Sijoittajat ymmärtävät myöhemmin

Kirjoitusvuorossa: Mika Huhtamäki

 

Nokian ja Microsoftin liittoa ja sen hyötyjä on arvailtu mediassa lähes päivittäin, mutta sopimuksen yksityiskohdista ja Nokian roolista on vähän vahvistettua tietoa. Sijoittajien kannalta liiton tulos on Nokian osalta surkeaa seurattavaa, alas mennään ja kovaa. Pulkkamäen vauhdin kiihtyessä mieleen on jäänyt lähinnä Elopin ikimuistoinen lausunto: ”sijoittajat ymmärtävät myöhemmin”.  Vaikka Elopin huulenheitosta on kulunut reilu vuosi, niin en ymmärrä vieläkään.

Kyllästyneenä Nokian ja Microsoftin viralliseen propagandaan päätin etsiä vastauksia itse. Perustin oman pohdintani julkisuuteen ”vuotaneen” XBox -pelikonsolin konseptisuunnitelmaan (Gameinformer: XBox 720, konseptisuunnitelma), josta löytyi Microsoftin linjauksia vuosille 2012 – 2015. Uskon, että pelien ja sisältöjen merkitys kasvaa yhä laitemyynnissä ja tämä oli myös yksi peruste Nokian päätöksessä valita Microsoft kumppaniksi. Vuotanutta suunnitelmaa selaillessa mietinkin Nokian mahdollista roolia Microsoftin hallinnoimassa ekosysteemissä. Ajatukseni perustuvat suppeaan aineistopohjaan, joten päätelmiin kannattaa suhtautua varauksella ja luottaa ensisijaisesti omaan näkemykseen.

Microsoftin tulevan Xbox 720 -konsolin jälkeen suunnitelmana on siirtää sisältöjen toistamiseen ja pelaamiseen tarvittava laitteisto kokonaan verkkoon, pilvipalveluksi. Nykyisinhän musiikki ja mediatiedostot ovat jo paljolti verkossa. Tulevaisuudessa sieltä löytyisi myös raskasta vääntöä vaativat medialaitteet. Microsoftin suunnitelmissa kuluttajille riittäisikin Internet-yhteys yhdessä toistoon kykenevien kevyiden päätelaitteiden kanssa. Suunnitelman valossa näyttää siltä, että Microsoft kerää jatkossa kuukausimaksut myös viihdepalveluiden kuluttajilta suoraan omaan kirstuun. Kehityssuunnan ensiaskeleita on nähty jo esimerkiksi Office 365 -palvelussa.

Xbox-pilvipalvelu olisi tulevaisuudessa (2015 ja eteenpäin) käytössä kaikista Microsoftin käyttöjärjestelmällä varustetuista laitteista käsin, mukaan lukien puhelimet. Microsoft esitti samalla ”wide platform” konseptinsa, joka on käytännössä yhteinen ohjelmistoalusta kaikkiin keskeisiin kuluttajalaitteisiin, esimerkiksi televisioon, pc:lle, puhelimille ja padeille, Windows 8:n toimiessa tienraivaajana tähän suuntaan. Kuluttajille myytävien päätelaitteiden tuotannosta vastaavat jatkossakin laitteistotoimittajat lisensioimalla käyttöjärjestelmän ja palvelut osaksi omaa laitteistoratkaisuaan.

”Wide platform” ajatuksen ympärille rakentuu ilmeisesti ekosysteemi, johon Nokia uskoo, ja jolla Microsoft aikoo voittaa ekosysteemien sodan. Nokian rooli pelkästään matkapuhelinvalmistajana on mielestäni kuitenkin liian suppea tässä ympäristössä. Matkapuhelinvalmistajana voi hyödyntää vain osaa kaikista valitun alustan mahdollisuuksista. Tämä käy ilmi myös Microsoftin suunnitelmasta tarjota käyttöjärjestelmää ja sisältöjä laajalle joukolle erilaisia laitteita, puhelimen ollessa vain osa kokonaisuutta. Saadakseen ostetun ekosysteemin hyödyt täysimääräisesti, Nokia joutuu mielestäni miettimään oman laitetarjontansa laajuutta ja valmiutta kehittää myös ensimmäisenä kokonaan uusia laiteinnovaatiota Microsoftin hallinnoimaan ympäristöön.

Xbox-ekosysteemin rakentaminen tapahtuu vaiheittain, eikä valmista ole tulossa heti. Suunnitelman mukaan suurimmat kehitysaskeleet tapahtuvat vuosina 2014 ja 2015. Nokian kannattavuuden tulisi parantua merkittävästi, tai vuosien 2014 ja 2015 kehitysvaiheet jäävät näkemättä, Microsoftin ja kilpailijoiden rahastaessa hyödyt.

Onnistuminen valitulla tiellä on varmasti mahdollista, mutta mielestäni erittäin vaativaa. Nokiasta on tultava Microsoftin ekosysteemin sisällä merkittävä suunnannäyttäjä, joka tuo uudet laiteinnovaatiot markkinoille ensimmäisenä.  Muussa tapauksessa kilpailevat laitevalmistajat jättävät Nokian armotta tälläkin kentällä altavastaajaksi. Lisäksi Microsoftin suunnitelmien toteutuminen vie aikaa ja Nokian nykytilanteessa aika on rajallinen resurssi, joka on uhkaavasti ajamassa ohi.

 

Lisätietoja:

 IT-Viikko: Uuden Xbox 720:n yksityiskohtia vuoti julkisuuteen

Xbox720:n konseptisuunnitelma

 

Lue Punaista mukia

4 thoughts on “Sijoittajat ymmärtävät myöhemmin

  1. Nokialla on vielä monia mahdollisuuksia käyttämättä

    Niin kuin sanot: Vuosi on kulunut kun Elop tokaisi "sijoittajat ymmärtävät myöhemmin"

    Kukaan ei ymmärrä Nokiaa

    Myös minä kuulun siihen sijoittajien suureen sopulilaumaan, joka ei ole vieläkään oivaltanut. On vaikea löytää yhtään sijoittajaa joka olisi vielä ymmärtänyt. Kurssi on aivan pohjamudissa.

    Eivätkä Nokia strategiaa ole ymmärtäneet pankkiirit. Nokia:n luottoluokitus on pudotettu roskalainaluokkaan.

    Eivätkä asiaa ymmärrä kuluttajat. Nokian tuotteet eivät mene kaupaksi.

    Hyvä että aloitit julkisen keskustelun Nokia:n strategiasta. Sitä tarvitaan ja siitä hyötyy ennen kaikkea Nokia. Luulisin, että Nokia tarvitsee nyt hyviä näkemyksiä.

     

    Palveluekosysteemiin kuuluu monia juttuja

    Olen samaa mieltä tuosta pelimaailman tärkeydestä. Se on merkittävä osa palveluekosysteemiä, johon kuuluvat muun muassa:

    • yhteystiedot ja niiden hallinta siten, että yhteystietoryhmiä (kerhojen ja yritysten yhteystietokantoja) voidaan jakaa kaikille tarvitsijoille ja jossa yhteystietoryhmien käyttöoikeuksia voidaan lisätä ja peruuttaa
    • dokumenttien hallinta (kuten esim. google docs) ja jakaminen
    • pelien ja pelaajaryhmien verkottunut käyttö
    • musiikin ja viihteen alagenreille tehdyt sosiaaliset palvelut ja dynaamiset käyttäjäryhmät
    • valokuvien ja kokemusten jakaminen verkossa kavereille ja muille henkilökohtaisille sosiaalisille viiteryhmille
    • maksaminen ja autentikoituminen verkossa (mieluiten SIM kortin ja Nokia puhelimiin integroidun biotunnistautumisen avustamana)
    • etc………..

     

    Nokia:lla mahdollisuuksia

    Minusta mahdollisuudet on käytetty loppuun vasta kun kassavarat on loppu. Nokia:lla on mielestäni vielä monia mahdollisuuksia:

    1. Nokia:sta voi tulla palveluriippumaton laitevalmistaja joka kokoaa ja markkinoi laitteet kaikkeen maailmaan ja kaikkiin palveluekosysteemeihin.
    2. Nokia/Navtech:stä voi tulla karttapalvelu joka on osa kaikkia ekosysteemejä ja joka tarjoaa mainosrahoitteisena ilmaiset navigointipalvelut kaikkien laitevalmistajien päätelaitteisiin. 
    3. Nokia Siemens Network:stä voi tulla globaalin puhe- ja viesti- välityspalvelun rakentaja ja yllpäpitäjä. Nykyiset operaattorit eivät enää rakentaisi puhepalvelua vaan ne toimisivat Nokia Siemens Networks:n tuottaman palvelun jälleenmyyjinä ja laskuttajina. Loppukäyttäjät eivät huomaisi liiketoimintaprosessin muutosta muusta kuin siitä, että uusien palvelukokonaisuuksien lanseeraus tapahtuisi jatkossa nopeasti ja tehokkaasti ja uudet palvelut olisivat samanaikaisesti ja yhteensopivasti tarjolla kaikkien operaattorien kautta ja heti.

     

    Tässä oli muutamia ajatuksia, jotka tulivat näin ensiksi mieleen.

    1. Hyviä ajatuksia

      Hyviä ajatuksia Kai Nymanilla. Uskon myös, että mahdollisuuksia on, kunhan niihin osataan tarttua ajoissa. Tässä vielä pari tiedonmurusta aiheeseen liittyen.

      Yksi alue jossa Nokia on tehnyt uusia päänavauksia on autoteollisuus. Autot ovat vielä melko koskematon alue mobiilin suhteen, vaikka paikannus on jo osa nykypäivän autoilua, niin alueella mahtuu myös paljon uusia oivalluksia.

      Jätin myös artikkelista mainitsematta esimerkiksi Microsoftin suunnittelemat 3D-laseista jotka toimivat matkapuhelinverkossa, Googlella on  suunnittelemassa vastaavat ja se aikoo ilmeisesti tuoda ne markkinoille ensi vuonna; http://www.tietokone.fi/uutiset/google_lasit_myyntiin_ensi_vuoden_alkupuolella#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

      3D-lasit mahdollistavat koko näkökentän täyttävän kokemuksen, jolloin perinteinen TV-ruutu tai tietokoneen näyttö ei välttämättä olekkaan jatkossa ensisijainen viihteen kulutukseen käytetty näyttölaite. Tähän samaan jatkona augmented reality -sovellukset, aihe josta ei ole vielä nähty kunnollista toteutusta käytännössä, mutta jotakin on varmasti tulossa. http://en.wikipedia.org/wiki/Augmented_reality. Augmented reality soveltuu myös autoiluun, sieltä löytyy varmasti uusia alueita, jossa tätä voidaan hyödyntää.

      Mielestäni Nokian tulisi jatkossa innovoida avoimemmin ja julkaista uusia tuotteita rohkeammin, mikäli aikoo menestyä Microsoftin ekosysteemin sisällä. Ehkäpä osarissa mainittu aktiivinen patenttien laatiminen on merkki tähän suuntaan, toivotaan näin. Palavaa lauttaa ei ole vielä kuitenkaan sammutettu…

      Terveisin,
      Mika

      1. kehitys on vasta ’alussa’

        En tiedä sanoisinko että ymmärrän Nokian ja Elopin nykyistä strategian, mutta ymmärrän miksi tehtiin valinta lähteä MS yhteistyöhön. Ainoa iso virhe minkä itse olen tässä nähnyt, on strategian julkistus ja sen aikaan saama Symbianin liian nopea alasajo.

        Olen kyllä sitä mieltä, että parempia vaihtoehtoja ei Nokialla ollut ja toisaalta uskon MS:n kykyyn ottaa oma paikkansa ekosysteemien kisassa. Android olisi mielestäni ollut Nokialle Microsoftia huonompi vaihtoehto, Symbian ei ollut kilpailukykyinen, se sai monta vuotta aikaa näyttää, ja kilpailijoiden etumatka vain kasvoi. Meego on teknisesti hyvä, mutta sen kasvattaminen nollasta ja käytännössä Nokian omin voimin olisi ollut mahdoton tehtävä.

        Täytyy nähdä miten koko mobiililiiketoiminta on muuttunut viime vuosina. Aiemmin oli laitevalmistajia kuten Nokia, Ericsson ja Motorola. Nyt tärkeimmät pelurit ovat Google, Apple ja itse uskon että Microsoft kolmantena. Samsung on menestyvä laitevalmistaja, mutta itse näen senkin 'rengin' roolissa Googlelle. Näitä nykyisiä kolmea isoa peluria ei muutama vuosi sitten ollut mobiilibisneksessä käytännössä ollenkaan. Koko homma on muuttunut totaalisesti ja on epärealistista ajatella, että Nokian olisi pitänyt jotenkin tässä pitää kärkipaikkansa, kun Ericsson, Motorola ym. ovat nekin tippuneet.

        Yksi näkökulma mitä sijoittajat eivät mielestäni kauheasti nyt mieti, on vähän pidemmän aikavälin kehitys tulevaisuuteen. Pidän varmana, että mobiililaitteiden ja palveluiden kehitysvauhti tulee jatkossa vain kasvamaan. Oleellinen langaton tiedonsiirtotekniikka ja laitteet ovat jo niin kehittyneitä ja järjestelmät avoimempia ohjelmisto- ja palvelutuotannon innovaatioille, että vauhti tulee vain lisääntymään. Tämä huomioiden olisi mielenkiintoista pohtia, ketkä ovat ne merkittävimmät pelurit 5-10 vuoden päästä, tai edes kolmen vuoden päästä. Pidän todennäköisenä, että Googlesta, Applesta ja Microsoftista joku on pudonnut pois kärjestä ja tilalle on tullut uusia.

      2. Trendit muuttuvat nopeasti muotibusineksessa

        Olen samaa mieltä edellisen kommettoijan kanssa mobiililaitteiden ja palveluiden kehitysnonpeudesta ja sitä kautta syntyvistä mahdollisuuksista, joihin osin viittasin ensimmäisessä kommentissani.

        Kärkipaikan nopeat muutokset palauttivat mieleeni Nokian kilpailijan maajohtajan kommentin vuodelta 2005: "kännykät ovat muotibusinesta". Vuonna 2005 asia ei ehkä ollut vielä niin selvää, mutta nyt asia on hyvin nähtävissä, trendit ja mallistot vaihtelevat yhä nopeammissa sykleissä ja uudet teknologiat ja sovellusalueet muuttavat muodin suuntaa hetkessä.

        Tästä analogiasta herääkin kysymys, että pystyykö Apple säilyttämään Louis Vuittonin kaltaisen brändin arvon ja statuksen. Silloin samoilta markkinoilta tilaa löytyy myös Hennes & Mauritzin kaltaiselle tehokkaalle toimijalle, kuten myös massabusineksessa urheiluun erikoistuneille Adidakselle ja Nikelle. Applen haasteena on säilyttää brändin status ja haluttavuus, mutta samalla Samsung, HTC ja muut valmistajat taistelevat asemastaan mobiilibusineksen kuluttajamuodin huipulla kuten H&M. Ja tilaa löytyy varmasti myös erikoistumalla, kuten Adidas ja Nike ovat tehneet.

        Microsoft pyrkinee omilla ratkaisuillaan suunnannäyttäjäksi H&M:n kaltaiseen businekseen, mutta toistaiseksi MS:n muodikkuus ei ole vielä purrut kuluttajiin. Muutos voi tulla tosin nopeastikin, muotihan kiertää sykleissä.

        Terveisin,

        Mika

Comments are closed.

Related Posts