Markkinakatsaus

Niinhän se hurahti viikko jokseenkin käsikirjoitukseni mukaan: korjausliike kiihtyi kuten ne aina loppua kohti tekevät. Markkinapsykologia ei muutu, niin se vain on. Myyntipaniikit ovat aina samanlaisia. OMX sukelsi jo reilusti alle 5600 pisteen, ja DAX korkkasi 6600 pisteen alle, joskin 5500 jäi vielä koskematta. Se nähtäneen parin päivän sisään alkuviikosta.

Sitten olemme totuuden äärellä. Sikäli kun kyseessä on vain korjausliike, pitäisi sen pikapuolin loppua. Pienet pörssit ovat olleet jo pari kuukautta laskussa, samoin jotkut tärkeät joskin vähemmän seuratut US-indeksit kuten Transportation. Oskillaattorit ovat vajonneet lähelle niitä tasoja, joilta kurssit kääntyvät. Myös pudotuksen voima osoittaa pieniä hiipumisen merkkejä.

Kotimaisista osakkeista parhaat eli konepajat tekivät jo viikon lopulla vahvoja nousurekyylejä, jotka kyllä pakittivat taas perjantaina, ja pakittanevat vielä päivän pari. Mutta liike ylös oli reippaampaa kuin moneen viikkoon, ja se on korjausliikkeen päättymisen oire.

Todennäköisyys alkaa olla siis suuri, että käänne tapahtuu viikon kahden sisään. Aika usein raju korjausliike kiskaisee kerran vauhdilla ylös ja vajoaa vielä alas, kunnes tasainen nousu vasta jatkuu. Sitä ei voi etukäteen tietää, eikä sen varaan laskea, mutta hyvä tietää.

Koska kesä lähestyy, on varauduttava siihenkin, että mt-trendin kääntyminen ei johda pitkään ralliin, sikäli kun se nyt kääntyy. Mutta kuukauden verran nousua pitäisi tulla kuitenkin. Sitä ei auta murehtia etukäteen, vaan markkinoita on seurattava jatkuvasti. Ainakin TA-treiderin.

Espanjan korkojen nousu, jota nyt pidetään syynä rahamarkkinoiden hermoiluun, ei ollut millään tavalla TA-sijoittajalle yllätys. Kun markkinat tekevät korjauksia alas, riskipapereita myydään kaksin käsin. Kun markkinoiden rekyyli oli odotettavissa, lopun myyntipaniikkeineen, niin tietysti sen osana korkomarkkinat liikkuivat tutulla tavalla: turvalliset kohteet kuten suurten maiden velkakirjat kävivät kaupaksi, riskivelat pantiin lihoiksi nuppi tutisten.

Toki taustalla oli oikeita syitäkin, kun Espanja ilmoitti budjettivajeensa nousevan korkeammaksi kuin hallitus alun perin kaavaili. Mutta kuten jo monta viikkoa sitten ennustin, tulossa oleva markkinapaniikki itsessään ei ollut yllätys, päinvastoin, ja sen osana krisiimaiden korkojen nousua sopi odottaa. Kuvio on käyty läpi jo monet kerrat.

Siksi onkin myös hyvin mahdollinen kuvio se, että keskuspankit tekevät jonkin markkinoita rauhoittavan operaation, kuten tunkevat lisää halpaa rahaa pankeille, tai EKP ostaa avokätisesti Espanjan velkoja. Tästä markkinat saavat syyn huokaista helpotuksesta, ja droppi päättyy. Kuvio on toistunut monta kertaa vuosien mittaan.

Itse hankkiudun jo kovasti osakkeiden ostolaidalle. Lähipäivien kehitys ratkaisee.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan