Sijoittajan unikliniikka

Paroni Rotshildin kerrotaan sanoneen nk Pariisin paniikin aikoihin 1873 "Ystäväni, luuletko että voisimme ostaa osakkeita tähän hintaan ellei veri virtaisi Pariisin kaduilla?"

Viime viikkojen markkinahätäily ei vielä ole lähelläkään veren virtaamista, vaikka Koreoiden rajalla taas kalistellaan sapeleita. Arvosijoittaja voisi siihen todeta että "harmi, olisikin"

Omia paniikkireaktioitaan Homo Economicus rauhoittelee seuraavilla keinoilla:

 • Yritän erotella pörssikurssin arvosta. Voimakas lasku on silloin kuin olisi Stockalla hullut päivät. Hyvää tavaraa saa entistä halvemmalla.Koska perustan arvonmäärityksen lähinnä hinta/vapaa kassavirta ja vakaaseen nousevaan osinkotuottoon voin nukkua rauhassa – ihan riippumatta siitä miten kurssit heiluvat. Minun pitää olla huolissani silloin kuin kurssit nousevat liian korkeiksi, mutta kurssilasku antaa sensijaan mahdollisuuden tankata hyvää tavaraa lisää halvalla. Aivan yksi lysti jos huomenna mahdollisesti hinta olisi vielä halvempi.
 • Älä sijoita sellaista rahaa jota ei ole vara hävitä. Jos on pakko olla tietty summa käytettävissä kuukauden kuluttua sen rahan oikea paikka on pankkitilillä.
 • En käytä velkavipua. Jos olisin liikkeella lainarahalla olisikin syytä huoleen.
 • En käy (enää) kauppaa johdannaisilla. Ainoa hyvä syy niitä käyttää on jos olet kuitenkin käyttänyt velkavipua, eikä kurssilaskuun ole varaa. Mutta kuinka moni käyttää todella johdannaisia niiden alkuperäiseen tarkoitukseen, eli position arvon turvaksi? Uskon että suurin osa käyttää erilaisa johdannaisia pikemminkin vedonlyönnin tapaisesti. Sellaiseen toimintaan suosittelen toisenlaista kauppapaikkaa: https://fi.unibet.com/
 • Olen tehnyt itselleni säännön: Alä osta nousupäivänä äläkä myy laskupäivänä. Jos ehdottomasti pitää myydä odota ainakin seuraavaa vakaampaa päivää. Jotenkin kummasti se osto/myynti-himo meneekin ohi kun kurssimuutoksen etumerkki on muuttunut.

Näitä ohjeita noudattamalla takaan että hyvä uni ei ole ainakaan sijoitushuolista kiinni!

2 thoughts on “Sijoittajan unikliniikka

 1. Mä käytän joskus velkavetoista turboa

  Minä väännän turboruuvista (0…20% velkaa) silloin kun veri virtaa kaduilla ja osakkeet ovat fundamenttien perusteella kohtuuhintaisia. Otan turbon pois heti kun hinnat ovat taas palautuneet ja kriisi väistynyt. Nyt mulla on 17% turbo päällä.

  1. Voi mennä metsään jos ajaa turbot päällä kurviin

   Tulee pahaa jälkeä jos ajaa turbot päällä kurviin. Kannattaa varoa osakemarkkinoiden yllättäviä mutkia. Minä suosin varovaisempaa linjaa enkä käytä turboja tai muita vipuja.

Comments are closed.

Related Posts