Sijoitusrobotti sanoo ”kaikki on suhteellista”

Mikä on sijoitusrobotti

Sijoitusrobotti ylläpitää osakesalkkua, jonka tavoite on voittaa OMX Helsinki –indeksi. Sijoitusrobotti käyttää osakkeiden valintaan algoritmia, jonka kehittämiseen on tehty tuhansia simulaatioita 10 vuoden kurssihistorialla.

Lue lisää sijoitusrobotti.fi

Wärtsilän osake on tuottanut +38 % viimeisen puolen vuoden aikana. Aika hyvä tuotto! Vai onko?

Sijoitusrobotin toiminta perustuu a) suhteellisuuteen ja b) puhtaaseen analyyttisyyteen markkinoilla, joissa osakekursseja ohjaa sijoittajien epärationaaliset päätökset, joita rationaalisiksi luullaan. Markkinapsykologia. Tähän rakoon Sijoitusrobotti iskee. B-kohdasta myöhemmissä blogimerkinnöissä, mutta nyt takaisin suhteellisuuteen.

Niin, onko +38 % tuotto hyvä? Jos verrataan OMX Helsinki – indeksiin, joka on vastaavana aikana tuottanut +1 %, niin onhan se hyvä tuotto. Jos taas verrataanM-Real B:n +138 % kurssikehitykseen, niin Wärtsilän tuotto ei tunnukaan enää niin hyvältä. Kaikki on suhteellista.

Sijoitusrobotti pyrkii löytämään näitä parhaiten kurssikehitykseltään tuottavia osakkeita. Joskus voi näyttää hölmöltä, kun robotti myy ”hyvin” tuottavia osakkeita, mutta tarkoituksena on ostaa tilalle vielä paremmin tuottava osake suhteellisuuden periaatetta noudattaen. Sijoitusrobotti on kaikessa koneellisuudessaankin siinä mielessä inhimillinen, että välillä se onnistuu ja välillä ei. Useimmin onnistuu, joka tarkoittaa hyvää tuottoa. Ainiin, hyvä tuotto suhteutettuna mihin? Hyvä tuotto tarkoittaa OMX Helsinki – vertailuindeksiä parempaa tuottoa.

Katso sijoitusrobotti osoitteessa sijoitusrobotti.fi

8 thoughts on “Sijoitusrobotti sanoo ”kaikki on suhteellista”

 1. varovaisesti markkinoinnissa

  Tuota prosenteilla pelaamistahan harrasti juuri se kuuluisa WinCapitakin. Vaikka tässä ei olekaan kysymys pyramidipelistä, prosenttien käyttäminen ns. markkinoinnissa on arveluttavaa. Mikä on pitkän aikavälin todellinen näyttö siitä, että sijoitusrobotti on vaurastuttanut oikeaa sijoittajaa esimerkkien tapaan….?

  WinCapitassa puhuttiin toteutuneesta historiatuotosta joka oli jossain 400% yläpuolella. Sanottiin toki sivulauseessa että toteutunut ei ole tae tulevasta ja kuten tiedämme, WinCapita ei oikeasti käynyt mitään kauppaa. Tässä yhtäläisyys rajoittunee markkinointiin, isoja prosentteja jotka saattavat jonkun sijoittajan huomion viedä pois todellisista näytöistä, eli onko niitä?

  1. Mitä muuta voi käyttää kuin prosentteja tuotoista puhuttaessa 🙂

   Sijoitusrobotin aikaisemmin suosittelemat osakevalinnat ja niiden tuotot ovat sivustolla kaikkien nähtävillä. Asiasta kiinnostuneet voivat niiden perusteella arvioida olisiko tästä hyötyä omassa sijoitustoiminnassa. Toiminta pyrkii siis läpinäkyvyyteen ja perustuu oikeisiin osakkeisiin ja niiden oikeisiin tuottoprosentteihin.

   Kerrottakoon vielä väärinkäsitysten välttämiseksi, että kirjoituksen esimerkkiprosentit olivat yksittäisten yhtiöiden todellisia kurssikehityksiä, ei sijoitusrobotin salkun kurssikehitys. Sijoitusrobotin salkku on samalta puolelta vuodelta tuottanut +32 % ja OMX Helsinki – vertailuindeksi +1 %. Sijoitusrobotin salkussa on aina viiden yhtiön osakkeita.

   1. Janne Leinon alkup. ilmaisu harhaanjohtava

    Jos kerran  "sijoitusrobotin salkku on samalta puolelta vuodelta tuottanut +32 %" en ymmärrä, mitä ihmettä ko. merkinnässä tekevät Wärtsilä (+ 38 %) ja MReal B (+138%) saati Wärtsilän nousun implisiittinen aliarviointi. Onhan Handelsbanken noussut sadassa vuodessa 1.9 milj. prosenttia, mitä sitäkään tuskin voi ihan kokonaan laittaa minkään nykyisen sijoitusrobotin saavutukseksi? Linkki

   2. Olen pahoillani jos olen johtanut harhaan

    Tarkoitus ei ole ollut johtaa harhaan, eikä mollata Wärtsilää. Pointtini oli se, että kaikki on mielestäni suhteellista sijoitustoiminnassa. Ei mielestäni voi sanoa vertailematta osakkeita toisiinsa tai indeksiin (tai omiin tuotto/riskitavoitteisiin), onko jokin osake tuottanut hyvin vai huonosti. Yritin tuoda esimerkillä esiin, että sijoitusrobotin strategia valita osakkeita perustuu tähän suhteellisuuden periaatteeseen. Ymmärrän nyt virheeni kun käytin esimerkkinä historiatietoa, olisi pitänyt puhua suhteellisista tuotto-odotuksista. Muutama viikko sitten kysyttiin miksi sijoitusrobotti myi PKC Groupin kun se on tuottanut niin hyvin.

    Olen yrittänyt objektiivisesti tekstiäni lukea, enkä huomaa yhteyttä sen suhteen, että olisin antanut ymmärtää tai kirjoittanut M-Realin tai Wärtsilän kurssinousun olleen jotenkin sijoitusrobotin ansiota.

    Viimeisen puolen vuoden aikana Wärtsilää on ollut ja M-Realia on vieläkin sijoitusrobotin mallisalkussa.

    Mutta hyvä kun on tämä kommentointimahdollisuus, jossa voi näistä keskustella 🙂

   3. Hupsis

    Kirjoitin edellisen kommentin epähuomiossa anonyyminä.. Mietinkin mistä tämä roskapostin eston varimstus on tähän kommenttien kirjoittamisen yhteyteen tullut 😉

   4. laita todellinen vertailusalkku pystyyn

    Uskot itse vahvasti sijoitusrobotin kykyyn ylittää vertailuindeksin tuotto, enkä sinänsä epäile etteikö tuo olisi hyvinkin mahdollista. Itsekin olen tuohon omalla salkullani pystynyt viimeisen kymmenen vuoden ajan.

    Ehdotan että laitat pystyyn ihan todellisen sijoitusrobotin suosituksiin perustuvan vertailusalkun. Jos homma perustuu viiden osakkeen omistukseen, voisi salkun aloitusarvo olla vaikka 10k€, eli parin tonnin panostus per osake. Sitten päivittäisin salkun tilannetta ja arvoa sivuille säännöllisesti, huomioiden myös kulut ym. Tuota voisi olla mielenkiintoista seurata ja tuo kymppitonni on monen piensijoittajan salkun kokoluokka, joten siinäkin mielessä mielenkiintoinen vertailu.

   5. Kiitos erittäin hyvästä ideasta!

    Itse asiassa sijoitusrobotti.fi-sivulla seurattava salkku perustuu juurikin ehdottamaasi 10 000 € alkusijoitukseen ja 2 000 € per yhtiö. Mutta salkun tuotot näytetään tällä hetkellä vain prosentteina. Ehdottamasi menetelmä olisi konkreettinen ja hyvä. Voisin joko parantaa sivustoa tai käyttää luotettavuuden parantamiseksi ulkopuolista salkkupalvelua. Tiedätkö mitään suomenkielistä sivustoa, joka tukisi julkista salkkua? Kauppalehden salkkupalvelu olisi hyvä, mutta se vaatii rekisteröitymisen.

   6. Ota

    Miljoona lainaa ja sijoittele sillä. Tarviix sitä nyt noin hyvää ideaa muille jakaa. Makselet sitten tuotoilla takaisin.

Comments are closed.

Related Posts