki

Comments are closed.

Related Posts