Suom. metsäteollisuudesta

Olen vaihtanut M-Boardin A:t B-osakkeiksi kuten aiemmin kirjoitin. Viime viikolla myin UPM:t ja olen ostanut Stora Ensoa.

Metsäteollisuus ei ole ollut analyytikkojen suosikki. Esim. UPM:lle OP on antanut viimeisen vuoden ajan myy-suosituksen, mikä kurssia katsoen on ollut huono neuvo, vaikka aivan helppoa yhtiöitten arvioiminen ei olekaan.

Myy-suositukset perustuvat painopaperin arvioituun kulutukseen, mikä taasen on vain yksi metsäteollisuuden tuotteista. Muut ovat pehmopaperi, kartonki (niitä edeltävä puolijaloste sellu) ja sahatavara. Sellu on erityisen markkinaherkkä kuten toki kaikki ko. tuotteet, mutta vain painopaperiin kohdistuu oletettu pysyvä laskeva kysyntä eikä sekään lasku ole nopeaa. 60-vuotiaat ja sitä vanhemmat ovat vahva ikäryhmä ja suurelta osin tottuneet painotuotteisiin. Metsäteollisuuden tuotteiden kysynnälle ei tule koskaan tapahtumaan mitään sellaista kuin Nokian älypuhelimille – ja tuskin niittenkään kysyntä olisi romahtanut niin nopeasti ilman Elopin haukkuja.  

Tällä hetkellä analyytikot suvaitsevat nähdä valoa kartongissa ja M-Board on analyytikkojen suosikki siitäkin huolimatta että osake on voimakkaasti kallistunut. Suosion takana on kartongin kysyntä, vaikka toisaalta M-Board on varsin velkainen yhtiö, 1,3 mrd verrattuna UPM:n 2, 4 mrd:iin ottaen huomioon, että UPM:n markkina-arvo on 4,5-kertainen. Kaikilla osakekohtaisilla tunnusluvuilla M-Boardin osake on kallein.

Etsiessään kasvavaa korvaajaa painopaperille UPM on juuri tämänhetkisten näkymien valossa valinnut huonon vaihtoehdon, energian. Stora Enso sen sijaan saa puolet tuloksestaan pakkauksista, 11 % sekä biomateriaaleista että sahatavarasta ja 21 % painopaperista.

Sekä UPM että Stora ovat yrittäneet löytää oman strategian painopaperintuotannossa. UMP on satsannut nimenomaan kalliiseen aikakauslehtipaperiin ja järkeillyt sen kysynnän laskevan hitaasti, kun taas juuri sanomalehdet korvautuisivat netillä.

En UPM:n strategiaan usko kahdestakaan syystä. Ensinnäkin kallis painopaperi on ostajalle merkittävämpi kuluerä karsittavaksi ja toisekseen parturissa näyttää siltä, että nettiä nuoriso räplää sielläkin, vaikka ilmaisia ”laadukkaita” aikakauslehtiäkin olisi luettavana. Upm:stä ks. aiempi merkintäni.

Stora Enso puolestaan perustelee satsaustaan halpaan sanomalehtipaperiin sillä, että vaikka tilattavat sanomalehdet vähenevätkin, suoramarkkinoinnissa paperia edelleen tarvitaan.

Ken elää, se näkee.

Related Posts