Korkokäyrä ja työttömyysluvut ovat erehtymättömiä, monia ekonomisteja taitavampia

Sijoittaminen Talous

USA:n taantumalle ja siitä seuraavalle kurssilaskulle on kaksi jokseenkin erehtymätöntä ennustajaa, korkokäyrän muoto (sininen käyrä: 10v korko minus 3kk korko) ja työttömyysaste (punainen käyrä). Taantuma seuraa aina jos työttömyys (punainen käyrä) nousee yli puolella prosentilla ja taantuma seuraa käytännössä aina myös silloin, kun korkokäyrä on ollut kääntyneenä ja 10v korko minus 3kk korko käy alle kuvan nollatason.

Selitys kohtalonyhteydelle löytyy yritysjohtajan ja pankkiirin välisistä lainaneuvotteluista

Selitys lähtee tilanteesta jolloin yritysjohtaja saapuu pankkiin pyytämään lainaa investoinnilleen ja pankinjohtaja toivoo yrityksestä itselleen uutta asiakasta.

Pankinjohtajalla on rajoitteensa. Keskuspankki on määrittänyt keskuspankkikoron ja pankissa oleville tileille maksetaan lähes tämän tasoista korkoa. Pakko maksaa sillä muuten kilpailu vie talletusasiakkaat naapuripankkiin. Toisaalta keskuspankkikorkoa korkeampaa talletuskorkoa ei kannata maksaa kun keskuspankista saa joka tapauksessa rahaa keskuspankkikorolla (kuvainnollisesti). Yrittäjältä on pyydettävä korkoa, joka ylittää pankin tulorahoituksen korkotason, siis keskuspankkikoron ylittävää korkoa.

Yritysjohtajalla on investoinnilleen liiketoimintasuunnitelma, josta selviää paljonko investoinnin uskotaan tulevien vuosien aikana tuottavan. Ja yritysjohtaja haluaa luonnollisesti pitkäaikaisen, 10 vuoden lainan investoinnilleen kun investoinnin tulotkin tulevat vasta tulevaisuudessa. Tällä tavalla hän varmistaa etteivät korkotason muutokset romuta liiketoimintaa.

Lainaneuvottelut etenevät huonosti. Pankinjohtajan tekee lainatarjouksen, jossa hän pyytää korkoa, jossa on mukana pankinjohtajan arvio laina-aikana tulevasta keskuspankkikoron tasosta, pankin kulut ja pankinjohtajan arvio lainaa anovan yrityksen konkurssiherkkyydestä. Pyydetty korko ylittää yritysjohtajan liiketoimintasuunnitelman tuottoarvion ja lainasopimus jää tekemättä. Sen sijaan yritysjohtaja päättää maksaa tulovirrallaan pois vanhoja erääntyviä lainoja.

Epäonnistuneella lainaneuvottelulla on kauaskantoiset seuraukset

Epäonnistuneella lainaneuvottelulla on seurauksensa. Investointi jää tekemättä eikä tuottavuus nouse eikä uusia työpaikkoja synny.  Yritysjohtaja maksoi mielummin vanhoja lainojaan pois. Nuo rahat tulivat yritykseltä tuotteita ostaneilta kuluttajilta. Rahan määrä kuluttajien tileillä ja koko kansantaloudessa väheni pienentäen ostohaluja ja mahdollisuuksia.

USA:n talous on juuri nyt tässä tilassa. Lainat eivät mene kaupaksi (=pitkät korot ovat lyhyitä korkoja matalammalla), lainoja maksetaan takaisin ja rahan määrä kansalaisten ja yritysten tileillä vähenee.

Kulutus ei ole rahan määrän hupenemisesta huolimatta vielä pienentynyt ja työllisyys on hyvää. USA:n keskuspankki odottaa omien sanojensa mukaan työttömyyden nousua (=työmarkkinoiden kiristymistä) ennen kuin uskaltaa aloittaa koronlaskut. Aina on päädytty taantumaan, jos siihen asti on odotettu ja niin on näköjään tälläkin kertaa päätetty tehdä. Elämme historiallisesti mielenkiintoista tilannetta, taantuman aattoa.

Taantuma vältetään jos keskuspankki onnistuu sirkustempussa

Taantuma vältetään siinä tapauksessa jos keskuspankki osaa mitoittaa ja ajoittaa korkonlaskut oikein. Tehtävä on sirkusmaisen vaikea eikä keskuspankki ole juuri milloinkaan onnistunut suorituksessa. Mutta kohta keskuspankki pääsee yrittämään. Onnea yritykselle.

Kuvan lähde:

wikimedia

– Fred

 

 

 

Related Posts

Yhteiskunta

Vappupuhe

Mannerheimin ns. muistelmissa kirjoitetaan 4.6. 1942 kohdalla SAK:n tervehdyksestä: ”… se oli minulle kallisarvoinen tunnustus työstä, jota monen vuoden aikana olin suorittanut sovun ja luottamuksen