Sotilaallisten konfliktien uhka pienenee maailmassa

Sotilaalliset konfliktit ovat eräs seikka, jonka varsinkin kansainvälisille markkinoille sijoittava joutuu ottamaan huomioon. Voisiko Kiinan ja Taiwanin välinen jännite johtaa kaukoidän sijoitusmarkkinoita ravistelevaan sotilaalliseen konfliktiin? Vaikutusvaltainen Economist lehti kirjoitti juuri viikko sitten laajan artikkelin Kiinan sotilaallisen mahdin kasvusta ja sen mahdollisista seurauksista. 

Sotilaallisella uhalla tai konfliktilla pelottelevat artikkelit ovat pääosin vailla perustetta. Maailma on tänä päivänä huomattavasti rauhallisempi paikka kuin vain parikymmentä vuotta sitten. Puolustusmenojen osuus bruttokansantuotteesta on kaikkialla maailmassa pudonnut välille 1,5%…3% bruttokansantuotteesta. Juuri mikään hallitus ei usko aseiden voimaan eivätkä ne myöskään pelkää ulkoista aggressiota.

Puolustusmenot (% BKT:stä)   Lähde: Google, Maailmanpankki

Monet mediakeskustelua hallinneet sotilaalliset konfliktit ovat puolustusmenojen valossa historiaa:

  • Intia ja Pakistan eivät valmistaudu keskinäiseen välienselvittelyyn
  • Kiinan sotilasmahdin kohtuuton kasvu on vailla perustetta; sotilasmenojen osuus bruttokansantuotteesta on maailman pienimpiä
  • Kiinan ja Taiwanin välinen kiista lienee unohtumassa; ainakaan kumpikaan ei tosissaan valmistaudu konfliktiin
  • Mustan Afrikan sotilasbudjettien osuus bruttokansantuotteesta on monissa maissa vaatimatonta tasoa vaikka joskus asiasta annetaan aivan toisenlainen kuva

Ainoat merkittävät poikkeukset muodostavat maailmanpoliisin roolia tavoitellut USA sekä itsensä ulkoisesti tai sisäisesti uhatuksi kokeva Venäjä.

Sijoittajan kannalta kehitys on tervetullutta. Sotilaalliset ja poliittiset konfliktit merkitsivät vielä jokin aika sitten merkittävää lisäriskiä. Nyt nuo riskit ovat paljon pienempiä. Egyptin vallankumous ja Thaimaan levottomuudet tulivat ja menivät. Kyseisten maiden osakeindeksit tekivät kuopan, mutta siinä kaikki.

 

2 thoughts on “Sotilaallisten konfliktien uhka pienenee maailmassa

    1. Puolustusmenojen osuus BKT:stä olisi kiinnostava tieto

      Economist on luetellut monta maata.

      Olisi kiva nähdä mikä osuus BKT:stä kulutetaan puolustusmenoihin ja miten se on kehittynyt. Tästä tiedosta olisi hyötyä jos haluaa sijoittaa puolustusteollisuuteen taikka jos haluaa arvioida konfliktin riskiä.

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen