Sijoitusilmasto suosii osakepainon kasvattamista

Pääjohtaja Erkki Liikasen esitys hallituksen kehysriihessä sisälsi keskeisen sijoittajia kiinnostavan viestin. Pitkän ajan (5…10v) inflaatio-odotukset ovat pudonneet erittäin alhaiselle tasolle (kuva oikealla).

Tällä on vaikutuksia sekä reaalitalouteen että pörssiosakkeisiin. Reaalitalouden kilpailukykyä ja julkista velkaa on vaikea korjata kun inflaatio on matalalla, mutta pörssiosakkeille alhainen inflaatio on sen sijaan mannaa. Pörssiosakkeiden nousut ajoittuvat alhaisen inflaation jaksoihin. 

Inflaatio-odotukset perustuvat sijoittajien näkemyksiin

Inflaatio-odotukset eivät ole kenenkään yksittäisen ihmisen arvioita vaan perustuvat inflaatio-swappeihin. Ne ovat siis sijoittajien omilla rahoillaan tekemien arvioiden keskiarvoja ja sellaisina ne ovat olleet yleensä niin luotettavia kuin mikään ennuste ylipäätään – rehellisiä arvoita tässä hetkessä. Rehellisyyden takaa se, että sijoittajilla ja investointipankeilla on näissä arvioissa ”omat rahat kiinni”.

Pörssiosakkeiden arvonnousut ajoittuvat matalan inflaation jaksoihin

Pörssiosakkeita pidetään joskus turvasatamana, jonka arvo säilyy kun rahan arvo heikkenee. Tämä kaunis ajatus perustuu siihen, että yrityksissä on kiinteää omaisuutta ja liiketoimintaa, jonka arvo säilyy riippumatta rahan arvosta. Ikävä kyllä tämä kaunis ajatus on vain illuusiota, joka ei kestä historiallista tarkastelua. Pitkän aikavälin kokemus osoittaa, että pörssiosakkeet yleensä laskevat silloin kun inflaatio käynnistyy (kuvassa oikealla suomen pörssi ja inflaatio).

Kuvasta näemme, että vuoden 2000 teknokupla puhkesi kun inflaatio kohosi kolmen prosentin tietämille, vuoden 2008 romahdus ajoittui neljän prosentin inflaatiopiikkiin ja vuoden 2011 pudotus tapahtui sekin kohonneen inflaation aikaan. 

Suuret pörssirallit ovat sen sijaan ajoittuneet päinvastaisiin hetkiin. Niin tapahtui vuoden 2000 teknokuplan yhtedessä ja  vuonna 2009. Muutkin pörssinousut ovat vaatineet alle 2% inflaatiovauhdin.

Alhaiset inflaatio-odotukset kehoittavat nostamaan osakepainoa

Inflaatio-odotusten sukeltaminen antaa nyt erittäin selvän viestin sijoittajille – on aika lisätä osakepainoa. Tuleeko kesällä tavan mukainen kesädroppi, jonka aikana ostokset voisi tehdä edullisesti? Siihen eivät inflaatio-odotukset anna vastausta. Inflaatio-odotukset ovat pidempiaikainen sijoitussilmaston tekijä ja mahdollinen kesädroppi on lyhytaikanen, säätilaan verrattavissa oleva ilmiö.

Pitkäaikainen sijoitusilmasto suosii ainakin inflaation osalta korkeaa osakepainoa.

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan