Sitä saa mitä mittaa

Kirjoitusvuorossa: Juha Mikkola

Muutama viikko sitten juhlittiin Suomen Teollisuussijoituksen 20-vuotispäiviä. Tapahtuma oli minulle mieleenpainuva, eikä pelkästään sen takia, että olin itse mukana käynnistämässä yrityksen toimintaa 20 vuotta sitten, vaan erityisesti juhlan kohokohdan, mielenkiintoisen paneelikeskustelun takia.

Paneelin aiheena oli kasvuyrittämiseen liittyvät asiat ja erityisesti sen haasteet. Avoimen ja hyvän keskustelun väriläiskä oli sarjayrittäjä, entinen pääomasijoittaja Aaro Cantell, joka rohkeasti toi esille suomalaisen yritystoiminnan suurimman kasvun esteen.

Flegmaattiset omistajat ovat Aaron mielestä suurin syy siihen, miksi kasvuyrityksiä ei synny enempää. Hän tietää mistä puhuu, sillä hänen omistamansa Normet Oy on yli kymmenkertaistanut liikevaihtonsa viimeisen 12 vuoden aikana toimialalla, joka on hyvin syklinen, eli kaivosteollisuuden liikkuvat laitteet. Hän argumentoi, että jos omistajat tyytyvät 3-5 prosentin kasvutavoitteisiin, todennäköisesti niihin päästään juuri ja juuri tai niitä ei aivan saavuteta. Tyytyväisyys pieneen kasvuun heijastuu koko organisaatioon ja suoritustaso on aina sen mukaista, mitä omistaja johdolta ja hallitukselta vaatii.

Olen pohtinut tätä paljon viime viikkoina ja mielestäni Aaron väittämät koskevat erityisesti listattuja yrityksiä, mutta toki myös joitakin listaamattomia yrityksiä. Esimerkkejä on liian paljon. Miten voi olla mahdollista, että pörssiyhtiön arvosta kadotetaan 80 % ja yhtiö tekee vuodesta toiseen tappiota, mutta sama johto ja hallitus saa jatkaa toimissaan, kuten esimerkiksi Outokummussa. Näitä esimerkkejä on Suomessa aivan liikaa vain sen takia, että omistajien ambitiotaso on todella matala. Suomalainen omistaja tyytyy siihen, että yhtiö maksaa 3-5 prosentin osinkotuottoa, vaikka osakekurssi ei nousisi lainkaan!

Mielestäni noteeraamattomia yrityksiä ”omistetaan” paljon tehokkaammin. Olen tehnyt yhteissijoituksia noteeraaamattomiin kasvuyrityksiin ammattimaisten, kansainvälisten sijoittajien kanssa jo kahdenkymmenen vuoden ajana. Näissä yhtiöissä vaatimustaso johdolle asetetaan erittäin korkealle ja alisuorittamiseen reagoidaan heti, ja yleensä kovalla kädellä. Ihmettelen, miksi tällainen pääomasijoitustyylinen vaatimustaso puuttuu kokonaan pörssiyhtiöiden omistajilta. Onko niin, että vanha sanonta pätee liiankin hyvin – sitä saat mitä mittaat.

Lue Punaisen mukin blogia.

 

Related Posts

Yhteiskunta

Yksityinen sektori on hylkäämässä työntekijöiden ja työnantajien kollektiivisen vastakkainasettelun

Yksityisen sektorin työntekijät eivät koe järjestäytymistä järkevänä ja Suomessa työmarkkinajärjestöihin kuuluminen vähenee kaiken aikaa selviää Anders Kjellbergin artikkelista ”Changes in union density in the Nordic

Sijoittaminen

Koneoppimiseen perustuvaa osakevalintaa testattiin Q1 2025 aikana

Piksu toimituksen koneoppimiseen perustuva kokeilusalkku (kuva) voitti alkuvunna vertailuindeksinsä (OMX Nordic 40) noin seitsemällä prosentilla, mutta jäi silti melkein kolme prosenttia tappiolle.

Salkkuun valitaan kvartaaleittain koneoppimisen

Yhteiskunta

Noin 40% kotitalouksista omistaa keskimäärin 6000€ varallisuutta/kotitalous

Tilastokeskuksen mukaan mediaanikotitaloudella oli 96 000 euroa nettovarallisuutta. Nettovarallisuuden reaaliarvo laski 21 prosenttia edellisestä, kolmen vuoden takaisesta tilastopäivityksestä ja kansa on nyt köyhimmillään 20 vuoteen.