Startup- ja kasvurahojen eroista

Kirjoitusvuorossa: Juha Mikkola

Monet startup-yritykset ovat vuosien varrella tulleet keskustelemaan pääomanhankinnasta kanssani. Nämä yritykset ovat tyypillisesti toimintansa alkutaipaleella ja liikevaihtoa on kertynyt vasta hyvin vähän, tai ei vielä ollenkaan. Liiketoimintasuunnitelmat on hienosti tehty ja kasvuodotukset ovat merkittävät huolimatta siitä, että juuri muuta konkretiaa ei ole kuin webbisivut, hyvä ajatus ja hienot esitysmateriaalit.

Keskustelu muuttuu mielenkiintoiseksi, kun esitän, että voin tutkia asiaa tarkemmin, mutta että haluan myös nähdä joitakin tuloksia asiakaskäyttäytymisestä joko niin, että palvelun käyttäjämäärät alkavat kasvaa, tai että yhtiön tuotetta aletaan vakavasti testata tai pilotoida asiakaskäytössä.  Saan usein vastauksen, että ”mihinkä me sijoittajaa enää siinä tilanteessa tarvitaan kun business alkaa sujua ja sitä paitsi nyt olisi mahdollisuus tulla mukaan edullisella valuaatiolla, koska hinta nousee moninkertaiseksi sitten, kun liikevaihtoa alkaa kertyä.”

Yhdysvaltalainen menestynyt enkelisijoittaja Steve Blank on todennut monta kertaa, että startup-yritykset ovat ”väliaikaisia organisaatioita, joiden tehtävä on löytää ja etsiä oikea liiketoimintamalli ja että startupin tehtävä ei ole rakentaa organisaatiota, joka pystyy toteuttamaan suunnitelmaa”. Hänen mielestään kaikki lähtee fiksun liiketoimintamallin löytämisestä ja 99 % todennäköisyydellä yhtiön ensimmäinen liiketoimintasuunnitelma tulee ampua kuuhun ennen kuin se on vuoden vanha.

Näin itsekin ajattelen ja siksi olen valmis myös hyväksymään korkeamman valuaation vain sen takia, että näen todennettuja faktoja asiakaskäyttäytymisestä ja pystyn tarkastamaan, kuinka hyvin valittu liiketoimintamalli oikeasti toimii.

Norvestia ei ole startup-sijoittaja luonteeltaan, vaan me haemme sijoituskohteiksi kasvuyrityksiä, jotka tarvitsevat jo todennetun liiketoimintamallin pohjalle pääomaa kasvattaakseen toimintaansa entistä nopeammin. Voi olla, että parhaat tuotot saisi sijoittamalla varhaisempaan vaiheeseen, mutta riskit ovat myös erittäin suuret. Me olemme sijoittajana mieluummin toteuttamassa (execute) kuin kokeilemassa kasvua. 

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts