Southern Cross: Opetuksia sijoittajalle ja päättäjälle

Brittiläinen vanhainkotioperaattori Southern Cross on joutunut vaikeuksiin. Yhtiöllä on 750 vanhainkotia joissa yhteensä n. 31000 asukkia.

Kun huonot uutiset ovat alkaneet vyöriä on tullut ilmi yhä enemmän ongelmia – hoidon laatu monessa kodissa on korkeintaan välttävää. Nyt yhtiö yrittää pelastatua uudelleenneuvottelemalla vuokrasopimuksiaan ja vähentämällä henkilökuntaa kolmellatuhannella.

Yhtiöllä on ollut aggressiivinen kasvustrategia jonka keskeisenä elementtinä on ollut kiinteistöjen myynti ja takasinvuokraus. Yhtiö on ostanut lukuisia pienempiä vanhainkotioperaattoreita. Sitten ostetun yrityksne kiinteistöstä tehdään kiitneistösijoittajalle attraktiivinen 30 vuoden myynti ja takaisinvuokraussopimus johon sisältyy vuosittain tietyllä vakioprosentilla nouseva vuokra. Kiinteistösijoittaja ostaa kiinteistön, usein jopa samaan hintaan kuin koko yrityksen ostoon on käytetty. Näin vapautuu taas uutta pääomaa seuraavan yrityksen ostoon, tase on kevyt ja yritys näyttää velattomalta.

Homma toimii kunhan palvelumaksut nousevat jatkuvasti. Näin ei käynyt. Saarivaltio on ajautunut talousvaikeuksiin ja valtio kiristää vanhainkotioperaattoreita. Nyt edessä onkin konkurssiautomaatti kun kulut nousevat automaattisesti ja tulot laskevat.

Samalla kolmannen sektorin toimijat ovat pystyneet tarjoamaan keskimäärin parempaa hoitotasoa samoilla kustannuksilla.

Opetus päättäjille: Toiminnan yksityistäminen ei ole mikään automaattiinen kustannussäästäjä. Kun 55% kustannuksista on palkkakustannuksia on melko vaikea saada aikaan merkittäviä säästöjä palvelua huonontamatta. Hopealuotia ei vain ole olemassa.

Opetus sijoittajilla: Näennäisesti velaton yritys onkin voimakkaasti vivutettu – tämä vain ei näy taseessa. Sitoumukset on siirretty Enronin tapaan pois taseesta. Tähän on tulossa muutoksia kun kirjanpitosäännöt muuttuvat jolloin kaikki yrityksen käytössä oleva omaisuus on merkittävä taseeseen riippumatta omistajasta. 

Suositut sale/leaseback – järjestelyt ovat monta kertaa huonoja omistajille. Jos vapautuvat varat on käytetty tarpeellisiin tuotannollisiin investointeihin joiden tuotto on korkeampi kuin  vuokratun kiinteistön tuotto tai kalliiden luottojen lyhentämiseen kaikki on hyvin. Jos vapautuvat varat jaetaan omistajille tai käytetään kyseenalaisiin yritysostoihin pitäisi hälytyskellojen soida.

Related Posts