Seagate

Tutkin pintapuolisesti entisiä hyvin menneitä yrityksiä mitkä ovat jonkinlaisissa ongelmissa. Teknologiayritykset ovat tyypillisiä näitä yrityksiä, koska ne ovat tehneet loistavaa tulosta aiemmin ja markkinat ovat saattaneet kadota. Tutkin nyt Seagate nimistä kovalevyvalmistajaa. PC-tietokoneiden myynti laskee (Q1/2016-Q1/2015 pudotusta 9,6%) ja myynnin oletetaan laskevan ja flash-muistitkin hinnoiltaan lähestyvät niitä. Toki Seagate toimii myös noissa uusissa tallennustekniikoissa.

Seagaten kassavirta on 1,1 miljardia ja se maksaa osinkoja 750 miljoonaa, joten tuohon osinkoon nykyisellä kassavirralla sillä on varaa. Yrityksen osinkotuotto on yli 7% eli se tuottaa ’takalaitaa’ investointiin osinkojen maksumäärä on 68%. Yritys on korottanut osinkoaan vuodesta 2003 alkaen ainoana poikkeuksena vuosi 2009. Selkeästi yritys on halpa, mutta kuinka vakaa sen taloudellinen asema on? Liiketoiminta on siis supistumassa kilpailijoiden ja markkinoiden muuttumisen vuoksi. Sinänsä tallennusmäärät kasvavat eli markkina ei sinänsä ole supistumassa.

Yrityksen liikevaihto on laskenut kahdessa vuodessa 3,5 mrdsta 3,0 mrd (15%) ja EPS on pudonnut 55% ollen kuitenkin reilusti positiivinen. Mutta jos vauhti jatkuu luvut menevät negatiiviseksi. Osinkoa on kuitenkin koko ajan kasvatettu. Koko ajan tallennustilan laatuvaatimukset, nopeus ja luotettavuus kasvavat sekä tilan tarpeen variaatiot muuttuvat. Nyt tarvitaan paljon tilaa pilvessä ja mobiilissa sekä liikkuvaan kuvaan. Seagate on noissa mukana.

Jotenkin en saa yrityksen kasvusta otetta, vaikka tarina ja ennen kaikkea tarinasta pyydettävä hinta on uskottava ja houkutteleva. Haluan nähdä laskun pysähtymisen ennen ostolaidalle siirtymistä. Tutkin yritystä tarkemmin jos se kääntyy kasvuun.

7 thoughts on “Seagate

 1. Ennen sijoitusta kannattaa tsekata tuotteen laatumielikuvat

  Seagaten laatuongelmista löytyy runsaasti tarina netistä (Googlella esim. Seagate quality problem).

  Itse suosin aasialaisia firmoja, kuten Samsung. Osaavat laatuajattelun.

   

 2. -20% tänään

  Onko putoava puukko vai joko ostohinnassa?

  1. -5% perjantaina

   Lähestyy 25 usd tasoa, jokohan puhkeaa maanantaina.

 3. Tulosvaroitus

  Moni myykin kyttää Seagaten käänteen paikkaa. Käännettä ei ainakaan vielä tullut, koska yritys antoi tulosvaroituksen ja sijoittajat myivät osakkeet laitaan.

  ”Seagate expects to report revenue of approximately $2.6 billion and non-GAAP gross margin of approximately 23% for the fiscal third quarter 2016. The Company expects to report HDD unit shipments of approximately 39 million, representing approximately 40% market share.

  These preliminary results compare to the Company’s previous forecast for fiscal third quarter 2016 of revenue of approximately $2.7 billion and non-GAAP gross margin of approximately 25.6%.


  Q2 marginaalit vähän nousivat, mutta nyt tosiaan ilmoitettiin, että ei mene aivan niin hyvin kuin toivottiin. 

   

  Kieltämättä hurja lasku. Täytyy jatkaa käänteen odottelua. Jos se tapahtuu nousu on hurja. 

 4. Takalaitaa

  Kirjoitit että 7% osinko tuottaa takalaitaa, joten nojataas siihen ja sipastaan salkkuun pikkuerä.

 5. Vallan mainioksi osoittautui

  Vallan mainioksi osoittautui tämä. Kurssi nyt 36$ smiley

Comments are closed.

Related Posts