Suhdannetilanne ennustaa pörssinousua
Keskuspankit ja valtiontalouden päättäjät ovat jo pitkään pyrkineet talouspolitiikkaan, joka hillitsee määrävälein seuraavia talouden suhdanteita. Tässä onnistuttiin vuoteen 2007 saakka melko hyvin. Seitsemän vuoden välein toistuvista huonoista ja hyvistä ajoista päästiin jo osittain eroon. Mutta nyt suhdannekello tikittää taas ja kertoo selvää viestiään.
Alla oleva IFO instituutin piirtämä kuva Saksan suhdannetilanteesta kuvaa mainiosti koko Euroaluetta ja myös Suomea.
Suhdannekello toimii seuraavasti:
- oikeassa alanurkka (Downswing): odotukset tulevasta ovat heikkoja mutta reaalitalous kasvaa vielä
- vasen alanurkka (Recession): odotukset tulevasta ovat heikkoja ja reaalitalouskin on jo alkanut supistua
- vasen ylänurkka (Upswing): odotukset tulevasta ovat jo optimistisia, mutta reaalitalous vielä supistuu
- oikea ylänurkka (Boom): odotukset ovat positiivisa ja talous kasvaa
Yleensä talous kiertää silmukkaa Downswing->Recession->Upswing->Boom->Downswing. Mitä laajempi kierros, sen selkeämpi suhdannekierto.
Suhdannekello on nyt kaksitoista
Olemme juuri nyt siirtymässä talouden korkeasuhdanne "Boom" vaiheeseen, jolloin sekä odotukset että kasvu ovat hyviä. Suhdannekello on viimeisen kymmen vuoden aikana tehnyt useita lyhyitä ja heikkoja kierroksia, mutta nyt tällä kertaa kelloa on helppo tulkita. Kierros on tällä kertaa voimakas ja selkeä.
Suhdannekello antaa arvokasta tietoa sijoittajalle
Suhdannekello antaa arvokasta tietoa sijoittajalle. Pörssikurssit alkavat nousta, kun kello on noin puoli kahdeksan tai puoli yhdeksän aamulla. Sijoittajan aurinko alkaa silloin nousta. Pörssikurssit laskevat monasti noin klo kaksi tai puoli kolme iltapäivällä. Nyt Saksan suhdannekello käy kahtatoista ja olemme pörssisijoitusten osalta vielä keskipäivässä – aurinko on korkeimmillaan ja kurssit nousevat. Näin ainakin jos luotamme suhdannekelloon. Suhdannekello on monasti oikeassa, mutta sijoitusmaailmassa yksikään indikaattori ei aina ole oikeassa – epävarmuus on asian luonne. Siksi jokaisen kannattaa tehdä omat johtopäätökset yhdistelemällä muuta tieotoa tähän suhdannekellon antamaan yleiskuvaan.
Kommentit