NGM, Spotlight ja FirstNorth kauppaikoilla on tarjolla satojen mielenkiintoisten pikkuyritysten osakkeita

Sijoittaminen

Ruotsissa on toimivat pääomamarkkinat ja pienetkin yritykset ovat usein listautuneet pörssiin. Tätä varten on olemassa vaihtoehtoisia kauppapaikkoja kuten NGM (Nordic Growth Market), Spotlight ja Nasdaq First North. Näistä First North on avoinna myös suomalaisille yrityksille.

Pienemmillä kauppapaikoilla on tarjolla suurin piirtein seuraavast määrät yrityksiä:

 • First North: 400 ruotsalaista, 50 suomalaista, 40 tanskalaista
 • Spotlight: 150 ruotsalaista, 7 tanskalaista
 • NGM: 80 ruotsalaista

Näissä pörsseissä noteeratut yritykset ovat usein pieniä, muutaman kymmenen tai sadan työntekijän kokoisia. Joukkoon mahtuu paljon kasvuyhtiöitä, joiden kanssa sijoittajan kannattaa olla tarkkana. Hyvään sijoitustulokseen pääsee helpoimmin jos valitsee salkkuunsa sellaisia, joiden operatiivinen tulos (EBIT) on kääntynyt positiiviseksi. Tällä tavalla varmistuu se, ettei haaviin satu kaikkein korkeariskisimpiä, vasta tuotekehittelyn alkutaipaleella olevia yrityksiä. Mutta jos tämän pitää mielessä, niin näistä pikkupörsseistä voi löytää itselleen sijoitusiloa tuottavia pieniä tähtiä.

Listautuminen on ruotsissa järkevää. Periaatteessa vaaditaan vain asiallinen, puolivuosittain julkaistava kirjanpito ja riittävän laaja, muutaman sadan omistajan omistajapohja. Kaikki pörssit eivät edellytä kansainvälisen IFRS standardin mukaista kirjanpitoa. Riittää että kirjanpito on tehty paikallisen, historiallisen pro-forma tavan mukaan. Listautumisen avulla yritys saavuttaa julkisuutta, osakkeiden ostaminen ja myyminen tulee helpoksi ja pörssin tarjoamat markkinatakaajat huolehtivat että pörssissä on jatkuvasti osto- ja myyntilaidat.

Ruotsin kaltainen tehokas ja avoin rahoitus ei voisi toimia Suomessa. Yksityissijoittajat joutuvat Suomessa maksamaan listattujen yhtiöiden osingoista suurempaa veroa kuin listaamattomista ja moni listutuminen kaatuu veroseuraamusten pelkoon. Meillä ei ole myöskään kovin paljon yksityistä sijoituspääomaa. Suurin osa portfoliovarallisuudesta (listatuista osakkeista ja rahastosijoituksista) on julkisen sektorin (eläkevakuutusyhtiöiden ja valtion) hallussa ja ihmisten yksityinen portfoliovarallisuus on länsimaiden pienintä luokkaa.

Suomalaiset voivat kuitenkin ostaa pienillä kauppaikoilla noteerattujen ruotsalaisten yritysten osakkeita. Useimmat suomalaiset välittäjät tarjoavat pääsyn näillä listoilla noteerattuihin osakkeisiin ilman että käyttäjä edes huomaa miltä listalta kyseinen osake tuli salkkuun. Nämä pienten yritysten kauppapaikat tarjoavatkin kiinnostavia vaihtoehtoja myös suomalaisille sijoittajille.

Kuvan lähde:   kinkate/pixabay

 

One thought on “NGM, Spotlight ja FirstNorth kauppaikoilla on tarjolla satojen mielenkiintoisten pikkuyritysten osakkeita

 1. Olen sijoittanut seuraaviin pieniin ruotsalaisiin yrityksiin:
  – Camurus
  – TF Bank
  – Mawen Wireless
  – Adverty

  Olen myynyt viime aikoina pois Dedicare nimistä pientä henkilöstöpalveluyritystä.

  Kokemukset ovat olleet pääsääntöisesti positiivisia.

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija