Korkopositioista

Koroista

 

Ensiksi haluaisin kyseenalaistaa Piksussa jatkuvasti esiintyvän väitteen, ettei korkoja ole. En ala rautalangasta vääntämään, mutta paikallispankeista saa esim. 0,5 % käyttelytilin päiväsaldolle, joka on paljon enemmän kuin monen firman osingot eikä kurssi laske. Yrityslainat ovat juuri sen takia riskisiä, ettei ns. ”piensijoittajalla” ole mahdollisuutta kummempaan allokaatioon. Harkinnan jälkeen merkitsin itse OP:n ja UB:n kauppaamaa metsäobligaatiota hyvällä menestyksellä, esim. Korkosijoitus vaatii työtä siinä missä muukin sijoitus.

 

Position käytöstä

 

Linkissä on Seligsonin yhdistelmärahasto Pharoksen osake- ja korkoallokaatio pitkältä ajalta s. 7. Saamani selityksen mukaan ko. rahasto ei yritä ennustaa, vaan reagoi historiallisiin hintoihin ja on siinä useamman kerran osunut nappiin.

Itse olin viime kevättalvella poikkeuksellisen paljon all in tilanteessa em. bondia lukuun ottamatta. Tällainen tilanne sopii mielestäni paremmin pokeriin, jota en pelaa. Jo kevättalvella lisäsin nopeasti käteisen määrää jossain tapauksessa jopa siten, että osinkokiiman kiihtyessä myin jo ennen osinkoja.

Keväällä tein strategisluontoisen kysymyksen: luulenko, että seuraavan vuoden aikana saan osakkeita halvemmallakin. Vastasin kyllä ja varmistin asian henkilöltä, joka osaa nähdä metsää puilta eli myin osakkeita pois.

Sitten tuurikin tuli apuun. En pitänyt Konecranesin fuusiosta enkä Bittiumin suunnitelmista jakaa voittoa enkä siitä markkinahuhusta, että valtio myisi Sampoa eli myin kaikkia kolmea. Lopuksi syksyllä laskun vaihtuessa välillä nousuun tein joitain pikamyyntejä sekä luovuin metsäbondistani. Näillä eväillä käytettävissä oli osakeostoihin jopa kolmannes salkun arvosta, vrt.

Tämä käteinen riitti lokakuun alkuun, minkä jälkeen sovin lainasta. Tällä hetkellä minulla ei ole mitään tarvetta sijoittaa mitään. Jonkun määrän osakkeita olen jo ennättänyt myydäkin. Toisaalta JOS lasku olisi jatkunut samaan tahtiin, velkavipu olisi sillä vauhdilla hyvin riittänyt ensi kesään asti.

Kuten em. ilmenee, pidän käteispositiota normaalina asiana kuten sotapäällikkö pitää reserviä. Ja jos reserviä käytetään, jostain täytyy saada uutta tilalle. Useana vuonna volatiliteetti on ollut sellaista, etten osingoista paljon viitsisi puhua. Melko yksinkertainen strategia sell in may on toiminut useana vuonna, ei kuitenkaan esim. 2009.  

Related Posts