Sotainto edelleen rajallista

Yhteiskunta

Mediassa höyryttiin jo kolmannesta maailmansodasta, kun Iran iski Israeliin drooneilla ja ohjuksilla kostona Syyrian lähetystön tuhoisaan iskuun, jossa kuoli nippu iranilaista sotilasjohtoa. Vastausta osattiin odottaa.

Gazan sodan leviäminen on pysynyt tähän asti aisoissa kuten alunperin oletinkin. Isoon rähinään harvalla avaintoimijalla riittää intoa, Israelin kovan linjan oikeistohallituksella näköjään eniten.

Yhdysvallat ei tietojen mukaan tukenut Syyrian iskua, vaan Israel suoritti sen omin nokin. Iranin vastahyökkäys oli ensimmäinen suoraan sen maaperältä Israeliin kohdistuva, joten historiallisesta käänteestä sopii puhua.

Muttei välttämättä ratkaisevasta. Yhdysvallat vaatii Israelia pidättymään jatkotoimista, eihän Iran saanut juuri vahinkoa edes aikaan.

Siitä Israel saa kiittää paitsi omaa ilmatorjuntajärjestelmäänsä myös keskeisesti liittolaistensa Yhdysvaltojen, Britannian ja Jordanian ilmavoimia. Ne onnistuivat tuhoamaan lähes jokaisen lentoaseen ennen perille saapumista.

Biden hillitsee Israelia

Irankin lehtitietojen mukaan olisi viestinyt Yhdysvalloille, ettei se halua laajentaa sotaa. Sen oli kostettava ja ainakin yritti, tosin kehnoin tuloksin.

Perusasetelma pysyi entisellään. Yhdysvallat sitoutuu Israelin puolustukseen, mutta Bidenin hallinto ei kaipaa sodan laajentumista Irania vastaan, ei myöskään Britannia.

Se toisi massiivisen läjän sotkua – ja energiakriisin. Koska Hormuzin salmen Iran kykenee sulkemaan jos ei kokonaan niin ainakin merkittävästi.

Inflaatiopiikki öljyn hinnan räjähtäessä on viimeisiä asioita, joita Biden kaipaa marrasvaalien lähestyessä. Kun vielä talous puhisee mukavassa kunnossa ja Fed varautuu rahapolitiikan löyhäämiseen.

Ei kovinkaan nostalginen muisto. Kuva: US public domain

Inflaatio voi hyvinkin olla vaalin keskeisiä tekijöitä. Ostovoiman parantuminen valaisi hyvää mieltä äänestäjiin.

Biden ei saumaa halua tärvellä. Eikä kaipaa ylipäänsä uusia konflikteja, kuten äkäinen lähtö Afganistanista osoittaa.

Teheranissa tuskin riemu katossa

Viikonlopun rähinä oikeastaan tukee lievää optimismia. Israelin haukat pois lukien kukaan ei kaipaa sodan laajentumista.

Iranin tuhovoima osoittautui heppoiseksi. Eivät sen aseet yhteen iskuun loppuneet, mutta moisella tehokkuudella se ei kummoista alueellista rähinää saa aikaiseksi.

Voi vain kuvitella, millaista tuhoa Israel liittolaisineen saisi aikaan Iranissa, kun se nyt vain keskittyi torjumaan hyökkäyksen. Iranin armeijan ja hallituksen päämajoissa velloo varmasti nyt aika ankea tunnelma.

Iranin ilmanyrkki pysähtyi kuin seinään. Eikä vastustaja vielä yrittänytkään lyödä takaisin.

Maasotahan ei tule kyseeseen yksinkertaisesti kartan takia. Iran kykenee varmasti puolustamaan aluettaan, muttei se yhteenkään strategisesti tärkeään vihollismaahan voi hyökätä.

Iranin järein ase on edelleen Hormuzin salmen tukkiminen. Kuva: US Department

Gantz vaatii uusia vaaleja

Toisaalta liittolaisten tuen ilmeisen ratkaisevan roolin pitäisi antaa niille vipuvartta Israelin suuntaan hoitaa Gazan humanitaarinen katastrofi. Ja ylipäänsä kuunnella muitakin kuin itseään.

Arabimaat eivät edelleenkään kaipaa konfliktia Israelin kanssa, niin paljon enemmän ne Irania vihaavat. Jordania auttoi Israelia puolustautumaan.

Palestiinalaisten kammottava tilanne kuitenkin hiertää todella pahasti arabeja, varsinkin tavallista kansaa ja luultavasti autoritaarista johtoakin. Sen hoitamatta jättäminen voi tulehduttaa suhteita ja muuttaa asetelmia.

Israelissa vaaditaan uusia vaaleja, niitä ajaa etenkin oppositiosta hätätilahallitukseen mukaan lähtenyt Benny Ganz, entinen puolustusvoimien komentaja. Taustastaan huolimatta tai ehkä juuri sen takia Gantz on pääministeri Bibi Netanjahua maltillisempi politiikassaan.

Ja Gantz johtaa suosiossa nyt. Uusi vaali avaisi mahdollisuuden saada kasaan diplomaattisempi hallitus, toinen asia mitä asiassa tapahtuu.

Benny Gantz (oikealla) haluaa Bibin paikalle. Kuva: US Department

Perjantaina pahasti älähtäneet markkinat kyllä rauhoittuivat äkkiä. Pitkästä aikaa 20 pistettä hätyytellyt VIX putosi jo kolme pistettä.

Öljyn hinta ei reagoi. Sen viime kuukausien nousun voi laittaa parantuvan suhdanteen piikkiin eli se on hyvä, ei huono merkki.

Vaikka se inflaatiota ruokkii. Mutta taloudelle kasvun saaminen olisi nyt kaikkein tärkeintä.

Suunta on nyt hyvä, jos ei Lähi-itä repeä. En usko edelleenkään, vaikka Bibi Netanjahun kykyä tehdä mitä tahansa ei sovi aliarvioida.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija