Kesäisiä indeksejä

Mieli on rentoutunut ja onnellinen. Katselen pöydällä olevaa vadelmakakkua. Siinä kauniit punaiset marjat koristavat puhtaan valkoista kermavaahtoa. Mikäpä voisikaan olla kesäisempää ja houkuttelevampaa?

Jostain mieleni lokeroista pintaan nousee S&P 500 indeksi. Sekin on keveän kesäisesti nousussa. Päällisin puolin katseltuna se on aivan yhtä kaunis kuin vadelmakakkukin. Indeksi on aivan sormeiluetäisyyden päässä kesän huipuista ja melko todennäköisesti tulee vielä kipuamaan niiden ylikin.

 

NH-NL indeksi on markkinaliikettä ennakoiva indikaattori. Vaikka S&P on aivan heinäkuun huipun tienoolla, on NH-NL indeksi huomattavasti heinäkuun huippua alemmalla tasolla. Jos tämä indeksi ennakoisi markkinaa, ennakoisiko se tällä hetkellä vahvuutta vai heikkoutta?

Mikäli S&P 500 nousee kesän uusille huipuille ja MACD histogrammi kääntyy alaspäin, meitä tuijottaa kuvasta negatiivinen divergenssi.

Kurkistus VIX-indeksiin antaa selvän kuvan. Se huutaa kesäiselle sijoittajalle, että mitään hätää ei ole. Ei meitä pelota, kutsuen kesän rentouttamat sijoittajat ostamaan osakkeita kevein mielin.  VIX on tällä hetkellä lähellä viimeaikaisia pohjia, mutta mikäpä sinne kuvaajaan piirtyykään, ellei vienosti flirttaileva positiivinen poikkeama eli divergenssi.  Mikäli treidaisin nyt VIX:iä, minun olisi pakko olla siinä pian longina. Mutta VIX:in rallattelu tarkoittaa markkinan kesäripulointia.

Voisiko nyt olla niin, että kuvaajista kurkistava kombo: NH-NL, VIX bullish divergenssi ja S&P 500 potentiaalinen bearish divergenssi viestittäisi, että kesäisen vadelmakakun marjassa mönkii mato ja kermavaahto on hapanta?

Varmuutta asiasta ei koskaan saada ennen kuin jälkikäteen, mutta varovaisuus on nyt paikallaan. Tarkkana, ettei jäädä väärälle puolelle markkinaliikettä, mikäli markkina päättää dropata. Kyllä se riskienhallinta on paikallaan keveän kesäolonkin aikaan festareilla uusien tuttavuuksien kanssa illan pimetessä niin kuin markkinoilla. Ei unohdeta sopivaa suojausta.

 

Mitäpä näitä murehtimaan. Vetäisen kesäpaidan ylleni ja lähden nauttimaan kesäisestä päivästä.

Matias

www.matiassavolainen.com

Related Posts